שתף קטע נבחר

האוצר בוחן לינוקס בעברית

"סופית - לא נחתום על הסכם המסגרת עם מיקרוסופט", אומר הממונה על מערכות המידע והמיחשוב במשרד האוצר. ייבדקו כל החוזים שנחתמו בין מיקרוסופט לגופים ציבוריים גדולים במדינה

משרד האוצר החל לבחון גירסה עברית של מערכת ההפעלה לינוקס, במטרה לברר אם ניתן להשתמש בה במשרדי הממשלה ובמגזר הציבורי כתחליף ל-Windows. מדובר במערכת ההפעלה "מנדרייק" (Mandrake), אשר הסבתה לעברית הסתיימה לאחרונה.

 

כדי לבחון מערכות הפעלה חלופיות, מתכוונים באוצר להקים צוות משימה בו יטלו חלק מפתחים עצמאיים, נציגי הצבא ומומחים אקדמיים. הבדיקה של משרד האוצר מצויה בשלב ראשוני ועדיין לא התקבלו כל החלטות בעניין. "אין לנו כוונה למוטט את מיקרוסופט ישראל ולא נתאבד", אומר איציק כהן, הממונה על מערכות המידע והמיחשוב במשרד האוצר, "יחד עם זה, טוב שיש אלטרנטיבה. בשלב זה, נעודד התקנות של חבילת 'אופן אופיס' במשרדי הממשלה על גבי מערכת Windows".

 

מדובר בצעד האחרון מתוך שורה של מהלכים המצביעים על שינוי מגמה בממשלה ביחס למיחשוב במגזר הציבורי. אם עד לפני כשנה-שנתיים, מעמדה של מיקרוסופט כספק תוכנות כמעט בלעדי לממשלה ולצבא היה מובטח, הרי שכיום השתנתה המדיניות. לפני כשנה וחצי דיווחנו כאן לראשונה על כוונת משרד האוצר לתמוך בהסבת חבילת היישומים "אופן אופיס" לשפה העברית, כוונה שאכן מומשה. התקנות ראשונות של החבילה יבוצעו בקרוב בלשכת התעסוקה ובמשרד החינוך. גם במשטרת ישראל ובצה"ל יבחנו שימוש בחבילה.

 

בחודש אוקטובר הודיע האוצר על השעיית חידוש הסכם המסגרת הכללי של הממשלה עם מיקרוסופט, שאיפשר לחברה לספק מגוון תוכנות לכל משרדי הממשלה. בעקבות ההחלטה נשמעו הערכות לפיהן הצעד נועד להפעיל לחץ על מיקרוסופט כדי שתוריד מחירים.

 

"לא נחדש ההסכם עם מיקרוסופט"

 

אולם, שלשום (ה') אמר כהן: "אין בכוונתנו לחתום על הסכם מסגרת חדש עם מיקרוסופט בכל מקרה. בניגוד לעבר, מיקרוסופט תידרש לעבור בין המשרדים ולסגור חוזה עם כל אחד מהם בנפרד". עם זאת, כל הסכם לרכישת תוכנה בעלות של יותר מ-400 אלף שקל חייב באישור של כהן, אשר קובע: "80 אחוז ממשרדי הממשלה ירכשו את התוכנות של מיקרוסופט עבור תוספת מחיר ויסיימו את ההסכם (הליך שקרוי Buy and out, במסגרתו תוכנות מיקרוסופט הופכות לרכוש הממשלה, להבדיל משכירתן על פי הרישיון). משרדים אלה משתמשים באופיס XP ולהערכתנו הם לא יזדקקו לשדרוג בשלוש השנים הקרובות".

 

כהן הורה השבוע על ביצוע בדיקה השוואתית לחוזים שנחתמו בין מיקרוסופט לגופים ציבוריים גדולים במדינה, לאחר שגילה, לטענתו, כי בשירותי בריאות כללית, גוף המעסיק 25,000 עובדים, משלמים למיקרוסופט כ-1,150,000 דולר בשנה. כלומר, 46 דולר לרישיון הכולל אופיס ו-Windows. לשם השוואה, הממשלה משלמת 130 דולר בשנה עבור רישיון לשימוש בתוכנה המקיף את Windows ואופיס, 154 דולר עבור אופיס, Windows ותוכנות Backoffice, ו-186 דולר עבור חבילה מורחבת הכוללת גם תמיכה טלפונים ותוכנות נוספות.

 

מיקרוסופט: "הנתונים לא נכונים"

 

בעקבות הבדיקה יוחלט אם לדרוש ממיקרוסופט החזרים בעבור שנים קודמות בהן נחתמו הסכמי מסגרת בעלויות גבוהות יותר עם ממשלת ישראל. במיקרוסופט ישראל מכחישים את הנתונים לגבי שירותי בריאות כללית ומציינים כי "אין כל קשר ביניהם למציאות". גדי גילון, מנהל המערכות של שירותי בריאות כללית מסר, כי הארגון לא נוהג למסור מידע על הסכמים כספיים. עם זאת, גורמים בתחום אישרו כי הסכום של כ-1,150,000 דולר בשנה הוא מדויק, אם כי התוכנות הכלולות ברישיון לא מותקנות בכל תחנות העבודה בשירותי בריאות כללית. נוסף על כך, ציינו אותם גורמים, "שירותי בריאות כללית" משמשת עבור מיקרוסופט כ"מעבדה" לצורך בחינת פרויקטים מיחשוביים מתקדמים עם רמת סיכון גבוהה ולפיכך הוא זוכה למעמד מיוחד מול החברה.

 

על פי חישוב גס, גם אם מחצית תחנות העבודה בשירותי בריאות כללית משתמשים בתוכנות מיקרוסופט אשר ברישיון, מדובר בסכום של 92 דולר לרישיון - הנמוך בהרבה מהעלות לממשלה. יש לציין, כי השעיית ההסכם של הממשלה עם מיקרוסופט חלה גם על משרד החינוך, שנהנה ממחיר טוב בהרבה, של כ-25 דולר לרישיון מיוחד למגזר החינוכי.

 

סיבה נוספת להשעיית ההסכמים עם מיקרוסופט היא הכריכה יחד של מספר תוכנות תחת רישיון אחד. למשל, Windows יחד עם אופיס, שרת אקסצ'יינג יחד עם שרת SQL. "הכבילה הזו אינה הוגנת כלפי החברות האחרות. פתחנו את שוק התוכנה במגזר הממשלתי במטרה לאפשר גם להן להתמודד", אומר כהן. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מערכת ההפעלה מנדרייק בעברית
לינוקס בעקבות אופן אופיס
מומלצים