שתף קטע נבחר

לוקחים גלוקוזאמין למפרקים? לא בטוח שזה יעיל

75% מהישראלים יסבלו מדלקת פרקים בגיל 60 פלוס. בהיעדר 'תרופה מנצחת', חלק גדול מהם נעזרים להפגת כאבים בתוספי תזונה שמבוססים על גלוקוזאמין וכונדרואטין • אבל תוצאות ביניים של מחקר אמריקאי גדול ובלתי תלוי מטילות ספק ביעילותם של התוספים האלה וקובעות: נטילתם לא מזיקה, ויעילה במידה מסוימת לסובלים מכאבים קשים. אך עבור מרבית החולים שסובלים מכאבי פרקים נטילתם לא שונה מנטילת משככי כאבים, ואפילו מאי נטילת תרופות בכלל

אנשים רבים חוששים מהיום שבו גופם יבגוד בהם, הרגליים כבר לא יהיו כמו פעם והכאבים יגברו על כל תחושה אחרת. דלקת פרקים היא אחת המחלות השכיחות א ביותר בישראל – 75% מהאנשים מעל גיל 60 סובלים או עתידים לסבול ממנה. רק חלק מהם פונים לקבלת טיפול. לפי נתוני המכון לחקר המחלות בארה"ב, באמריקה סובלים 21 מיליון איש מדלקות פרקים.

 

זה יותר מ-20 שנה מחפש המדע פתרון לכאבים ולמוגבלות בתנועה שמהם סובלים החולים, סימפטומים שנובעים מהשינויים ברקמת הסחוסים בגוף, אבל עד היום לא נמצאה 'התרופה המנצחת', כהגדרת פרופ' דן כספי, ראש המכון הראומטולוגי במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב).

 

עד שהיא תימצא, מחפשים הרופאים פתרונות יצירתיים. אחד מהם, כך סברו במשך שנים, הוא נטילת תוספי תזונה שמכילים גלוקוזאמין

וכונדרואטין, שלהם מייחסים תפקידים מרכזיים בבניית הסחוס ובשיקומו. אבל מחקר חדש שנערך מטעם מכון הבריאות הלאומי האמריקאי ובמימונו מטיל ספק רב ביעילותם של התוספים האלה. תוצאותיו הראשוניות מראות שברוב המקרים התוספים לא מועילים למי שסובלים מדלקות פרקים חוזרות.

 

המחקר התקיים ב-16 מכונים ראומטולוגיים ברחבי ארה"ב, שבהם נבדקו יותר מ-1,500 חולים. מסקנות הביניים המפתיעות התפרסמו בכנס השנתי של הראומטולוגים האמריקאים שהתקיים לאחרונה בסן דייגו.

 

אחד החוקרים הבכירים שהשתתפו במחקר, ד"ר דניאל קלאג', מנהל מחלקת הראומטולוגיה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת יוטה, סיכם אותו: "למרות שראינו שבשורה התחתונה נטילת התוספים לא מזיקה, עבור מרבית החולים שסובלים מכאבי פרקים נטילתם לא שונה מנטילת משככי כאבים, ואפילו מאי נטילת תרופות בכלל".

 

במחקר לקחו חלק 1,583 חולים שסבלו מדלקות פרקים בדרגות חומרה שונות במשך יותר מחצי שנה. החוקרים חילקו אותם לחמש קבוצות: קבוצה אחת קיבלה 500 מיליגרם גלוקוזאמין שלוש פעמים ביום, השנייה 400 מיליגרם כונדרואטין סולפאט שלוש פעמים ביום, השלישית קיבלה שלוש פעמים ביום שילוב של שני התוספים האלה במינון כולל של 500 מיליגרם, הרביעית קיבלה 200 מיליגרם תרופת מרשם אנטי דלקתית, והקבוצה החמישית נטלה מדי יום תרופת דמה (פלסבו).

 

החוקרים מצאו שהחולים משלוש הקבוצות הראשונות – אלה שנטלו את תוספי התזונה – לא חשו הקלה בכאב יותר ממי שקיבלו את תרופת הדמה. 60% מהמשתתפים בקבוצת הדמה דיווחו על הקלה. החוקרים מייחסים את ההקלה הזאת להשפעה הפסיכולוגית של נטילת הכדור.

 

עם זאת, נמצא שקרוב ל-80% מהחולים שסבלו מכאבים חזקים חשו הקלה מסוימת בכאב כשהיה מדובר בנטילה משולבת של התוספים, לעומת הקלה בקרב 70% מהחולים שקיבלו את התרופה האנטי דלקתית ובקרב 54% מהחולים שנטלו את תרופת הדמה.

 

"מניתוח ראשוני של התת קבוצה שסבלה מכאבים בינוניים ומעלה בברכיים", אומר ד"ר קלאג', "נראה שהשילוב של גלוקוזאמין וכונדרואטין סולפאט אכן השפיע על החולים". אבל למרות המסקנה המחקרית הזאת המליץ ד"ר קלאג' בכנס לחולים שסובלים מכאבי פרקים לחזור לרופא המטפל ולשקול שוב את דרכי הטיפול.

 

גם ד"ר סטפן טריפל, פרופסור לכירורגיה אורתופדית מהאוניברסיטה הרפואית באינדיאנה, שלקח חלק במחקר, אמר שעד כה הוא המליץ לכל החולים שלו לקחת את התוספים האלה, אף שלא היו מספיק מחקרים שהוכיחו את יעילותם, אבל כעת הוא ימליץ עליהם, וגם זה תוך הסתייגות, רק לחולים הקשים.

 

אמריקה חוקרת

 

האו"ם הכריז על העשור האחרון 'עשור העצם והמפרק', מה שעודד מחקר ענף בתחום ברחבי העולם. המחקר שבדק את הגלוקוזאמין והכונדרואטין נעשה במסגרת מיזם שנקרא The Glucosamine Chndrotin Arthritis Intervention Trial- GAIT ונוסד על ידי מכון הבריאות הלאומי כדי להעריך את הבטיחות והיעילות של התוספים האלה. החולה האמריקאי מוציא 25-50 דולר בחודש בממוצע על מוצרים שמכילים גלוקוזאמין וכונדרואטין.

 

זו לא הפעם הראשונה שנערך מחקר בנושא, כבר עשרות שנים מנסים מדענים לפצח את חידת הגלוקוזאמין והכונדרואטין. התרכובות האלה נמצאות באופן טבעי במקומות שונים בגופנו – בחללים הבין תאיים של רקמות החיבור, הסחוסים, הגידים, העור ודפנות כלי הדם. לפחות על פי התיאוריות, הם מהווים מרכיב חשוב במבנה הסחוס. שני החומרים האלה שמצויים בתוספי תזונה מופקים מהשלד החיצוני של פירות ים.

 

למרות תוצאות המחקר וניתוחי החוקרים האמריקאים החד משמעיים, אנשי רפואה שמודעים לבעייתיות של הטיפול בחולים שסובלים מכאבי פרקים מאמינים שיש להמתין לתוצאות של מחקרים נוספים בתחום לפני שמחליטים להפסיק את השימוש בתוספי התזונה האלה. "המחקר הזה מבורך", אומר פרופ' כספי, שנכח בכנס בסן דייגו, "כי הוא נעשה במימון ממשלתי ובהיקף גדול יחסית, אבל התוצאות שהוצגו הן רק ראשוניות, וכמו שאמרו החוקרים האמריקאים, צריך לעשות מחקרים נוספים בנושא".

 

כאמור, אנשי הרפואה נתקלים בבעיה כשהם מתבקשים לטפל בחולה שרקמת הסחוס שלו פגועה, פגיעה שלא ניתנת היום לריפוי עצמי ללא התערבות כירורגית, שנעשית רק במקרים חמורים. "צריך לזכור שרקמת הסחוס היא רקמה עצלה", מסביר פרופ' כספי, "היא לא יודעת להשתקם בעצמה. זו הסיבה לכך שככל שהגיל עולה, עולה גם מספר החולים שסובלים מכאבי פרקים שנובעים משחיקה של שנים.

 

"המחקר האמריקאי אמנם העלה ספקות לגבי היעילות של תוספי התזונה, אבל גם הראה את השפעתם על חולים שסובלים מהמחלה בצורתה החמורה. את ההשפעה עליהם אפשר להסביר בעזרת מה שאנשי המחקר והרפואה מכנים 'אפקט הרצפה' – אצל החולים הקלים השיפור פחות מדיד בגלל מיעוט הסימפטומים במחלתם, בעוד שבחולים שסובלים מדרגה חמורה של המחלה יש יותר מקום לשיפור, ושם אכן נראה שיפור קל".

 

- אבל אם השיפור הוא רק ברמת הכאב, והתוספים ממילא לא מחדשים את הסחוס, למה לא לתת לחולים כדורים נגד כאבים, שהם זולים יותר, במקום לשלוח אותם לקנות באופן פרטי תוספי תזונה שהשפעתם שנויה במחלוקת?

 

פרופ' כספי: "המלצות איגוד הראומטולוגים האמריקאי הן אכן לתת אקמול במינונים גבוהים כחלק מהטיפול. אבל להשקפתי, הכאב הוא מדד חשוב מאוד כשמדובר בחולים שסובלים מכאבי פרקים. כשחולה מרגיש כאב, הכאב מעורר אותו לתנועה, לעשייה, שהן כשלעצמן גורמות להטבה. יותר מזה, תנועה היא חלק מהטיפול אצל חולים שסובלים מכאבי פרקים.

 

"תוספי התזונה הספציפיים האלה הם לא משככי כאבים, הם לא יעזרו להקל את כאבם של מי שסובלים מכאבי ראש, למשל. הם כן יקטינו ברמה מסוימת את הכאב אצל חולי הפרקים".

 

- אבל הם לא מצמיחים סחוס.

 

"קשה מאוד להצמיח סחוס, אבל גם המחקר הזה לא ביטל לגמרי את השפעת התוספים על חולי הפרקים".

 

הקסם מגלגל הרבה כסף

 

בעשור האחרון הפכו הגלוקוזאמין והכונדרואטין למוכרים כמעט בכל בית. אין נתונים רשמיים על צריכת התוספים האלה בישראל, אבל לפי הערכות מדובר בשוק שמגלגל יותר מ-60 מיליון שקל בשנה (ראו מסגרת).

 

בארה"ב הם נכללים בין עשרת תוספי התזונה הנמכרים ביותר; לפי כתב העת האמריקאי 'נטרישן ביזנס ג'ורנל', שעוסק בתזונה על היבטיה הכלכליים, המכירות בארה"ב נעו בשנת 2004 בלבד סביב 734 מיליון דולר. בישראל גדושים מדפי בתי המרקחת וחנויות הטבע במוצרים שמכילים את המרכיבים האלה בגירסאות שונות, מלווים בפרסומים אגרסיביים שמבטיחים לנוטלים נעורי נצח. "אני בהחלט סבור שההבטחות לנעורי נצח שמלוות את המוצרים האלה באמצעי התקשורת רחוקות מאוד מהמציאות", אומר פרופ' כספי.

 

החולים שסובלים מכאבים מנסים הכל, רובם רואים בטיפול בתוספי תזונה טיפול משלים שלא יכול להזיק. "הרבה מאוד חולים מגיעים אלי אחרי שניסו טיפולים משלימים שונים", הוא אומר. "הרפואה המשלימה מציעה מגוון אלטרנטיבות – עיסוי, אקופונקטורה, צמחים – ואין אדם שלא נחשף אליהן. אבל לצד טיפולים ראויים ישנן גם המלצות חסרות כל בסיס, במיוחד עצות תזונתיות שמטילות על החולים איסורים שונים ומיותרים".

 

אבל מי מאיתנו לא ינסה לפחות, כשמבטיחים לו 'נוסחה מיוחדת של תוספי תזונה להפחתת כאבי פרקים ולשיקום סחוסים'. ההמלצה, שמופיעה בחוברת המכירה של אחד המוצרים הנמכרים ביותר, מופנית למי שסובלים

מהסימפטומים הבאים: "כשמופיעה מוגבלות מסוימת ביכולת התנועה, שהולכת ומתגברת והופכת להיות ברורה ומציקה עד שיש בעיה באחיזת חפצים, קושי הולך ומתגבר בהליכה, קושי להתכופף ולהסתובב, והפרק מתנפח, כואב ורגיש למגע. כדי שהסחוס יתחדש והפרק ישתקם הוא זקוק לתזונה מיוחדת. רכיבי התזונה שדרושים לסחוס הם בעלי תפקיד כפול – הזנת הסחוס ועיכוב פעולתם של אנזימים שמפרקים את הסחוס. מתן גלוקוזאמין כהשלמה תזונתית מחדש את תהליך בניית הסחוס, ולכן מסייע בשיקום סחוסים מנוונים".

 

פרופ' כספי אומר שמדובר בהצהרת כוונות יפה שבאופן תיאורטי אמורה להיות נכונה, אבל למרות המחקרים הרבים שנעשו בעולם, אין לכך שום הוכחות מחקריות. "במודלים שנעשו במעבדה נראית השפעה של התוספים האלה על מבנים מולקולריים", הוא אומר, "אבל עדיין התיאוריות נשארות בגדר היפותזות בלבד. למרות המאמץ הרב אין מספיק הוכחות מחקריות ברמה אמפירית, שמוכיחות שהתיאוריה היא אכן מציאות. אני ממתין בכליון עיניים לראות את המשך תוצאות המחקרים, בתקווה שיוכח שנמצאה התרופה המנצחת שתפחית את שחיקת הסחוסים".


פורסם לראשונה 21/02/2006 01:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
עצמות ומפרקים. התוספים כנראה לא ממש יעילים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים