שתף קטע נבחר

צילום: AFP

עזה: אין מקום לקבור, אז פותחים קברים קיימים

יותר מ-970 הרוגים נספרו ברצועת עזה מאז החל מבצע "עופרת יצוקה" ובבית הקברות בשכונת שייח רדואן כבר נתלה השלט: "בית הקברות מלא". התושבים הופנו לקבור בשטחים פתוחים, אך שם נמצאים הטנקים של צה"ל. מסע אחר חלקת קבר פנויה

"לא מצאנו שום מקום לקבור בו את בן-דודי, אז פתחנו קבר של בן-דוד אחר, שמת מות קדושים לפני שנתיים, וקברנו שם גם אותו" - כך סיפר אתמול (יום ג') מחמוד אל-זינאתי, תושב רצועת עזה בן 23, בעודו יושב סמוך לפתח הקבר בבית הקברות בשכונת שייח רדואן.

 

"אני לא מסוגל לתאר את רגשותיי. איש לא יכול להבין את מה שאני עובר כעת, אף אחד לא יכול להבין את העצב שלי", הוסיף אל-זינאתי כשהתבקש להתייחס למות בן-דודו, נער בן 16, באחת מהפגזות חיל האוויר. לפחות 970 פלסטינים, אנשי חמאס ואזרחים, נהרגו במהלך מבצע "עופרת יצוקה" ובית הקברות בשכונת שייח רדואן עמוס בקברים חדשים. שלט שנתלה על הגדר החיצונית מודיע: "בית הקברות מלא".

 

הצפיפות בבתי הקברות ברצועת עזה אינה בעיה חדשה. אוכלוסיית הרצועה שילשה את עצמה בתוך פחות מדור, אך מבצע "עופרת יצוקה" אינו תורם להקלה בעומס. ההנחיה לתושבים היא להשתמש באתר קבורה חדש, הנמצא מחוץ לעיר. אולם הדבר אינו פשוט שכן במרבית האזורים מחוץ לעיר חונים כעת גדודי הטנקים של צה"ל.


על הגדר החיצונית נתלה שלט: "בית הקברות מלא" (צילום: רויטרס) 

 

"הסתובבנו בכל בתי הקברות בעיר ולא מצאנו מקום לקבור בו את בן-דודי", סיפר אל-זינאתי. לדבריו, הוא ובני משפחתו נאלצו לחפור את הקבר בעצמם, משום שבית הקברות כבר אינו מעסיק עובדים. באותה שעה, בצדו השני של השדה עמוס המצבות קבר צעיר אחר, באסל חייר א-דין, את חברו בקברו של אדם זר. הוא לא הצליח למצוא חלקה קרובה לאלה של מבני משפחתו של המנוח. "אנחנו קוברים אותם יחד ומקווים שאללה יקבל אותם", אמר א-דין.

 

בארגון "הצלב האדום הבינלאומי" טוענים שישראל משתמשת בפגזי זרחן לבן בפעולה הקרקעית שלה, אך אין בידו הוכחות לכך שהשימוש בפצצות אלה מתבצע בניגוד לחוק הבינלאומי. הדיווח מצטרף לדיווחים של ארגוני זכויות אדם אחרים הגורסים כי צה"ל משתמש בין היתר בפצצות הצורבות את העור של הבאים עמן במגע.


טיפול בילד פצוע ברפיח (צילום: AP) 

 

"בחלק מהתקיפות ברור לנו שנעשה שימוש בזרחן, אין זה שכיח שנעשה בהן שימוש כדי ליצור עשן או כדי להאיר מטרות", אמר ראש יחידת סילוק המוקשים בארגון, פיטר הרבי. הוא הדגיש כי השימוש בפצצות הזרחן חוקי וכי לארגון אין הוכחות שצה"ל משתמש בהן במכוון או באופן בעייתי.

 

ארגון זכויות האדם "Human Rights Watch" האשים אף הוא את ישראל בירי פצצות זרחן לבן והזהיר מההשלכות הקשות שיכולות להיות לירי זה על אזרחים. לטענת הארגון, בעשרה מקרים לפחות נפגעו פלסטינים בפניהם ובגופם מפצצות אלה. צה"ל מסר בתגובה כי השימוש בנשק נמצא תחת פיקוח קפדני ובמסגרת החוק הבינלאומי בהתאם לנסיבות.

 

ח"כ זהבה גלאון (מרצ) ביקשה אתמול את התייחסות הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, לטענות בדבר השימוש שצה"ל עושה בפצצות זרחן. הוא הבהיר בישיבת ועדת החוץ והביטחון כי "צה"ל משתמש בכלי נשק רק בהתאם לחוק הבינלאומי", ואינו משתמש בזרחן אלא ב"וילונות עשן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"עברנו בכל בתי הקברות"
צילום: AP
מומלצים