פיז'ו 307 1.6 אוט' - לוח וגיר
פיז'ו מבטיחים כי הכניסו מעט חכמה בראשה של תיבת ההילוכים. יצאנו להתרשם מהשיפור, ובדרך גם להתרשם מהגרסה החזקה יותר
נראה שכתבי הרכב עשו להם תחביב להתלונן על תפקוד התיבות האוטומטיות של פיז'ו. ראשית ובעשור הקודם הייתה זו התיבה של ZF אשר סרסה מנועים, וזכתה בצדק רב לקיטונות של רותחין. כשהוחלפה בתיבה שפותחה יחד עם רנו וסימנס, נראה היה שבא לאריה גואל. אולם אז, שוב בצדק כמובן, קיטרנו שהיא מתחכמת, לא מספיק מתוחכמת.
מאז זכתה התיבה של הקונצרן הצרפתי למספר גרסאות. האחרונה שבהן, עם תפעול טיפטרוניק, הגיעה ל-307 החדשה, כמו-גם למכוניות נוספות של פיז'ו-סיטרואן. לכאורה, עכשיו לפחות נדרשנו לשביעות רצון מלאה. אבל מה לעשות, ושוב בחרנו – בצדק יש לציין - להלין על סרבנותה לשילוב להילוך נמוך יותר לאחר נהיגה רגועה לפרק זמן קצר, או התעקשותה שלא לשלב להילוך גבוה, אם מיהרנו במקצת.
הצרפתים ונציגיהם טוענים שנמאס להם מהטענות החוזרות ונשנות של העושים במלאכה בציון. אם תשאלו אותנו, אנחנו ממש לא היחידים. אבל מה זה משנה? לטענת יבואני פיז'ו נשלחו לכאן מומחים לדבר, כדי לנסות ולהתאים את התיבה לטעם הישראלי. שלושה שבועות תמימים נהגו, בדקו, פירקו והרכיבו, תוך שהם שולחים ממצאים ומקבלים מצרפת עדכוני תוכנה בעזרתו האדיבה של הדואר האלקטרוני.
האמת? אילו היו אנשי היבואן מתייעצים עמנו ניתן היה לחסוך את בזבוז המשאבים. היינו יכולים למשל לשלוח אותם לסוכנות יפנית כלשהי בפאריז, ממש קרוב לאולם התצוגה המרכזי, כדי שילמדו איך עושים זאת נכון. בעצם, גם אם היו מתעקשים על אירופאית היינו מצליחים לעזור.
התיבה והחבילה
אבל כנראה שמזג האוויר כאן טוב מספיק – או גרוע במיוחד – כדי לשכנע את הצרפתים להגיע, ללמוד, לפתור ולהציע נוסחה מתאימה ומשפרת פעולה. סיפור שאינו דורש התערבות מכנית ונעשה כהרף עין - בינתיים רק בגרסת ה-1.6. וזו סיבה טובה מספיק עבורנו כדי להתיישב שוב במושב הנהג של ה-307, אפילו בשניים כאלה. אחד בחלל ה-1.6 עם תיבה מעודכנת, השני ב-2.0 ליטר, עדיין ללא עדכון חומרה.
המפגש המחודש הזכיר לנו עד כמה תחרותית החבילה שמציעה המכונית, ועד כמה עשירה רמת האבזור. הפעם בחנו את גרסת ה-XT המהודרת יותר. מעבר לתפעול טיפטרוניק, מציעה ה-307 הזו מערכת שמע מקורית עם תצוגה נפרדת נאה וחכמה, תפעול נוח מן ההגה, מחשב דרך, בקרת אקלים והפעלה אוטומטית לתאורה ולמגבים.
ויש גם פרטים קטנים וחביבים כמו קירור תא הכפפות הענק, תאורה למראות האיפור ולנוסעים מאחור, ידיות נאות להגבהת המושב ואפילו מגירות מתחת למושבים. העיקר, כל התוספות ממוקמות בסביבת נהג שנראית איכותית ועשירה בהרבה מהמקובל בקבוצה ובטח ממה שהורגלנו מפיז'ו.
אחרי ה-307 למשל, הפוקוס של פורד עלולה להיראות פשוט ספרטנית. גם הגולף, למרות איכות מעט עדיפה, נראית פתאום משעממת. שלא להזכיר את רשימת הציוד הבטיחותי שהיא ללא תקדים בקבוצה, עם ארבע כריות אוויר, שני וילונות צד מתנפחים ו-ABS עם סיוע בבלימת חירום.
ויש גם בשתיים
כאמור, את המפגש המחודש ניצלנו להיכרות גם עם גרסת ה-2.0 ליטר האוטומטית, עדיין ללא השיפור המובטח לתיבה אגב. על הנייר חבילה זו מפתה עד כדי בלבול. תמורת 5,000 שקלים (111,000 לעומת 106,000 שקלים) היא מציעה תוספת כוח משמעותית - 137 כ"ס לעומת 110 כ"ס. והבדל במחיר נראה עוד פחות משמעותי אם מוסיפים את העובדה שהצמיגים רחבים יותר 205/55 על חישוקי "16 - כמו ב-XS.
בצבע לימון-מטאלי צדה ה-307 הזו את העין, וזוכה לעניין מחודש ברחוב ובחניה. כצפוי, כבר בקילומטרים הראשונים ברור כי היא פחות נוחה מאחותה הצנועה. אכן, החישוקים הגדולים והצמיגים השמנמנים נראים פוטוגניים, אבל יש להם מחיר. יש לזכור כי עבור פיז'ו זהו ניסיון ראשון במכוניות קומפקטית עם מתלה אחורי בתצורת קורת מתח וקפיצי סליל. יתכן וזו הסיבה שבניגוד לעבר, נוחות הנסיעה ב-307 פחות מרשימה.
מצד שני, עם שלדה מצוינת, היא בהחלט מסתדרת עם תוספת הכוח. לכן, למרות שהיא אינה מתקשרת עם הנהג בסגנון המופלא של ה-306 מנוחתה עדן, ההיגוי עדיין מדויק וטוב. התגובה המדודה מאפשרת לך לבצע תיקונים גם בשיא הפניה מבלי לחשוש, תת ההיגוי אינו בולט וכרגיל בפיז'ו, הרפיה מהדוושה מצמידה מיד את החרטום לקו הפניה. כדאי רק לציין כי עקב הצמיגים הרחבים יותר, הכיול הנוקשה במעט והאחיזה המשופרת, אובדן האחיזה מאחור יתבטא בתגובה מאוחרת יחסית ועצבנית משהו. לבטח פחות בטוחה לנהג מתגובת ה-1.6 למשל.
היה מנוע
גם בנוגע ליחידת הכוח אין לנו תלונות, בעיקר כשבמורשת הקרב של ה-2.0 ליטר נמצאות יחידות ה-XSI וה-206GTI. למרות זאת, כאשר מפציעות לפתע מחשבות משמחות על קומפקטית-אוטומטית-ספורטיבית, לחיצה ראשונה על המצערת מצננת את ההתלהבות.
הקצב כאן אינו מסעיר במיוחד לעומת ה-1.6 ליטר, ולמרות שהיא יותר מהירה, היא משדרת פחות נמרצות. איך זה יכול להיות? פיז'ו בחרה לשדך לתיבה יחס העברה סופי ארוך יותר. זה טוב כמובן לשיוט רגוע ולצריכת הדלק, אך פוגע בתגובות זריזות והתחושה רגועה. רגועה מדי.
אבל אין להתעלם מכך שעיקר האשם נופל על המוח השולט בתיבה, כצפוי. זה מתעקש לעבור להילוך שני מוקדם מדי, והתוצאה היא שדווקא בעיר התגובות מעט קהות, בעיקר אם לאחר זינוק רגוע מתעקש הנהג על לחיצה נמרצת על המצערת. התיבה אינה ששה להוריד הילוך, משתהה גם כאן ללא צורך בהעלאה. כך שברור כי למרות המנוע הגדול יותר, גם כאן מסרסת התיבה "ללא העדכון" את תגובות המכונית. ועוד לא הזכרנו גלישה-לקראת-עצירה שרחוקה מלשכנע.
לעומת זאת, ב-1.6 עם התיבה המעודכנת ניכר בהחלט שיפור מהותי, בעיקר בהורדת הילוך. התיבה מגיבה באופן זריז מבעבר לדרישה לקיק-דאון, המסייע בעקיפות או האצות ביניים עירוניות. מאידך, היא עדיין משתהה מעט בהילוך הנמוך לפני שתעלה חזרה לגבוה. ואם עיקר איכותה של תיבה אוטומטית נמדד בכך שאינך חושב על תפעולה או פעולתה, זה בפירוש לא המצב כאן.
אם תעמידו את ה-1.6 המעודכנת מול ה-2.0 ליטר עם התיבה ה"רגילה" למבחן ביצועים, כנראה שלא תבחינו בהבדל משמעותי, בתנאי יומיום, למרות ההבדל הגדול בהספק המנוע. ההבדלים בין השתיים האלה, גדלים מן הסתם ככל שעולה המהירות, או כאשר הופך השימוש באפשרות התפעול הידני לאינטנסיבי יותר. ואנחנו מתכוונים למהירויות שוללות רשיון מ-120 ועד 170 קמ"ש בקצה ההילוך השלישי.
כדאי גם לציין כי בקרבת הקו האדום על מד הסל"ד הפך רעש המנוע הגדול למטריד יותר, ובמקרה שלנו לפחות גם שיגר זה האחרון יותר ויברציות. אגב, צריכת הדלק שאנחנו רשמנו דומה לשני המנועים - 8 ק"מ לליטר.
מצוינת
שורת הסיכום לא מוצאת אותנו עם הפתעות מיוחדות. ידענו עד כמה מוצלחת החבילה של ה-307 אולם גרסת ה-XT, זו בה נהגנו הפעם, מדגישה איזה אתגר קשה היא מעמידה למתחרות. היא עדיפה משמעותית עבור הקהל המשפחתי על ה-XS, המעט ספורטיבית ממנה בה נהגנו בעבר. היא נוחה ומפנקת יותר, ובסופו של דבר לא פחות מהנה.
ובנוגע לתיבה? זו עדיין אינה מושלמת ומרימה ידיים בכניעה מול עדיפות יפנית ברורה. למרות זאת, השיפור בהחלט משמעותי. ולכן כנראה גם פחות התלהבנו ממנוע ה-2.0 ליטר החזק יותר, לפחות עד שגם מנוע זה יזכה לטיפול הנדרש. לטענת אנשי פיז'ו, התיבה במנוע זה דורשת התערבות שונה וייחודית ואינה יכולה לקבל את אותו שדרוג מוצע.
מעבר לכך, ההבדלים בביצועים לעומת ה-1.6 ליטר אינם בולטים מספיק, רמת האבזור זהה והנוחות בנסיעה יומיומית עדיפה - בין היתר תודות לצמיגים רחבים פחות. ולכן, לפחות בינתיים, אנחנו מסתפקים במנוע הקטן יותר, המציע יחד עם שדרוג התיבה חבילה ידידותית יותר למשתמש הטיפוסי.