לראשונה בישראל: ילדים ישלמו מס
על פי הרפורמה במס, שתיכנס לתוקף בעוד 12 יום, ימוסו כל אפיקי החיסכון, אפילו של תינוקות בני יומם; גם חיילים ישלמו מיסים, אלא אם יבצעו "תיאום מס"; מיסוי הילדים נועד למנוע העברת כספים לחשבונותיהם על ידי ההורים
לראשונה בישראל: אפילו תינוקות בני יום או שבוע - ישלמו החל מ-1 בינואר 2003 מיסים. כל ילד עם חיסכון כלשהו - תוכנית חיסכון, פיקדון בשקלים או כל השקעה אחרת לטווח קצר או ארוך - ישלם מס על הריבית שיקבל, עם הפעלת הרפורמה במס בעוד 12 יום, בדיוק כמו מבוגר.
כך ימוסו כספי מתנות בר מצווה, מענקי הסבתא להולדת הנכד, חיסכון ללימודים באוניברסיטה וגם הכספים שישתכר ילד בן 16, שעובד פה ושם בשעות אחר-הצהריים, ומנסה לחסוך בבנק מעט כסף לעתיד.
על פי הרפורמה החדשה במס ימוסו כל אפיקי החסכון לטווח הקצר והארוך, למעט פנסיה. כל חשבון בנק של ילד עד גיל 18 נחשב ל"חשבון קטין", ועל כן מקושבר לחשבון ההורים.
המס ברפורמה מוטל למעשה על "תא משפחתי" - הורים פלוס ילדים. מסיבה זו ימוסו כל החסכונות הרשומים בחשבונות ילדים עד גיל 18 באופן אוטומטי. יש יוצא דופן אחד: ירושה שקיבל ילד עם מותו של קרוב משפחה, שכן אין בארץ כיום מס על עיזבונות.
הסיטואציה החדשה יוצרת מצב אבסורדי: כדי שהילד - אפילו בן שלו או שבע - יזכה בפטור, יהיה עליו להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה. זאת כמובן באמצעות מי מהוריו או על ידי האפוטרופוס שלו.
גם חיילים יחוביו באופן אוטומטי לשלם מס על חסכונותיהם, אף שהם פטורים מתשלום מס על עבודתם (בתנאי שיש להם אישור עבודה מהצבא בזמן השירות).
אולם, שבחסכונות ילדים לא ניתן להתחמק מתשלום מס, הרי שחיילים, שחשבונות הבנק שלהם אינם מקושרים עוד להוריהם - יוכלו לזכות בפטור ממס. זאת אם יבצעו "תיאום מס" במשרדי מס הכנסה. הפטור שיינתן להם יהיה עד לסכום ריבית שנתית של 4,000 שקל.
אחד מחברי ועדת רבינוביץ' לרפורמה במס הסביר אתמול ל"ידיעות אחרונות" כי מיסוי הילדים נועד למנוע "מקלטי מס", כאשר הורים יעבירו כספים לחשבונות הרשומים על שם ילדיהם כדי להימנע מתשלום המס על הריבית.
נציבת מס הכנסה, עו"ד טלי ירון-אלדר, אישרה אתמול שאכן ייגבה מס מחסכונות של ילדים, והסבירה כי במקרים מוסימים ניתן יהיה לבקש פטור. למשל, אם הכנסת ה"תא המשפחתי" נמוכה במיוחד (הורים מובטלים).
עד כה היו ילדים בישראל פטורים לחלוטין מכל מס עד לגיל 16.