המיליארדר ג'ון פול גטי מת בגיל 70
אחרי חיים עשירים ונפתלים מת אחד האנשים העשירים בתבל שהספיק להיות היפי, נרקומן ופילנטרופ של האמנות
אחד האנשים העשירים בתבל, המיליארדר סר ג'ון פול גטי, מת היום (ה') בגיל 70 כתוצאה מזיהום בחזה.
המיליארדר המתבודד אושפז במרפאה ביום שני אך מת כתוצאה מסיבוכים. רופאו, ד"ר ג'ון גולדסטון, מסר כי "משפחתו רוצה להודות לכל אלה שהביעו את תנחומיהם".
גטי, יליד ארה"ב, היה אנגלופיל מושבע, אשר קיבל אזרחות בריטית ואף קיבל תואר אבירות ב-86', בזכות תרומותיו הרבות. עם זאת, כיוון שבשנה זו עדיין לא היה אזרח בריטי. התואר "סר" הוענק לו רק בשלהי 97', כאשר הפך סופית לאזרח בריטי.
גטי אמר במעמד: "כששמעתי את ההמנון הבריטי חשתי גאווה גדולה להיות בריטי – זה ההמנון שלי מעכשיו. אני אוהב את דרך החיים הבריטים. אני אוהב את העם הבריטי. אני אוהב את ההיסטוריה של בריטניה ואת העתיד שלה".
המיליארדר היה ידוע בפעולותיו הפילנטרופיות ואהבתו לאמנות. בין השאר הוא קנה אחוזה לילדים נזקקים, הציל משפחת אריות ים שנלכדה בסערה ואף סייע למוזיקאי חסר אמצעים לרכוש פסנתר כנף. כמו כן תרם גטי 65 מיליון דולר למוזיאון הלאומי בלונדון, 32 מיליון דולר למכון הסרטים הבריטי ועוד עשרות תרומות קטנות יותר, לרוב אנונימיות. ב-85', לאחר שסבסד משפחות כורים בשביתה, אמר: "כבוד רב נפל בחלקי להיות היורש של עושר כה רב, ואני רואה עצמי כאפוטרופוס לטובת האנשים שזקוקים לעושר זה יותר משאני זקוק לו".
אורח חיים ראוותני
גטי, שנולד ב-1932, היה השלישי מבין חמישה בניו של ג'ון פול גטי האב, שבנה את הונו מנפט גולמי. כעבור תקופת שירות קצרה בצבא, ולימודים באוניברסיטת סן-פרנסיסקו, השתלט גטי הבן על עסקיו של אביו, אך כעבור שש שנים התפטר. מאז ניהל גטי אורח חיים ראוותני, שכלל מסיבות סמים, שיער ארוך ולבוש צבעוני. ב-67' התגרש מאשתו גייל, אם לארבעת ילדיו. אורח החיים ההיפי של גטי בא לסיומו כאשר אשתו השנייה, הדוגמנית טלית'ה פול, נהרגה כתוצאה ממנת יתר ברומא.
גטי עבר ללונדון, שם חי לבד באחוזה שמורה היטב על גדות נהר התמזה ומצא מפלט בהרואין וברום. הוא לא העניק ראיונות, ורק מדי פעם שיחרר הצהרות כאלה ואחרות דרך עורכי דינו.
ב-72', בנו של גטי מנישואיו הראשונים נחטף באיטליה והוחזק שם כחמישה חודשים. רק לאחר שהחוטפים חתכו חלק מאוזנו של הבן, הסכים סבו, פול גטי האב, להתערב ושילם לחוטפים כופר בסך 3.4 מיליון דולר. שנה לאחר מכן סבל בנו של גטי משבץ שנגרם כתוצאה משימוש יתר בסמים, וכיום הוא משותק ברגליו ועיוור. ב-94' נישא גטי בשלישית, הפעם לחברתו הבריטית משכבר הימים, ויקטוריה הולדסוורת', אליה ייחסו את גמילתו מסמים ואת חזרתו לחיים הציבוריים. "אני חב הכל לוויקטוריה. היא הייתה ההשראה שלי, אפשר לומר", אמר גטי בראיון עיתונאי זמן קצר לאחר נישואיו.