שתף קטע נבחר

איתם: להקצות לזכאים 10% מהבנייה בקרקע חקלאית

בכך מקווה איתם לנטרל את התנגדות הקשת המזרחית, שמאיימת בעתירה לבג"ץ אם תתקבל ההחלטה לטובת החקלאים

בעלי קרקעות במושבים ובקיבוצים עשויים לקבל בקרוב הטבה גדולה מהמדינה. מועצת מינהל מקרקעי ישראל תדון היום בהצעה לאפשר לחקלאים בניית 3 יחידות דיור בנחלה א' (תוספת בנייה למגורים), הצמודה לבתיהם - על שטח כולל של 2.5 דונם. יחידות הדיור הנוספות יוקמו על שטח בנוי כולל של 375 מ"ר. עדיין מתקיים דיון בשאלה האם יוכלו החקלאים להשכיר או למכור את הדירות שיבנו.

במקביל, נמשכים הדיונים על גובה הפיצוי שיקבלו החקלאים בתמורה לשינוי ייעוד הקרקע - ולאישור הבנייה בחלקה א' אין קשר ישיר לכך.

שר השיכון, אפי איתם, מוסיף להטבה זו יוזמה חדשה משלו: 10% מיחידות הדיור שייבנו על ידי החקלאים ייועדו מראש לזכאי משרד השיכון. בכך תוקטן, הוא מקווה, התנגדותם של אנשי הקשת הדמוקרטית המזרחית.

הדיון במתן בעלות בקרקע לחקלאים לצורכי בנייה יתקיים היום במועצת המינהל, למרות שהיועץ המשפטי לממשלה ביקש לדחות את אישור התוכנית לצורך בחינה נוספת שלה. "עלינו להקפיד על כך שכל ההחלטות יעלו בקנה אחד עם פסיקת בג"ץ בנושא, וכי ניתן יהיה להגן על הליך קבלתן בפני העתירות שיוגשו", כותב היועץ, אליקים רובינשטיין, לשר התמ"ת, אהוד אולמרט, המכהן כיו"ר מינהל מקרקעי ישראל. הצעת ההחלטה בדבר קביעת זכויות בחלקת המגורים חורגת מהמתווה שהותנה בדו"ח ועדת מילגרום, בין היתר ביחס להיקף השטח שיועד לחלקת מגורים, השימושים שיותרו בו והזיקה שבין מעמדה התכנוני של הקרקע לבין הקצאתה כחלקת מגורים, כותב רובינשטיין לאולמרט.

אם תאושר הצעת ההחלטה, יוחכר השטח לבניית 3 היחידות לחקלאים בחוזה ל-49 שנה, עם אופציה לתקופה נוספת - וניתן יהיה להוון את התשלום בעלות של 3.75% מערך הקרקע. משמעות ההיוון: בעלי הקרקע לא יצטרכו לשלם דמי חכירה שנתיים ויוכלו למכור את השטח ללא "דמי הסכמה" למינהל. הדיונים בעניין אישור שתי יחידות נוספות, נוסף לשלוש, באותה הטבה, עדיין נמשכים. האוצר מתנגד להענקת הטבות דומות לשתי יחידות דיור נוספות.

כמו כן תינתן לחקלאים אפשרות לנצל חצי-דונם משטח החלקה לשימוש מסחרי, בכפוף לאישור ועדות התכנון המקומיות.

ארגון הקשת הדמוקרטית המזרחית מתנגד למהלך זה. באחרונה הקים הארגון את פורום הקרקעות, בשיתוף האגודה לזכויות האזרח וארגון אדם, טבע ודין. פורום הקרקעות עומד לפנות לבג"ץ, אם מועצת המינהל תאשר את ההחלטות במחטף, כדבריו.

כדי להניא את הפורום מלעתור לבג"ץ מתכונן השר איתם ליזום החלטה משותפת עם הקשת שתגדיר מראש כי מכל אדמה שתופשר ייועדו 10% לזכאי משרד השיכון במכרזי הקרקע שיפורסמו. "בכך תושג המטרה החברתית שהגדיר בג"ץ בחלקות הקרקע כמשאב לאומי", אומר שר השיכון.

 

פורסם לראשונה

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היועמ"ש רובינשטיין. דעתו לא התקבלה
היועמ"ש רובינשטיין. דעתו לא התקבלה
צילום: גלי תיבון
מומלצים