ועדת הבדיקה: אמישראגז לא קיבלה אישור להתקנה ב"ג'ירף"
ועדת הבדיקה של נציבות הכבאות וההצלה מצאה שורה של מחדלים בפעולת חברת אמישראגז, בעקבות פיצוץ צובר הגז במסעדת ג'ירף בתל אביב. הוועדה קבעה בין השאר שאמישראגז לא דיווחה למכבי האש על דליפה ממיכל הגז. דובר החברה: "המסקנות הן יותר בגדר המלצות לעתיד"
מכבי האש פרסמו בצהריים (יום ב') את ממצאי דו"ח הבדיקה לפיצוץ הגז שאירע לפני כחודש וחצי במסעדת הג'ירף ברחוב אבן גבירול בתל אביב, ממנו עולה כי שירותי הכבאות וההצלה של תל אביב לא אישרו את הטמנת צובר הגז במקום. ממצאי ועדת הבדיקה פורסמו שעות ספורות לאחר האסון, שבו נהרגו חמישה בני אדם בקריסת בניין בשכונת התקווה בתל אביב, גם כן מדליפת גז.
נציב כבאות והצלה, רב טפסר שמעון רומח, קיבל לידיו את דו"ח הבדיקה שממנו עולה כי חברת אמישראגז לא קיבלה אישור להטמנת צוברי הגז, שכל אחד מהם מכיל 450 קילוגרם גז. נציב הכבאות וההצלה טען שחברת אמישראגז התבקשה שירותי הכבאות בתל אביב להעביר תוכנית מסודרות להטמנת שני המיכלים, אך לא עשתה זאת.
הבדיקה העלתה שאמישראגז ביקשה משירותי הכבאות אבטחה טכנית בלבד לריקון הצובר, ולא הודיעה לגורמי חירום על דליפת הגז ממנו. ועדת הבדיקה קבעה שפעולות צוותי הכיבוי נעשו בהתאם לנהלים ובשיתוף פעולה עם שאר גורמי החירום, ובכך נמנעו נפגעים נוספים בנפש. כמו כן, נמצא כי הדליפה החריפה לאחר פעולת טכנאי הגז בשסתום הצובר.
הוועדה פרסמה המלצות לפיהן, חברות הגז יהיו מחוייבות לדווח על כל דליפה מצובר לגורמי חירום ויהיו חייבות להגיש לשירותי הכבאות את מיקום הצוברים בכל מקום, כולל היכן הוטמנו צוברים ללא אישור שירותי הכבאות. עוד הומלץ לדרוש ממשרד העבודה לעכב הטמנת צוברי גז, עד שיינתן אישור שירותי הכבאות. על פי ההמלצות, לא ניתן יהיה להסתפק בכך שהאישור להטמנת הצוברים נעשה בכפוף לדרישות שירותי הכבאות.
נציב הכבאות אימץ את ההמלצות ומתכוון לפעול ליישומן בשיתוף משרדי הממשלה וחברות הגז. אם יתקבלו ההמלצות, חברות הגז יונחו להורות לטכנאי הגז המטפלים בדליפה להעביר מידע למפקד יחידת הכיבוי המגיע למקום. המלצה נוספת היא להתחיל עבודות לתיקון נזקי גז בתיאום בין הטכנאים לבין מפקד יחידת הכיבוי, וזאת לאחר שיינקטו כל האמצעים לאבטחת הפעולה.
דבי ג'ורג', דובר חברת אמישראגז אמר: "לא צריך על פי חוק אישור של מכבי אש להתקנת צוברים. אין אף צובר מבין אלפי הצוברים בארץ שיש לו אישור שכזה. בנוסף, מעולם לא נתקבלה אצלנו דרישה לתוכניות כלשהן לגבי המקום הספציפי הזה. המסקנות שלהם הן יותר בגדר המלצות לעתיד".
מהחברה נמסר עוד כי "רק פעולתה המהירה של אמישראגז מנעה אסון כבד באירוע הג'ירף, שהיה עשוי להסתיים כמו בשכונת התקווה. עיתוי פרסום הדו"ח של שירותי הכבאות לאחר שריפת בית מרכזים ואסון שכונת התקווה מעורר תמיהה".
ממסעדת הג'ירף נמסר בתגובה: "צובר הגז כלל לא היה שייך למסעדה אלא לבניין עצמו וצובר הגז של המסעדה כלל לא נמצא בבניין אלא בבניין סמוך".