שתף קטע נבחר

אינטרנט מהיר בישראל: תמונת מצב

יותר מ-600 אלף ישראלים מחוברים לפס רחב. כמעט בכל בית שלישי יש אינטרנט מהיר. אך כמה מהם גולשים בקצב מהיר וכמה מהירים פחות? הערכות: 900 אלף בתי אב יהיו מחוברים עד סוף 2004

כ-650 אלף בתי אב בישראל היו מחוברים לאינטרנט מהיר בסוף שנת 2003, כך דיווח הבוקר "ידיעות אחרונות". הדיווח מתבסס על הערכות בענף באשר למספר המנויים של ספקי האינטרנט, לפיהן, לבזק בינלאומי היו כ-220 אלף מנויים בסוף 2003, לנטוויז'ן היו כ-150 אלף, לברק - כ-60 אלף, לאינטרנט זהב - כ-120 אלף ול-012 קווי זהב כ-100 אלף מנויים. לפי נתוני בזק, בסוף 2003 כ-430 אלף מבין לקוחות האינטרנט המהיר היו מחוברים באמצעות תשתית בזק. על פי נתוני חברות הכבלים, בסוף השנה החולפת עמד מספר לקוחות האינטרנט המהיר שלהם על כ-220 אלף.

 

סביר להניח כי נתונים אלה, המבוססים על מספרים שמסרו ספקי האינטרנט וחברות התשתית בישראל (בזק, הכבלים), מופרזים במקצת, וכוללים עשרות אלפי גולשים שעברו מספק זה לאחר או התנתקו מהרשת. הערכה זו מבוססת על שיעור נטישה משוער של שני אחוזים וכוללת גולשים שהודיעו לספק שלהם (בין אם מדובר בספק אינטרנט או ספק תשתית כמו בזק והכבלים) על מעבר לספק אחר, אך החברה עדיין סופרת אותם בחיוב האחרון. "חורים שחורים" כאלה בספירת הגולשים מטים מעלה את מספר החיבורים בפס רחב ויוצרים תמונה מעוותת של השוק.

 

אולם, גם הערכה זהירה מצביעה על נתון מרשים של יותר מ-600,000 בתי אב המחוברים לאינטרנט מהיר בישראל, רובם דרך חמישה הספקים הגדולים - בזק בינלאומי, נטוויז'ן, אינטרנט זהב, 012 קווי זהב ו-013 ברק. מדובר בעלייה של כ-400 אלף במספר בתי האב המחוברים לאינטרנט מהיר לעומת סוף 2002. מנתוני בזק וחברות הכבלים עולה עוד כי מספר המחוברים לאינטרנט מהיר באמצעות תשתית בזק גדל בשנת 2003 ב-260 אלף ומספר משקי הבית המחוברים לשירות באמצעות הכבלים גדל בכ-165 אלף. בבזק מעריכים כי בקצב הגידול הנוכחי יחצה שירות WOW את קו חצי מיליון המנויים בתוך פחות משלושה חודשים.

 

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מספר בתי האב בישראל עמד בסוף 2003 על כ-1.9 מיליון. כלומר, כיום מחוברות לפס רחב כמעט שליש מהמשפחות בישראל.

 

עד כמה האינטרנט מהיר מהיר?

 

העיתונות מרבה לעסוק בנתוני האינטרנט המהיר, אך חשוב להזכיר, כי הנתונים שמוסרים ספקי האינטרנט והתשתית משלבים יחד חיבורים איטיים יחסית במהירות 256 קילו ביט, שקשה לכנותם פס רחב, ביחד עם חבילות של 3 מגה ביט, בקצה העליון. פנינו לספקי האינטרנט וביקשנו מהם נתונים באשר לחלוקה הפנימית בין חבילות האינטרנט המהיר שלהם. חלק מהספקים סרבו לחשוף את התמונה המלאה. אפשר להניח בזהירות כי כאשר הנתונים חסרים, הם מתייחסים בעיקר לחבילות חיבור בקצב נמוך יחסית.

 

אלה הנתונים:

 

נטוויז'ן מדווחת, כי 80 אחוז מגולשי האינטרנט המהיר מחוברים בחבילות של 750K, ואילו מ-012 קווי זהב נמסר, כי 70% ממנויי הפס הרחב מחוברים בקצב דומה. בבזק בינלאומי מציינים, כי שיעור גבוה יחסית של מנויים המחוברים בחבילות בקצב גבוה: כ-20 אחוז מגולשי האינטרנט המהיר מחוברים בקצב של 1.5 מגה ביט, כ-60 אחוז במהירות 750 קילו ביט ואילו כ-20 אחוז גולשים בקצב של 256 קילו ביט.

 

013 ברק היא שחקן קטן יחסית בשוק האינטרנט המהיר, אך גם היא מדווחת על מספר גדול יחסית של מנויים המחוברים באינטרנט מהיר יותר - 14 אחוז מגולשי האינטרנט של החברה מחוברים בחבילות של 1.5 מגה ביט, 80 אחוז גולשים בקצב של 512KB או 750KB ואילו שישה אחוזים מחוברים בקצב של 256KB. אינטרנט זהב מדווחת כי 70 אחוז ממנויי האינטרנט המהיר של החברה גולשים בחבילות של 512KB או 750KB.

 

רוב הגולשים מחוברים ב-750KB

 

על פי הנתונים האלה ניתן להעריך, כי כ-70 אחוז מגולשי האינטרנט המהיר מחוברים בקצב של כ-750KB (חבילות של 512KB הולכות ומתמעטות בשל ההפרש הזניח במחיר ביניהן לבין חבילות ה-750KB). בשולי השוק מצויים גולשי האינטרנט המהיר "האמיתי" וגולשי האינטרנט המהיר "האיטי".

 

לא מן הנמנע כי השנה הקרובה תעמוד בסימן היעלמות חבילות ה-256KB וגידול בחבילות בקצב 1.5MB, אם כי לא צפויות מלחמות מחירים כדוגמת אלה שנחזו השנה, מאחר וחבילות האינטרנט המהיר נמכרות כיום במחירי עלות ומטה. על פי גורמים בענף, לקוח אינטרנט מהיר חדש משלם בחודשים הראשונים לאחר הצטרפותו סכום ממוצע של כ-120 שקל בחודש ואילו לקוח ותיק משלם כ-160 שקל בחודש. עלות זו כוללת גם את התשלום לספק האינטרנט וגם לספק התשתית (בזק או חברות הכבלים).

 

אינטרנט מהיר חד סיטרי

 

האינטרנט המהיר בישראל הוא חד סיטרי: גם החבילות המהירות מציעות קצב חזור (קצב העברת המידע ממחשב הגולש אל האינטרנט) של כ-96KB. כאשר יותר ויותר גולשים משדרים אל הרשת תכנים ולא רק מורידים ממנה, קצב כזה רחוק מלספק, לתשומת לב חברות התשתית. ספקי גישה בבריטניה מציעים כבר היום אינטרנט מהיר בכבלים עם קצב חזור של 256kb וקצב הורדה של שני מגה ביט במחיר סביר, ואינטרנט מהיר ב-ADSL עם קצב חזור של 256kb. אין סיבה לא לאפשר זאת גם כאן.

 

השוק  המקומי צפוי להגיע לרוויה ב-2004. לפי ההערכות בענף, בסוף השנה יגיע מספר בתי האב המחוברים לאינטרנט מהיר לכ-900 אלף - כמעט מחצית מבתי האב. ייתכן שבשנה הקרובה נחזה בסימנים ראשונים של מודלים חלופיים לתמחור, למשל, תמחור על פי צריכת הפס בפועל ולא תשלום קבוע (fixed price). שיטת תמחור כזו עשויה לפגוע בעיקר בגולשים שעוסקים בהורדה מסיבית של שירים וסרטים פיראטיים, אך ספקי האינטרנט כבר אמרו ל-ynet בעבר כי בסופו של דבר המעבר למודל זה מחויב המציאות. מהלך כזה אינו צפוי מחר אך הוא קרוב מכפי שנדמה. בקרב ספקי האינטרנט מחכים לחברה האמיצה הראשונה שתבצע את הצעד הראשון בכיוון זה.

 

2003 עמדה בסימן הרחבת הניסיונות של ספקי האינטרנט להרוויח מתכנים ושירותים מקוונים. מבחר הניוזלטרים הנשלחים בדואר האלקטרוני לתיבות המנויים המשלמים עליהם (לעתים גם ללא ידיעתם) מוכיח כי הדרך לכיסם של הגולשים קצרה במיוחד כשמדובר בספק אינטרנט. לנוכח ההסלמה בתופעת דואר הזבל, ספקי האינטרנט צפויים להשיק השנה שירותים של אנטי ספאם בתשלום, שיתווספו למגוון שירותים כמו אנטי וירוס לדואר האלקטרוני, גיבוי מרחוק ועוד. 012 קווי זהב השיקה בשנה שעברה שירות פס רחב בשם 012fun.net, והיא לא צפויה להישאר לבד בתחום זה לאורך זמן.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אינטרנט מהיר. שנה של רוויה
אינטרנט מהיר. שנה של רוויה
מומלצים