שתף קטע נבחר

"כבר 8 חודשים שאנו אוכלים רק עשבים"

חסן בדארנה, נהג אמבולנס במועצת ערבה בגליל המערבי, אינו מקבל משכורת כבר 11 חודשים. גם מוסא קעדאן, עובד עיריית בקה אל-גרביה אינו מקבל שכר זה 4 חודשים. "חג הקורבן היה לנו יום של אבל", הוא אומר

כמאה מפגינים מהיישובים ערבה, שעב, כבול ונחף בגליל המערבי, הפגינו הבוקר (ה') בצומת אחיהוד בגליל המערבי, במחאה על שלא קיבלו שכר זה מספר חודשים. 380 עובדי המועצה המקומית ערבה לא קיבלו את שכרם כבר קרוב לשנה.

 

חסן בדארנה (40) נשוי ואב לארבעה ילדים, הוא נהג אמבולנס במועצה המקומית ערבה. זה 10 שנים שהוא מתחיל יום העבודה שלו סמוך לשעה 16:00 ומסתיים למחרת ב-7:00 בבוקר. שכרו עבור משמרות כפולות, עבודה בלילות ובסופי שבוע היא כ-6,000 שקל בחודש.

 

אלא שזה 11 חודשים לא ראו בדארנה וחבריו שקל אחד. על המועצה רובץ חוב של כ-120 מיליון שקל והיא אינה מסוגלת לשלם את משכורות העובדים. יתרה מכך, זה 4 שנים לא העבירה המועצה את הכספים שגבתה מהעובדים עבור קופות הפנסיה, קרנות ההשתלמות וביטוחי החיים. בערבה יש כ-20 אלף תושבים.

 

עובדי הרשויות המקומיות הערביות חזרו היום לעבודה אחרי חופשת חג הקורבן. לפני החג שמעו העובדים את ההבטחות שהממשלה תזרים סיוע חירום לרשויות העיריות כדי שהעובדים יוכלו לקבל משכורת אחת לפני החג, אולם בערבה לא קיבלו, כאמור, העובדים ולוא שקל אחד.

 

"אל תשאל איזה חג שחור עבר עלינו. אתה יודע מה זה שהילד שלך מבקש צעצוע ואתה לא יכול לתת לו? גם בגדים חדשים לחג לא יכולנו לקנות", אמר הבוקר בדארנה. "יש אצלנו ביישוב עמותה שחילקה בשר לפני החג. התביישתי לפנות אליהם אבל יום אחד מצאתי את הבשר במקרר. שאלתי את אשתי מאין הבשר והיא אמרה שהם הביאו בלי שביקשנו. זאת היתה הפעם הראשונה שאכלנו בשר כבר כמה חודשים. בכלל, כבר שבעה או שמונה חודשים לא אכלנו אוכל נורמלי. בימים רגילים אנחנו אוכלים הרבה עשבים. יוצאים לשדות לקטוף עשבי מאכל. כמו שרואים בטלוויזיה. זו לא היתה הצגה. יש חובזה, עכוב וזה מה שאנחנו אוכלים.

 

"בהתחלה, בחודשים הראשונים, כשלא קיבלנו שכר, עוד אפשר היה להסתדר. האח עזר פה, אבא שם, אבל כמה אבא כבר יכול לעזור לך מהפנסיה שלו? אין לי חסכונות, החזרנו את הוויזה וגם אין יותר צ'קים. רק במכולת החוב מגיע ל-3,000 שקל והמוכר לא מוכן למכור לי יותר.

 

"אני מכיר אנשים שנמצאים במצב יותר גרוע ממני שירדו מתחת לקו האדום. אלה אנשים שכבר לא מעיזים להיפגש עם האחים שלהם כי גם האחים לא יכולים לעזור. היינו משרד האוצר בירושלים, הבערנו צמיגים, דפקנו על השערים. כלום לא עזר. זו בושה וחרפה שהגענו למצב הזה".

 

"זה היה חג של אבל" 

 

"זה לא היה חג שמח. זה היה חג של אבל", אומר הבוקר ל-ynet מוסא קעדאן, עובד בעיריית בקה אל-גרביה זה 20 שנה. קעדאן ועמו 260 עובדים נוספים לא קיבלו זה 4 חודשים משכורת.

 

המצוקה הכלכלית מובילה למצוקה קשה בבית וילדיו התרגלו כבר לומר לו "אבא, אנחנו רעבים".

את חג הקורבן לא חגגו בני משפחת קעדאן כפי שלא חגגו את חג עיד אל פיטר. "הסברתי לילדים שאין לנו כסף ולכן איני יכול לרכוש את המצרכים בשביל ארוחת החג, אך הילדים לא הסכימו לקבל זאת", מספר קעדאן.

 

הוא פנה לגזבר העירייה וביקש ממנו לתת להם לפחות מקדמה כדי לרכוש מצרכים לחג. “הגזבר הבטיח שהם משתדלים אך לא נעשה דבר. גם מנהל הבנק ממנו ביקשתי הלוואה סרב לעזור לי"?

 

בשל התקופה הממושכת שקעדאן וחבריו לא קיבלו את המשכורות. נאלץ קעדאן ללוות כסף מאנשים בעירו. "אני חייב יותר מ-20 אלף שקל. אין לי מאין להחזיר זאת והיום אני מתבייש לבקש", הוא אומר.

 

קעדאן וחבריו קוראים ליו"ר ההסתדרות, ח"כ עמיר פרץ ולשר הפנים, אברהם פורז, שיחוקקו חוק על פיו תועבר משכורתם של עובדי הרשויות ישירות מקופת המדינה ולא מקופת העירייה. "אנחנו לא צריכים לסבול מהגירעונות שלהם", אומר קעדאן.

 

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העובדים מפגינים (צילום אילוסטרציה)
העובדים מפגינים (צילום אילוסטרציה)
צילום דני סלומון
מומלצים