סקירה: (Cobalt (Palm 0S 6
מבט ראשון על המערכת החדשה של פאלם. התכונות הבולטות: בזיכרון פנימי מרבי של 256MB, תמיכה ב-Wi-Fi ו-Bluetooth,
Cobalt (בעברית: קובלט) הוא שמו של מינרל, יסוד מתכתי בעל צבע אפור-כחלחל, הידוע לאדם עוד מימי מצריים העתיקה. את שמו המודרני העניקו לו כורים גרמנים, על שם שדון המכרות המיתולוגי (Kobold), משום שמאפרות קובלט שנחפרות בטעות עולים אדים רעילים. בצורות אחרות שלו, קובלט הוא מתכת אצילה בעלת שימושים שונים בתעשיות רבות - מתכשיטים ועד רפואה. לא ברור לאיזה מההקשרים מכוונת PalmSource, אבל אין ספק שמערכת ההפעלה החדשה שלה היא בעלת תדמית אצילית ומסתורית כמעט כמו המינרל על שמה היא נקראת.
Cobalt תומכת בזיכרון פנימי בנפח של עד 256MB (לעומת 128MB בלבד ב-PalmOS 5). כל יישומי ה-PIM (ניהול מידע וזמן) שלה הם ARM Native, כלומר כאלה שעברו אופטימיזציה למעבדי ה-ARM עליהם מתבססים מחשבי כף-היד החדשים. התוצאה: ביצועים משופרים בריבוי משימות, בהרצה של יישומים מורכבים וגם בפעולות יומיומיות פשוטות כמו חיפוש רשומה בבסיס נתונים.
המנוע הגרפי של Cobalt תומך במספר גדול של מצבי תצוגה, וברזולוציות גבוהות (למרות שעדיין לא ברזולוציית VGA כמו e810, דגם ה-PocketPC החדש של טושיבה). חסר עדיין מצב תצוגה אופקי, שכבר היה קיים בכמה מכשירי פאלם (כולל Tungsten T3 למשל). ייתכן שהיצרנים של מכשירי הפאלם לא יוכלו להתבסס לשם כך על ה-APIs של Palm וייאלצו להסתפק בפיתוחים קנייניים. זה מצער אם לוקחים בחשבון שמיקרוסופט, שהופכת למתחרה מסוכנת יותר ויותר עבור Palm, הכריזה כבר כי תתמוך בתכונה הזו במערכת ההפעלה Windows Mobile 2004.
תקשורת ואלחוט
גם מבחינת קישוריות Cobalt עתידה להיות מערכת הפעלה גמישה ורב-שימושית. היא תתמוך ברוב טכנולוגיות האלחוט הקיימות היום, החל מ-GPRS וטכנולוגיות סלולריות נוספות, דרך Bluetooth ועד Wi-Fi. היא גם תאפשר שימוש מקביל בשתי שיטות תקשורת אלחוטיות (למשל, לגלוש דרך Wi-Fi במקביל לשימוש במקלדת Bluetooth).
Cobalt עתידה להיות, בין השאר, מערכת ההפעלה הכי "מצויידת" בכל מה שקשור לתקשורת ולאינטרנט: היא תגיע עם NetFront של חברת Access כדפדפן הסטנדרטי שלה. היא תכלול מודול הצפנה מובנה, ברמה של 128 ביט, שניתן יהיה להפעיל אותו על כל המידע ובאופן ספציפי - על מידע המועבר בגלישה ועל תקשורת VPN, שתהיה שימושית בעיקר לארגונים שיציידו את העובדים שלהם במכשירים שיתבססו על המערכת הזו.
ממשק ויישומים
מסך הפתיחה של המערכת (תמונה 1 מצד ימין למעלה) בסך-הכל נראה סטנדרטי למדי, ומזכיר את המהדורה הקודמת של Palm OS, למעט ה-Task Bar שנוסף בתחתית המסך. ממשק ה-Tabs החדש של תוכנת היומן (תמונה 2), ושיפורים נוספים בממשקי תוכנות ניהול המידע והזמן, משלימים את השדרוג בהנדסת האנוש של המוצר הזה.
יישומים ראשונים שמדגימים את ריבוי המשימות של Cobalt, מוכיחים שכאן השינוי הוא הרבה יותר משמעותי. השימוש בתוכנה כמו SLIP (תמונה 3) לפעולת רקע מול מסדי נתונים אינטרנטיים, ממצב את הדור הבא של המכשירים בטכנולוגיית פאלם כמוצרים עם הבטחה לשיפור בפרודוקטיביות. אפשר להניח שנראה במוצרים האלה וביישומים שיפותחו עבורם, גם פיתוחים בסגנון Clie Organizer(תמונה 4), שמשלב בין תכונות היומן המקובלות לתכונות המולטימדיה של המערכת.
השיפורים בפונקציונליות מגיעים עם שיפורים בהנדסת האנוש, וממשק המשתמש של Cobalt כולל כמה שיפורים שאולי קל להחמיץ אותם, אבל תרומתם ללא ספק חשובה. כמו בספינת הדגל הנוכחית, דגם Tungsten T3, הגירסה החדשה של PalmOS כוללת תוספת של שורת Task Bar בתחתית המסך. השורה הזו מספקת חיווי מתמיד על חיי הסוללה, עוצמת הצליל, השעה ומצב התקשורת (האם מודול ה-Bluetooth פעיל או לא, וכדומה).
יישומי ניהול המידע והזמן של PalmOS עוצבו מחדש, ותומכים עתה ב-255 שורות משימה, מה שמשפר מאד את התאימות לגירסה השולחנית של Outlook. יומן הפגישות עוצב בפורמט Tabs, שמאפשר מעבר נוח בין ימים. היישומים השונים פותחים חלונות בהתאם לסוג המשימה, למשל: חלון קטן שנפתח כאשר יש צורך להזין שורת טקסט, או חלון גדול שנפתח כאשר רוצים לקרוא דואר אלקטרוני.
אודיו ווידאו
המראה הנוכחי של Cobalt הוא בסך-הכל מטעה. בסופו של דבר זו תהיה, ככל הנראה, סביבת ההפעלה הכי יפה שראינו עד היום במחשבי כף-יד. לא בגלל הממשק של מערכת ההפעלה, אלא בעיקר בגלל יישומי המולטימדיה.
לפני שנתיים רכשה Palm את הקניין הרוחני של חברת BE, מפתחת מערכת ההפעלה BeOS. מה שנרכש בפועל, היה ידע שהגיע עם 40 המהנדסים והמפתחים של החברה, ששקדו על טכנולוגיות מולטימדיה חדשות עבור מערכת הפעלה עתידית. עכשיו מגיע הזמן לפרוע את החשבון, ואת פיתוחי המולטימדיה המפתיעים מבית BE נוכל לראות ב-Cobalt.
מערכת ההפעלה הזו תתמוך בכל הפורמטים המקובלים בתחום האודיו, הווידאו והתצוגה - כולל הפורמטים MP3, PCM ו-MPEG לגירסאותיו, טכנולוגיות תלת-מימד וניהול צבע מתקדמות, טכנולוגיות גופנים ו-Anti Alliasing ומנוע דו-מימד מתקדם.
באירוע של PalmSource כבר ידעו לבצע הדגמות שמשכנעות שגם הביצועים יהיו גבוהים. זה בסך-הכל לא מפתיע משום שאחד ההישגים הטכנולוגיים הבולטים של Palm לאורך השנים הייתה השמירה על רמה גבוהה של ביצועים - בין אם היה מדובר במעבדי Dragon Ball הישנים או במעבדי X-Scale המתקדמים המשולבים בדגמים החדשים.
הפעם ההישג כפול, משום שמדובר לראשונה במערכת הפעלה עם ריבוי משימות אמיתי. גם PalmOS 5 תמכה בריבוי משימות, אבל באופן מוגבל יחסית. Cobalt תאפשר לראשונה לצפות בסרטון וידאו, במקביל לניהול שיחת טלפון ותוך כדי חיפוש מספר טלפון בבסיס נתונים. ב-PalmSource Developement 2004 הציגו יישומון מאלף בשם SLIP, והדגימו כיצד הוא פועל ברקע ומשתמש בחיבור אינטרנט על-גבי GPRS כדי להתעדכן במחירי מניות ולשלוף נתונים בורסאיים נבחרים.
Cobalt תאפשר למכשירים שיתבססו עליה לשמש גם כנגני מדיה, מכשירים סלולריים, תתמוך ברוב שיטות האלחוט הקיימות ובהצפנה מתקדמת. קרוב לוודאי שנראה אותה בשימוש של חובבי מולטימדיה, לצד מנהלי רשת ואנשי עסקים. Palm OS 6 תהיה מערכת עם רפרטואר תכונות רחב מאד, שכל יצרן יוכל לתפור לתחום השימושים הרלוונטי לקהלים אליהם ירצה לפנות.