שאלות נפוצות בקישוט עוגות
השאלות הנפוצות ביותר בפורום קישוט עוגות, עם תשובות מפורטות של מנהלות הפורום. בתיאבון
שרון שחר: אני טורפת את החלבון והאבקה במזלג קטן כשאני זקוקה לכמות קטנה יחסית. אפשר גם במטרפה, או במיקסר אם מדובר בכמות גדולה (למשל כאשר רוצים לכסות עוגה שלמה בזילופים).
אביגיל: לדעתי אסור ל"טרוף" את החלבון עם אבקת הסוכר לא עם מטרפה ולא עם מזלג. זה מה שהוסבר לי כשאני למדתי. לא אמורים להקציף את הרוייאל אלא לערבב את החלבון עם אבקת הסוכר. בוחשים עם סכין מיוחדת כזו- או כף רגילה גם תספיק...אם הכמות גדולה אפשר לעשות את הרוייאל במיקסר אבל אז...צריך להשתמש בוו גיטרה ולא בפעמון הרגיל (פעמון נו, אני לא זוכרת איך קוראים לחלק הזה ) וגם אז רק במהירות נמוכה.
זושבל: מה שחשוב בעיקר זה שלא יהיו גושים ומרקם מתאים לסוג העבודה.
אז-
2 . לנפות את האבקה לפני
1 . לקנות אבקה טובה אם יש עבודה עדינה
3 . לערבב כך שלא ישארו חלקים שלא "נמעכו"
(מוסיפים כל פעם קצת סוכר לחלבון עד ל"המסה" מוחלטת ורק אז עוד עד למרקם הרצוי)
איך צובעים את הסוכר בצק כשרוצים להכין קישוט קטן כמו פרח?
פריטי: לוקחים כמות רצויה של בצק סוכר ומוסיפים כמה טיפות צבע מאכל ג'ל (הנוזלי אינו מתאים מאחר והוא נוזלי ויקלקל את מרקם הבצק סוכר). לשים את הבצק - להוסיף קורנפלור בעדינות על מנת שלא ידבק....
לציפוי RFM אני יכולה גם על עוגת שכבות או שמא הציפוי יכביד ?
netnet1: העוגה צריכה להיות קשה. פעם ציפיתי "אינגליש קייק" ב-RFM ובאמצע העוגה הציפוי שקע.
טל כץ: אם העוגה יציבה ולא צריכה קרור היא תתאים לציפוי בבצק סוכר, גם אם יש לה שכבות.
האם יש הבדל בין בצק RFM לבצק סוכר
netnet1: תשובה: מה זה בעצם RFM RFM זו המצאה ישראלית - הומצאה ע"י השף-קונדיטור רוני - פרדי מרדכי בשנת 88' וכמו שאתן מתארות לעצמכן - חוללה מהפך ברמת הכנת העוגות בארץ- בייחוד עוגות הכלה.דרך אגב RFM = ראשי התיבות של רוני פרדי מרדכי.
ממה עשוי בצק סוכר? או אם למקד את השאלה - האם יש בו חלב, ביצים, דבש או כל מוצר אחר מהחי?
מתולתלת: יש גלטין שמופק מן החי ולכן לא הייתי מכינה לטבעוני הדוק עוגה בציפוי בצק סוכר, אלא אם כן את מכינה את הבצק לבד ומשתמשת בתחליפים של גלטין .
בגדול בצק סוכר מכיל בעיקר אבקת סוכר גלטין וחומרי טעם וריח..
איך עושים קישוט כמו סרט מתנה שקשור במרכז העוגה מבצק סוכר?
אור2: לאחר שאת מרדדת הבצק חתכי רצועות בעובי הרצוי קפלי את הרצועות ובתוכן הניחי חתיכת נייר מגולגלת הל מנת שהטבעת תתיבש בצורה הרצוייה הדביקי את הקצה במעט מים וכך תעשי את שאר הטבעות לסרט.
Nיכל: או נייר מגולגל או גלילים של נייר טואלט לסרטים גדולים יותר או גלילים ריקים של נייר כסף או ניילון נצמד ועוד, רק לאל לשכוח קורנפלור בין בגלילי ל-RFM

כמה RFM (בק"ג) אני צריכה לקנות כדי לצפות עוגה אחת?
שרון שחר: כדי לצפות עוגה אחת תספיק לך החבילה הקטנה ביותר של ק"ג. אני משתמשת בכחצי ק"ג לציפוי עוגה גבוהה בקוטר 24.
ביתר תוכלי להכין קישוטים או לפסל.
איך מכינים רויאל אייסינג?
Nיכל: חלבון ביצה אחד, לערבב (לא להקציף) עם 250 גרם אבקת סוכר קנויה ומנופה.
לשמור בכלי סגור היטב כל הזמן.
להוציא לכוס או קערית כפית רויאל, לצבוע בעזרת צבע מאכל ג'ל או אבקה ולא נוזל, לערבב היטב ולהעביר מהר לקונוס מנייר אפיה או שקית זילוף קטנה שהכנת מראש.
לעשות חור קטן ולהתחיל לצייר.
אפשר לצייר ישירות על הציפוי או על ניי ראפיה, לתת להתייבש לפחות 24 שעות לפני הקילוף וההעברה לעוגה.
אם עושים עוגת קרם יש להכין על נייר אפיה ולא ישירות על הקרם כי אז לא יתייבש.
אם רוצים לצבוע משטחים גדולים ברויאל, אפשר לטפטף לתוכו כמה טיפות מיים (בזהירות לא יותר מדי) ולמרוח אותו על המשטח בעזרת גב כפית או סכין ללא שיניים.
איך שומרים את העוגה, בקופסא סגורה? במקרר? סתם על השיש?
נטע: בצק הסוכר אוטם את העוגה מסביב, והיא נשמרת טריה בפנים. אפשר לשמור אותה בחוץ ( על השיש ) עד שבוע אפילו, ולא יקרה כלום. לא לשים במקרר, כי זה הורס את הצבעים.
טל כץ: אני ממליצה לשים את העוגה בתנור אם הוא לא בשימוש, כך הוא רחוק מעיניהם של ילדים, חתולים ושאר מזיקים...
ד ו מ י נ ו: היום הבאתי לבית הספר שבו אני עובדת את העוגה שהכנתי בסדנא של טל ביום חמישי (ונאפתה ביום ד'). העוגה הייתה בתוך קופסא ובתוך התנור מאז שהוכנסה הבייתה, למעט הפעמים שהוצאתי אותה כדי להציץ או להתגאות בה בפני אורחים.
העוגה הייתה עסיסית ומאוד טעימה!
אם כי, כשנכנסתי עם הקופסא לכתה אף אחד מהילדים לא יכל לנחש מה היא מכילה (ילדים בכתה ב' אבל עם קשיים...).
בשבילי כל העסק היה מתוק מדי אבל הם מאוד נהנו!
האם קל לעבוד עם האבקות או שאולי הייתי צריכה לקנות ג'ל?
ביק: יותר טוב זה הג'ל אבל לא נורא פשוט צריך ללוש את הבצק הרבה יותר בכדי שיקבל צבע אחיד (עם האבקה).
Nיכל: צבעי אבקה אינם מתאימים לבצק הסוכר, הפ משאירים נקודות מעצבנות אומרים שאם מערבבים את האבקה בנוזל זה עוזר, ניסיתי וגם לא משהו, תערבבי את האבקה עם מעט מים ותערבבי היטב היטב גם כשנראה לך שהכל מעורבב היטב תמשיכי לערבב ותסגרי היטב בכלי אטום. תני חצי שעה ותערבבי שוב עד שתראי שאין יותר נקודות בכלל, תערבבי שוב ורק אז תתחילי ללוש לתוך הבצק. לפני השימוש תני לבצק מנוחה של כמה שעות לראות אם צצות נקודות(לפעמים הן צצות רק אחרי יום יומיים). לישת הצבעים לבצק חייבת להיות ממושכת ואינטנסיבית ככל שניתן למניעת הנקודות המעצבנות. בהזדמנות, תעברי לצבעי ג'ל... איזה הבדל...
האם דמויות מפסלים בחלקים כמו: ידים רגלים פנים ואח"כ מדביקים(לאחר היבוש)?
אביגיל: בעיקרון יש אפשרות לעשות את הדמות במקשה אחת אבל אז באמת יש קושי בלייצב אותה אם את רוצה להעמיד אותה או להושיב אותה. גם לדעתי אם זה בחתיכה אחת את גומרת לעבד אותה הבצק סוכר מתייבש ונוצרים סדקים לא יפים.
אני עושה דמויות בחלקים. מתחילה בפלג גוף עליון (לדמות יושבת כמובן) עוברת לרגליים ונעליים- ממשיכה לפנים, ידיים.
האם נכון להדביק את החלקים עם חלבון?
אביגיל: את כל החלקים אני מדביקה בעזרת מכחול שטבול במעט מים (יש אפשרות עם חלבון או גם עם מים עם מעט cmc-אני פשוט לא אוהבת)
מה זה קרם טרטר?
אביגיל באדיבות אנסטסיה (מפורום אוכל): קרם טרטר (=אשלגן מאבן יין) לאחר ההתססה מצטבר על דפנות חביות היין משקע לבן (אבן יין חומצית). ברגע שמסירים משקע זה, מזקקים אותו ולאחר מכן טוחנים, וא הופך לאבקה לבנה דקה שנקראת קרם טרטר- cream of tartar. אבקת טרטר (חומצה) משמשת להפקת אבקות אפייה מסחריות המכילות 2/3 אבקת טרטר ו-1/3 אבקת סודה לשתייה. כמו כן, מוסיפים אותו בעת הקצפת חלבונים (של ביצים) על מנת לייצב את החלבונים ולהעניק להם נפח וחוזק, כאשר מוסיפים 1/8 כפית של קרם טרטר על כל חלבון ביצה, רק לאחר שנוצרת הקציפה. נעשה בכך שימוש כדי לתת לעוגות יותר נפח ומרקם של פירורים לבנים דקים. בציפוי עוגות זה נותן מרקם יותר קרמי. בנוסף, נעשה בו שימוש באבקות ובסירופים של סוכר כדי למנוע התגבשות שלהם.
כיצד עוטפים את העוגה בבצק סוכר?
קישור לאתר בו יש הסבר מפורט - שלב אחר שלב - עם תמונות http://www.countrykitchensa.com/ideas/cake/rolledfondant.htm#Covering)
כיצד מכינים רויאל אייסינג?
אביגיל: להוסיף על חלבון ביצה אחד בערך 250 ג"ר אבקת סוכר מנופה לרויאל רגיל.
להכנת רויאל סמיך יש להמשיך מפה להוסיף כף אבקת סוכר מנופה בכל פעם עד שהרויאל יהיה ממש סמיך ויציב. הרויאל סמיך כאשר מוציאים את הכף והקרם פשוט עומד כמו קצפת יציבה ולא נופל.
מה זה סירופ תירס ואיפה קונים את זה?
שרון שחר: סירופ תירס הינו נוזל מתוק המשמש לבישול ואפייה
במר קייק ניתן למצוא אותו ב28 ש"ח (ל650 גרם), אך וודאי ניתן למצוא אותו גם ברשתות אחרות
אגב - חלק מתמציות הוניל מכיל סירופ תירס. גם מרשמלו מכיל סירופ תירס.
אחרי שעטפתי את העוגה בבצק סוכר עליי להמתין מעט לייבוש הבצק ואז לצייר?
Nיכל: לפני הציור אני מעדיפה לתת לעוגה לפחות שעת ייבוש אם לא יותר (אפילו יום שלם) בטח שאם נעזרת בטושים כי אם הסוכר רך הטוש לא יצייר טוב אם בכלל.
איך מקשטים עוגיות עם רויאל איסינג?
אביגיל: צובעים את הרויאל במגוון צבעים..ומתחילים לזלף. קודם מזלפים קו מתאר טיפה לפני סיומת העוגיה ברויאל הסמיך ונותנים לרוייאל להתייבש כמה דקות ואז ממלאים בפנים עם הרויאל הדליל יותר. יש מגוון אפשרויות. אפשר לשלב שני צבעים..עם נקודות בצבעים שונים...וכמובן- מלא חותכנים של עוגיות