לקראת ט"ו בשבט מזהיר משרד הבריאות את ההורים מפני פיצוחים
מאות תינוקות וילדים מתחת לגיל 5 מאושפזים מדי שנה בגלל שאיפת גוף זר לדרכי הנשימה. איך להיזהר, מה אסור, וגם: איך לא להשמין בחג הקרוב בגלל אכילת פירות יבשים
זהירות, פיצוחים: לקראת ט"ו בשבט מפרסם משרד הבריאות אזהרה להורים לילדים קטנים. "כל סוגי הפיצוחים מסוכנים לילדים מתחת לגיל 5 – בעיקר גרעינים ובוטנים במצבם השלם", נאמר בהודעת המשרד. "יש להימנע מלתת לילד את כל סוגי הפיצוחים לפחות עד הגיעו לגיל זה".
פיצוחים (כמו בוטנים, שקדים, גרעיני אבטיח וגרעיני חמניה), מסבירים במשרד, עלולים להיתקע בקנה הנשימה. הם תופחים בסביבה לחה (כלומר, בצינורות הנשימה) ועל ידי כך הם גדלים ועלולים לסתום את צינורות הנשימה. במצב זה קיימת סכנה של ירידה באספקת חמצן למוח ונזק לריאות.
בקרב ילדים קיימת סכנה לחנק בעקבות אכילת פיצוחים כיוון שהתאום בין הבליעה לנשימה אינו מפותח דיו, ולעיתים ילדים גם אוכלים תוך כדי משחק, תנועה או דיבור, דבר המגדיל את הסיכון לשאיפת אוכל לדרכי הנשימה. מנתוני המשרד עולה כי בשנת 2001 אושפזו בבתי החולים בישראל 370 תינוקות ופעוטות מתחת לגיל 5 בגלל שאיפת גוף זר, וכי שניים מהם נפטרו. האשפוזים בילדים מתחת לגיל 5 שנים מהווים כ-60% מכלל האשפוזים מסיבה זו בכלל האוכלוסייה.
"להגדיל את המודעות"
במשרד קוראים לציבור להעלות את המודעות לסכנה זאת בכל ימות השנה, ובפרט לקראת חג האילנות. בכירי המשרד ממליצים לתת לילדים פירות (למשל: תאנים, צימוקים, תמרים ומשמשים יבשים) – אולם להקפיד לחתוך אותם לחתיכות קטנות. ענבים יש לחצות לשניים לפני האכילה, ולהוציא את החרצנים לפני הגשתם לילדים. כמו כן, חשוב ללמד ילדים קטנים ללעוס היטב.
לאחרונה אף התקבל בכנסת תיקון לפקודת בריאות הציבור המחייב סימון אזהרות על אריזות פיצוחים ונקניקיות, המתריעות מפני הסכנה שבאכילת מאכלים אלו על ידי ילדים מתחת לגיל 5 שנים.
נוסף על כך, לחג הקרב יש גם היבט תזונתי: המאכלים האופייניים לט"ו בשבט מרוכזים ועשירים בקלוריות, ולכן כדאי לצרוך מהם במתינות. הקבוצה המורחבת של פירות הנמכרים ונצרכים לקראת ט"ו בשבט כוללת מגוון גדול של שתי קבוצות מזון עיקריות: קבוצת הפירות וקבוצת האגוזים למיניהם.
קבוצת הפירות כוללת דבלים (תאנים מיובשות), צימוקים, תמרים (לחים ומיובשים), משמש מיובש בצורות שונות (בתפזורת או כממתק), שזיפים מיובשים, תפוחים מיובשים, חרובים וכו'. הפירות מהווים מקור טוב לרכיבי תזונה סוכרים כמו גלוקוז, פרוקטוז וסוכרוז וכן מינרלים חיוניים כמו אשלגן, מגנזיום, זרחן, ברזל (אם כי הברזל אינו נספג במלואו ממזונות אלה).
פירות כתומים כמו משמש ופפאיה מיובשים מהווים מקור טוב לבטא קרוטן ההופך לוויטמין A בגוף. היות ובתהליך הייבוש מאבדים פירות אלה כמויות גבוהות של מים, מרבית רכיבי התזונה בהם מרוכזים יותר ומכאן שערכם הקלורי גבוה ביחס לצורתם הטרייה. חשוב גם לזכור, כי לעיתים בתהליך הייבוש מוסיפים לפירות האלה סוכר.
פירות מיובשים מהווים מקור טוב לסיבים תזונתיים, ולכן עשויים לסייע לסובלים מעצירות. בשזיפים מיובשים, למשל, יש גם סוכר הקרוי סורביטול וכן מרכיבים נוספים בעלי אפקט משלשל. יש לזכור, כי צריכת פירות מיובשים חייבת להיות מלווה בשתייה מרובה של מים.
לסובלים מעודף משקל, סוכרת, רמות גבוהות של שומנים בדם (היפרטריגליצרידמיה): מומלץ להיוועץ בדיאטנית קלינית מוסמכת לגבי שילוב מזונות אלה ודומים להם בתפריט היומי במהלך ט"ו בשבט.
קבוצת האגוזים כוללת את השקדים, אגוזי לוז (אילסר, בונדוק), אגוזי מלך (אגוזי מוח), אגוזי פקאן, אגוזי מקדמיה, אגוזי בוטנה (פיסטוק), אגוזי קשיו, בוטנים, צנוברים, גרעיני חמניות, גרעיני דלעת, קוקוס ועוד. קבוצה זו עשירה באנרגיה, בחלבון, בשומן ובמינרלים כמו ברזל, אבץ, אשלגן, מגנזיום וסידן (אם כי הזמינות של המינרלים הללו אינה טובה לעומת זמינותם ממוצרי חלב ובשר) וויטמינים מקבוצה B. מרבית האגוזים עשירים בחומצות שומן חד ורב בלתי רוויות. אלה חומצות שומן חיוניות לגופנו, ועשויות אף לסייע במקרים של רמות גבוהות של שומנים בדם כחלק מתפריט מאוזן הניתן על ידי דיאטנית קלינית מוסמכת.
מומלץ לזכור כמה כללים חשובים בעת צריכת מזונות מקבוצה זו: מזונות אלה מרוכזים ועשירים בקלוריות, לכן יש לצרוך מהם במתינות; אגוזי קוקוס עשירים מאוד בשומן רווי, לכן יש להשתדל לצמצם בצריכתם; רצוי לצרוך אותם ללא קלייה, הגורמת לאיבוד של חלק מהויטמינים מקבוצה B; מומלץ מאוד לצרוך אותם בצורתם הלא מומלחת, על מנת לצמצם בצריכת המלח בתפריט; מומלץ לצמצם בצריכתם של אגוזים המצופים בסוכר.
להלן מספר דוגמאות למנות תחליף לאגוזים שונים, כל מנה מכילה בממוצע 50 קלוריות:
- שקדים - 6 יחידות
- גרעיני חמניות עם קליפה - כף
- גרעיני דלעת עם קליפה - כף
- בוטנים קלויים - 10 יחידות
- אגוזי מלך - 2 יחידות
- אגוזי פקאן - 4 יחידות
- אגוזי קשיו - 6 יחידות
- אגוזי לוז - 6 יחידות
- אגוזי בוטנה (פיסטוק) - 6 יחידות