Close Combat: צועד ראשון לקרב
Close Combat: First to Fight הוא משחק נוסף שמבוסס על לחימה ריאליסטית נוסח המארינס, ומבטיח AI מעולה, טקטיות אמיתיות, דמויות חכמות ועוד. במרץ נראה האם הוא מקיים
מעבר להיותם כלי בידורי נהדר, למשחקי מחשב יש פוטנציאל אדיר לשרת גם צרכים אחרים. למשל, משחקים יכולים גם ללמד ולחנך אנשים, ואף לאמן אותם בביצוע מטלות שונות ומסובכות.
אחד הארגונים הראשונים ששם לב לכך והחל לממש את הפוטנציאל הזה הוא דווקא צבא ארה"ב.
בשנת 2002 שיחרר הצבא את America`s Army: Operations, משחק יריות מגוף ראשון, שמטרתו העיקרית הייתה לגרום לגיימרים לרצות להתגייס ליחידות הקרביות של הצבא. בחודש ספטמבר האחרון ראינו גם את Full Spectrum Warrior, משחק אסטרטגיה צוותי, שפותח במטרה לאמן את חיילי הצבא בשימוש נכון בטקטיקה בעת קרב בשטח בנוי.
מעבר למטרותיהם הצבאיות, לשני המשחקים הללו יש גם ערך בידורי לא קטן, ושניהם זכו לביקורות אוהדות למדי. כך נראה שמעבר להיותו ארגון הלחימה החזק בעולם, צבא ארה"ב הופך להיות גם חברת משחקים לא רעה בכלל.
לכן, כאשר אנחנו שומעים על משחק חדש שפותח בשיתופו ולשימושו של הצבא האמריקני, סקרנותנו מתעוררת. כך קרה עם Close Combat: First to Fight - משחק נוסף שמיועד בין השאר לשמש לאימון חיילים בחיל הנחתים. מדובר סמשחק פעולה טקטי בצוות, המפותח על ידי חברת Destineer וחברת Atomic Games, בעלת הזכויות על המותג "Close Combat", וכן למעלה מ-50 חיילים אמריקנים, ששימשו כיועצים וכמודלים לפיתוח הדמויות במשחק.
ביירות: לוחמה בשטח בנוי
למרות שמדובר במשחק צבאי, לא פסחה חברת Destineer על כתיבת עלילה למשחק. העלילה מתרחשת בשנת 2006, לא הרחק מכאן - בלבנון. על פי הסיפור, מנהיג המדינה עזב אותה על מנת לקבל טיפול רפואי מעבר לים. קבוצת מתנגדי המשטר בשם עטש (Atash) החליטה לנצל את ההזדמנות, והחלה להתקיף מטרות שונות בביירות.
לאחר שהגנרלים בצבא לבנון אינם מצליחים להדוף את המתקפה, נראה שהמשטר הלבנוני עומד בפני קריסה. ארה"ב והאו"ם חוששים מהדרדרות למלחמת אזרחים חדשה, ושולחים צוות שמירת שלום כדי להשכין סדר במדינה. כך, זוכה השחקן להיות חלק מכוח שמירת השלום הזה, כאשר הוא נכנס לנעליו של חייל סדיר ביחידת ה-28th Marine Expeditionary של חיל הנחתים האמריקני.
בבסיסו, FTF הוא משחק פעולה מגוף ראשון, אלא שהוא גם שם דגש חזק מאוד על שימוש בטקטיקה צבאית של לוחמה בשטח בנוי. למעשה, הדגש על הטקטיקה הוא כה גדול, עד ש-FTF נראה כמו שילוב בין America`s Army לבין Full Spectrum Warrior. בכל אחת מהמשימות, השחקן נכנס לנעליו של מפקד צוות בן ארבעה אנשים. אך בניגוד ל-FSW, כאן השחקן דווקא כן יקבל לידיו נשק וייטול חלק פעיל בקרבות.
שלושה מתוך ארבעת חברי הצוות, כולל השחקן, יקבלו לידיהם רובה מסוג M16A4 (הידוע כ"פלאט-טופ"). לפחות אצל השחקן, הרובה יהיה מצויד גם במשגר רימונים מסוג M203w. חבר הצוות הרביעי הוא איש המקלע הכבד, אשר יחזיק בידיו מכונת ירייה מסוג M249 SAW.
הסביבה בה תפעל היחידה היא סביבה עירונית עוינת ביותר. בתחילה ניתן לחשוש כי צוות כה קטן של ארבעה חיילים אינו יכול להתמודד לבדו מול עשרות רבות של אויבים, אבל זהו בדיוק הרעיון מאחורי המשחק הזה.
ב-FTF הינכם מהווים חלק מקבוצה של לוחמי עילית, שהוכשרו להתמודד עם מצבים כאלו בדיוק. על כן, ההתקדמות במשחק תהיה איטית מאוד ותוך הקפדה דקדקנית על שימוש בטקטיקה נכונה.
מחפים אחד על השני
במשך כל המשחק, היחידה משתמשת בטקטיקה האמיתית של חיל הנחתים, הנקראת "Ready Team Fire Assist": החיילים תמיד מתקדמים בשיתוף פעולה וחיפוי אחד על השני. בתור מפקד היחידה, השחקן תמיד יהיה זה שמוביל את החיילים ונמצא בקו הראשון. אך במקום לעשות בעצמו את כל העבודה כמקובל במשחקי פעולה לא מציאותיים, בכל רגע נתון הוא יוכל לסמוך על שאר החיילים שיחפו עליו.
למשל, כאשר השחקן ירצה להתקדם לאזור מסוים, שאר החיילים יתפסו עמדה שמאפשרת להם לחפות עליו בזמן ההתקדמות. אז בתורו, יחפה השחקן על החיילים האחרים בזמן שהם מתקדמים לכיוונו.
השחקן יכול גם לפקוד על שאר החיילים לבצע משימות שונות. כדי להימנע מסיבוכים מיותרים ועקומת למידה גבוהה מדי, החליטו ב-Destineer כי ממשק הפיקוד של המשחק ישמור על פשטות רבה. כך, יהיו רק ארבעה כפתורים בעזרתם יפקד השחקן על החיילים שלו. גם הפקודות תהיינה פשוטות מאוד, ויכללו פקודה לזוז למיקום מסוים, בקשת אש חיפוי, הוראה לנקות חדר כלשהו מאויבים, ועוד.
גם כאשר השחקן יתן את פקודותיו, שאר החיילים הממוחשבים ידעו לבצע אותם אך ורק לפי הפרוטוקולים המקובלים בחיל הנחתים. בעיתות משבר, השחקן יוכל לקרוא לעזרה מפלגים אחרים של הצבא, שיביאו איתם כוח אש גדול יותר. לדוגמה, ניתן לקרווא למסוקי אפאצ`י, טנקים כבדים, או לבקש ארטילריה שתפגיז מיקום מסוים. בנוסף, במידה ואחד החיילים ביחידה יפגע, השחקן יוכל (ואף יידרש) לקרוא לחובש שיגיע ויטפל בפצוע.
בהתאם לפעולות הנחתים האמיתיים
כמובן שכל האינטראקציה הזאת אינה יעילה אם חיילי היחידה הממוחשבים לא יפעלו כמו שצריך. לכן, התחום עליו שמים ב- Destineer את הדגש הרב ביותר הוא האינטליגנציה המלאכותית. מובטח שה-AI תהיה ברמה הגבוהה ביותר שניתן למצוא כיום במשחקי מחשב. הדמויות תמיד יעריכו את המצב ואת תוואי השטח שסביבם, ותמיד יפעלו בהתאם לאימונים.
לשם כך, האינטליגנציה המלאכותית מפותחת בהתאם להוראות ודרכי הפעולה של חיל הנחתים. למעשה, מובטח שהשחקן יוכל להעביר את המשחק מבלי לפקד על שאר החיילים כלל וכלל, ולסמוך על כך שהחיילים הממוחשבים ידעו כיצד לבצע את תפקידם.
FTF מנסה להמחיש מעט גם את ההיבטים הפסיכולוגיים של הקרבות, בעזרת מערכת שתמחיש את המורל של הדמויות הממוחשבות. כאשר השחקן יבצע החלטות נכונות ויתן פקודות טובות, הוא יקבל על כך נקודות מורל. אך אם יבצע החלטות או יחלק פקודות שמציבות את היחידה בסיכון, יאבד נקודות.
נקודות המורל ישפיעו על רמת ההיענות של הדמויות הממוחשבות לפקודות ולפעולות של השחקן. כל עוד השחקן ישמור על מורל גבוה, חברי הצוות שלו ימלאו אחר פקודותיו בשמחה וילכו אחריו באש ובמים. מצד שני, אם השחקן יעשה יותר מדי שגיאות, המורל יתחיל לצנוח, והחיילים כבר לא ממש יתלהבו ללכת אחריו או להקשיב לפקודות שלו.
מערכת מורל דומה תפעל גם בקרב האויבים במשחק, כך שבמידה והם ירגישו מאוימים מדי הם עלולים לזרוק את נשקם ולברוח או אפילו להיכנע.
כיוון שאחרי הכול מדובר במשחק שאמור גם לשמש לאימון חיילים בצבא ארה"ב, ישנה ב-FTF הקפדה חזקה מאוד על ריאליזם. מעבר לשימוש בנשקים אמיתיים ובטאטיקות אמיתיות, מובטח לנו גם מודל נזק מציאותי. כלומר, כאשר השחקן או חייל כלשהו יפגעו בראש, יהיה מדובר בפגיעה קטלנית.
מאידך, פגיעה ברגל עלולה לשבש את פעילותו של השחקן, אך בוודאי שהיא לא תהרוג אותו. כמו כן, מובטח כי FTF יכיל גם מצב סימולציה אולטרה ריאליסטי בו כל פגיעה בשחקן תוציא אותו מכלל פעולה ותגרום לו להפסיד במשימה. זהו מצב המשחק שבו מתאמנים חיילי ארה"ב.
הכל תלוי בבינה המלאכותית
נוסף לקמפיין לשחקן יחיד, יכיל FTF גם אפשרות לריבוי משתתפים, בו מוצעים "כולם נגד כולם" (Deathmatch) ומצב "קבוצה נגד קבוצה" (Team Deathmatch). כמו כן, המשחק יכיל גם מצב קואופרטיבי, בו ארבעה שחקנים בשר ודם יוכלו לשחק יחדיו את הקמפיין לשחקן יחיד במלואו, כשכל אחד מהם ממלא תפקיד של אחד מחברי הצוות.
גירסת ה-Xbox תכיל גם תמיכה מלאה בשירות ה-Xbox Live של Microsoft, וגם תמיכה ב-System Link, שתאפשר לחבר ארבע קונסולות XBOX יחדיו ברשת.
למרות שמשחקי פעולה טקטיים מגוף ראשון רחוקים מלהיות דבר נדיר, נראה שדווקא FTF טומן בחובו פוטנציאל אדיר להתעלות על מתחריו. הדגש הרב על ריאליזם והשימוש בטקטיקות האמיתיות של חיל הנחתים, כמו גם השתתפותו של צבא ארה"ב בפיתוח, עשויות להפוך את המשחק הזה לתענוג גדול לכל הגיימרים חובבי הלחימה הריאליסטית.
לדעתנו, הכל תלוי במימוש ההבטחה לאינטליגנציה מלאכותית מהפכנית. אם שיתוף הפעולה של הדמויות הממוחשבות אכך יגרום לשחקן לחוש שהוא חלק מיחידת לחימה עילית, נראה ש-FTF יכול להיות אחד ממשחקי הלחימה הטקטית הטובים ביותר שראינו. למזלנו, Close Combat: First to Fight צפוי לצאת הן ל-PC והן ל-Xbox כבר במרץ, כך שההמתנה אינה ארוכה מדי.