תחקיר תאונת הטנק: כשל בטיחותי חמור
כשל בטיחותי חמור והפרה בוטה של ההוראות - אלו הם שני הגורמים שהביאו לתוצאות הקשות של תאונת האימונים אמש, בשיזפון. מתחקיר שנערך היום, ופרטיו הגיעו לידי ynet, עולה כי פצצות מרגמה בלתי מתאימות וללא סימון הוצבו בטנק. כשהפצצה נתקעה בקנה המרגמה החל המדריך להכות בה שוב ושוב באמצעות דגל, והביא לפיצוץ
שרשרת של כשל ושל טעויות: כשל בטיחותי, והפרה חמורה של הוראות - אלו הגורמים שהביאו לתאונת האימונים שהתרחשה אמש בבסיס שיזפון שבנגב - כך עולה מתחקיר ראשוני שבוצע היום (ה') והגיע לידי ynet. בתאונה נפצעו חמישה חיילי צה"ל, אחד מהם באורח קשה.
התאונה הנדירה אירעה בטנק מרכבה סימן 4 במהלך תרגיל לחימה בשטח בנוי במסגרת קורס מפקדי טנקים שהיה אתמול לקראת סיומו.
מהתחקיר עולה כי התקלה הראשונה בשרשרת אירעה בתוך הטנק, שם הוצבו פצצות מרגמה שאינן מתאימות למרגמה מהסוג המותקן בטנק זה. איש לא דאג לסימון מתאים על פצצות המרגמה, סימון שיבהיר כי אינן מתאימות לשימוש.
היעדר הסימון היה קריטי שכן הוא שגרם לטעותו של המדריך, "גנן" בעגה הצבאית, ששהה בטנק. המדריך, שניסה להכניס את פצמ"ר התאורה לתוך המרגמה, נתקל בקשיים בגלל אותה אי התאמה. בשלב מסוים נתקע הפצמ"ר במרגמה, הנמצאת בצריח - בסמוך לאזור בו יושב הטען בטנק.
במהלך התחקיר נגבו עדויות משני החיילים ששהו בתוך הטנק. השניים סיפרו כי ברגע שנתקע הפצמ"ר במרגמה, בחר המדריך להכות בו באמצעות מקל של דגל ובאמצעות אביזר נוסף. זו היתה הטעות השנייה בשרשרת. המכות באמצעות המקל הן שגרמו, כך לפי התחקיר, לנקירה של פצצת המרגמה ולהפעלתה. בשל העובדה כי המרגמה הייתה צרה מלהכיל את הפצצה, התפוצץ הפצמ"ר במקום וגרם להדף ולעשן.
קצין שיריון ראשי, תא"ל סמי תורג'מן, מינה היום את ראש תורה חיל השיריון (תח"ש), אל"מ גיל מעוז, לערוך תחקיר יסודי על נסיבות האירוע. גורמים בצה"ל אמרו ל-ynet כי אמנם שילוב של שני הכשלים הביאו לתאונה, אולם הדרך בה בחר לפעול המדריך, שנפצע באורח קשה, היתה בניגוד לכל הפקודות וההוראות. "בשלב זה כמובן עצר צה"ל את השימוש בפצמ"רים הללו עד לסיום התחקיר", ציינו.
סוג המרגמה החדיש, המורכב על הטנק, אינו מותקן בטנקים רבים שכן הוא בתהליך פיתוח. זו הסיבה שלא התרחשו עד כה אירועים נוספים כאלה. עם זאת, בצה"ל מציינים כי למרות התאונה לא היה סיכון רב יותר לחיילים מהתפוצצות תחמושת נוספת בטנק מאחר שהיא מוגנת במעטה חסין אש.
מצבו של המדריך, שנפגע בעיקר מהדף, מוסיף להיות קשה, הוא נותח בראשו ובבית החולים "סורוקה" בבאר שבע מטפלים גם באחת מעיניו, שנפגעה בצורה קשה.