שתף קטע נבחר

שמעון אדף פורש מעריכת ספרות המקור ב"כתר"

הסביר: "חמש השנים האחרונות היו מאוד אינטנסיביות ולוו בתחושה של חלוציות שדרשה ממני משאבים נפשיים גדולים"

שמעון אדף יסיים בינואר את תפקידו כעורך ספרות המקור של הוצאת "כתר", כך נודע ל-ynet.

 

אדף כיהן בתפקיד במהלך חמש השנים האחרונות. ההחלטה התקבלה במהלך השבועות האחרונים ונבעה מרצונו של אדף להתמקד ביצירה משלו. אדף נפרד מיוצרים אותם ליווה בשנותיו ב"כתר" במכתב בו אמר בין היתר: "אני מברך על הזכות שהיתה לי לעבוד עם כל אחת ואחד מכם. בעבורי, לעבודה על ספריכם נלוותה תמיד תחושה של גילוי הן של הטקסט והן של האדם שאחראי לו – חוויה מעשירה מכל הבחינות".

 

בשיחה עם ynet הסביר אדף את מניעיו: "זה תהליך שהתבשל מזה זמן ותוך שיתוף של הנהלת ההוצאה. חמש השנים האחרונות היו מאוד אינטנסיביות ולוו בתחושה של חלוציות שדרשה ממני משאבים נפשיים גדולים, לא רק ברמת העבודה היומיומית השוטפת אלא בתחושת העמידה בחזית. הרגשתי שהיצירה שלי נפגעת וזו הסיבה לפרישה".

 

רשימת הפרויקטים הפרטיים אליה יתפנה אדף עם סיום תפקידו כוללת כתיבת רומן שני, המשך עבודה עם קבוצת אמני היפ הופ שיבצעו משיריו, הוצאת EP עם הרכב מוזיקלי חדש בו הוא משתתף וכתיבה לאמנים. "הרבה פרוייקטים מוזיקליים הופסקו באמצע בגלל העבודה ב'כתר' ופרויקטים שקשורים בכתיבה לא מומשו מקוצר זמן. אני מרגיש שאני עובד בחלקים ונאחז בקצוות של דקות", אמר.

 

למרות הפרישה מהתפקיד הניהולי ימשיך אדף לערוך ב"כתר" וללוות את כל ספרי 2006 אותם התחייב לערוך. ברשימה מצויים בין היתר רומנים חדשים מאת שולמית לפיד, אלונה קמחי, סייד קשוע, ניר ברעם, שחר מגן, רועי רוזן, ענת יקיר ושלוש נובלות מאת דן בניה סרי. "ביקשתי להמשיך את הקשר לפרויקטים המתוכננים כיוון שיש בי הערכה גדולה ליוצרים ועניין גדול בעבודתם", אמר.

 

"דור חדש"

 

בתחילת דרכו ב"כתר" סימן אדף מספר מטרות שהמרכזית שבהן - שינוי מגמת ה"כתיבה הרזה" בספרות הצעירה. היום הוא אומר: "סימנתי מטרות ספרותיות ותרבותיות שבעיני היו מוטלות לפתחה של הספרות העברית. לא פעלתי לבד או הבאתי משהו יוצא דופן, שירתתי מהלך שחילץ את הספרות העברית מהשפה הרזה, מחוסר אחריות של הסופר העברי שבמשך זמן רב מדי עמד והשקיף על היצירה שלו מבחוץ ולא הרגיש שהכתיבה רלבנטית לשאלות שנשאלות בתוך המציאות. אני חושב שזה הולך ומשתנה. במהלך חמש השנים האחרונות אפשר בהחלט לומר שיש לנו דור חדש של סופרים שאפשר לראות ולשמוע אותו. קם דור שרוצה להיות חלק ממורשת ספרותית שנמשכת לאורך הדורות ופחות להמציא את עצמו מחדש. זה לא היה קיים במשך הרבה מאוד שנים ואני משוכנע שהמגמה הזו תלך ותתחזק".

 

אדף אינו מעוניין להשיא עצות למי שייכנס לנעליו, אך אם תשאלו אותו מה הם הדגשים עליהם ראוי עורך לשים את הדעת, הוא אומר: "בסופו של יום מחויבות של עורך היא לתת מקום ליוצרים שהכתיבה שלהם מלאה ברעב. זה מה שחיפשתי בטקסטים שפרסמתי. אם יש משהו שמאפיין את התקופה הזו היא קיומם של סקרנות בלתי פוסקת ולהט בקרב כותבים. תקופת ה'בלאזה' התשושה שאפיינה דור שלם בספרות העברית הולכת ונעלמת ואת זה צריך לשמר".

 

תגובתה של הוצאת הספרים, "כתר", טרם התקבלה."'כתר' היא הוצאת ספרים שאני מאוד מכבד", אומר אדף, "זו הוצאה שעשתה בשנים האחרונות כברת דרך אדירה מאז מינויים של יפתח דקל למנכ"ל וצביקה מאיר לתפקיד העורך הראשי. בעקבות מינוי זה באו אורנית כהן ברק כעורכת התרגום והילית חמו מאיר כעורכת ספרי העיון והנוער וההוצאה צמחה מהוצאה שעמדה לפני שש שנים על סף פשיטת רגל תרבותית לאחת המובילות. משהו טוב קרה להם ואני מאחל להם הצלחה בהמשך הצמיחה".

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פורש. אדף
פורש. אדף
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים