שתף קטע נבחר

מפקד כוחות הנ"מ: "ניסוי החץ - עליית מדרגה"

תא"ל דני מילוא, כמו בכירי מערכת הביטחון, היו מלאי גאווה בסיום ניסוי מערכת החץ. "אין פיתרון הרמטי בפני איום טילים בליסטיים", אמר מילוא, "אך מערכת החץ לימדה פעם נוספת על יכולת מתקדמת מול איומים כאלה". אל"מ פתאל, איש משרד הביטחון השותף בריכוז הפרוייקט: "כל עם ישראל צריך לומר היום מזל טוב. זאת הצלחה חשובה מאין כמוה"

במערכת הביטחון הביעו הלילה (ב') שביעות רצון נוכח הצלחת הניסוי הלילי הראשון במערכת החץ. "בדקות הראשונות שלאחר הניסוי בדקנו את כלל הפרמטרים מעבר להשמדה המטרה. יש מערכת שלמה שתפקידה לבדוק את זו שמבצעת את הניסוי באמצעות חיישנים חיצוניים. הכל עבד בצורה מושלמת וזה מוכיח שלישראל יש מערכת שיודעת להתמודד עם האיומים שנשקפים למדינה", סיפר בהתרגשות ל-ynet אלוף-משנה משה פתאל, ממלא מקום מנהלת "חומה" במשרד הביטחון, המרכזת את נושא מערכת "החץ".

 

שיגור הטיל. הניסוי הוכתר בהצלחה (באדיבות ערוץ 1)

לדברי פתאל, העובדה כי הניסוי נערך בתנאי קיצון בחן כיצד המערכת מתמודדת עם אתגר אמיתי ולכן להצלחתו יש משמעות נרחבת. "בניסוי הזה נעשה שימוש בכמה פרמטרים חדשים, פרי פיתוח של השנים האחרונות", אמר. "אנו ממשיכים לפתח את המערכת. כך למשל נעשה שימוש במשגר חדש, הכל על מנת להתאים אותה לאיומים אמיתיים".

 

גורמים ביטחוניים סירבו לפרט מהם תנאי הקיצון שהיו בניסוי, וגם לגבי השוני המתבטא בניסוי שנערך לראשונה בשעות החשיכה. עם זאת, תנאי הקיצון מתייחסים בין היתר לפרמטרים שונים של גובה, תמרון והטעיה של טיל האויב - "אנקור שחור", על מנת לבחון כיצד המערכת מתמודדת עם אתגר משמעותי, כיצד מחושבת תכנית הגנה וכיצד מיירטת את האיום בעיתוי הטוב ביותר. "אני חושב שכל עם ישראל צריך לומר היום מזל טוב. זאת הצלחה חשובה מאין כמוה", סיכם אל"מ פתאל.

 

הסוללה שיירטה אמש את הטיל שדימה טיל אויב, הייתה הרחוקה יותר והוצבה באזור עין שמר. יתר המערכות, לרבות סוללת חץ נוספת שקיבלה אף היא נתונים, הוצבה באזור פלמחים. אחר הניסוי עקבו בזמן אמת סגן הרמטכ"ל, האלוף משה קפלינסקי ומפקד חיל האוויר, האלוף אליעזר שקדי. בכירים במערכת הביטחון ציינו כי טיל האויב "קיבל תכונות כמו טיל אויב שנמצא במדינות אויב ואף למעלה מכך. ההישג הנדרש היה שהסוללה המרחוקת יותר תפגע בו באמצעות המשגר והמיירט שלה. וכך בדיוק היה".

שיגור החץ. "החיילים פעלו כפי שצריך" (צילום: מליסה בלום)

 

מי שהפעיל את המערכת ברגע האמת היו חיילי יחידת "חרב מגן" של מערך הנ"מ (נגד מטוסים). מפקד כוחות הנ"מ, תא"ל דני מילוא, שעקב מקרוב אחר הניסוי, ציין כי הייתה זו הפעם הראשונה שמערך הנ"מ הפעיל באופן מבצעית את המערכת. "בעבר ההפעלה לא הייתה רק של החיילים. אמש החיילים היו אלה שהפעילו את המערכת ועשו זאת כפי שצריך לפעול על מנת להגן על המדינה וזהו הישג יפה".

 

תא"ל מילוא הודה שהיו רגעים של מתח. "זה אירוע טכנולוגי מורכב, התכוננו לקראתו זמן רב ואין ספק שמדובר בהצלחה של מערכת הביטחון", אמר בשיחה עם ynet. "בניסוי הזה עלינו מדרגה נוספת במעטפת היכולת של המערכת. בכל ניסוי אנחנו הולכים רחוק יותר וגבוה יותר וגם באתגר מורכב יותר. הערב עשינו עוד צעד משמעותי ביכולת הפיתוח של המערכת להגן על מדינת ישראל".

 

"אין פיתרון הרמטי בפני איום בליסטיים"

במערכת הביטחון לא מתייחסים באופן ספציפי לאיומים הנשקפים מאירן או מסוריה, אותם איומים שמערכת החץ אמורה לנטרל בשעת מבחן, אך ציינו כי הצלחת הניסוי אינה מעידה רק על יכולת המערכת להתמודד עם האיומים הקיימים, אלא גם עם העתידיים. תא"ל מילוא מודה כי "אין פיתרון הרמטי בפני איום בליסטיים, אך מערכת החץ לימדה פעם נוספת על יכולת מתקדמת מול איומים כאלה". לדברי תא"ל מילוא גם כל המערכות, לרבות מערכת הפטריוט שהופעלה במהלך הניסוי על לבחון כיצד הייתה מגיבה במקרה שהחץ היה נכשל, "תפקדה בצורה מושלמת".

הדמיית של ניסוי מערכת החץ (איור: התעשייה האווירית)

 

אגב, גם בניסוי אמש יירט החץ טיל בודד. לשאלה האם בעתיד צפוי גם ניסוי אל מול מטח טילים, השיב אל"מ פתאל כי ניסוי מסוג זה לא נעשה בשל צורך בשדה ניסוי מורכב: "גם בארצות הברית לא מבצעים דברים כאלה. אנחנו יודעים באמצעות סימולטרים ומערכות אחרות גם לבחון את המערכת במתאר שכזה".

 

כבר הבוקר יחלו במערכת הביטחון בהערכות ראשונה לקראת הניסוי הבא - בשנת 2008. "כמו שבניסוי הזה, כל פרמטר היה רלוונטי לאיומים שנשקפים לישראל, כך נמשיך לעשות גם בניסויים הבאים. בסופו של דבר המערכת צריכה להיות מוכנה וערוכה לסכל איומים אמיתיים ולא דמיוניים או כאלה שנמצאים על הנייר. ההצלחה נותנת לנו רוח גבית להמשיך ולפתח את המערכת, ולתת לה את הכלים להתמודד עם האתגרים הקשים ביותר בתקווה שלא נצטרך באמת להפעיל אתה ברגעים כאלה", מסכם תא"ל מילוא.

פורסם לראשונה 11.02.07, 23:53

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הניסוי הלילה. מחמאות מכל עבר
הניסוי הלילה. מחמאות מכל עבר
באדיבות התעשייה האווירית לישראל
מומלצים