חוזרים ללימודים עם אופק חדש
הקשבה לילדים, אינטימיות בכיתות, עידוד חשיבה, ועידוד המורים ומעמדם. שרת החינוך כותבת ל-ynet על היעדים לשנת הלימודים החדשה
למעלה מ-800 בתי הספר ברחבי הארץ יוצאים היום לדרך חדשה במסגרת רפורמת "אופק חדש". מהו היעד ששרטטנו להם ולנו? לאן אנו חותרים ומה אנו שואפים להשיג? היעד החשוב ביותר הוא מערכת חינוך היודעת להאזין לכל ילדה וילד.
ילדים רבים "נשמטים" מידינו רק משום שאנו לא קשובים לקשיים הניצבים בפניהם, אלו יכולים להיות קשיים מזעריים: אי-הבנה של שיעור מסויים, מתח בכיתה,ריב עם תלמיד אחר, חוסר ביטחון, קשיים בבית, אפילו בעיית בריאות פשוטה, לקוי שמיעה או ראייה, שמציקה לילד ואיש אינו יודע.
את הבעיות הללו אפשר לפתור, או לפחות להקל עליהן אם יש מישהו שיודע ומאזין. לכן מערכת מאזינה היא גם מערכת מחנכת ומלמדת. היא יכולה לסייע לילד בעת מצוקה ולהוביל אותו למסלול של הצלחה בכלים פשוטים ביותר. אם נחבק לחיקנו את כל הילדים ש"נשמטו" מהמערכת בשנים האחרונות ונחזיר אותם למסלול נעשה עמם ועמנו חסד גדול.
היעד השני הוא מערכת שיש לה סיכוי ללמד. לכאורה פשוט, למעשה יעד מורכב ביותר כי למורה הישראלי, בכיתה מגוונת וצפופה, קשה מאוד ללמד. ב"אופק חדש" אנו מעניקים למורים אפשרות ללמד. לשבת בקבוצה קטנה או בכיתה מפוצלת עם קבוצה של ילדים ולאפשר למורה ולתלמיד להגיע לאותו רגע של אינטימיות שבו מתבצעת ההוראה: רגע של הארה שבו הילד מבין והמורה יודע שמעכשיו הילד יכול ללכת הלאה גם ללא עזרתו.
היעד השלישי הוא ילדים חושבים. בעולם שלנו אדם צעיר ובוגר חייב ללמוד כל יום. הידע משתנה ללא הרף ומי שרק אוגר ידע קורס. צריך לכן לדעת למיין, לנתח ואפילו לשכוח. אנחנו רוצים ילדים לומדים: עם המורים, בכיתה, בבית, בתנועות הנוער. בכל מקום בו הם נמצאים יש מה ללמוד אם רק נלמד אותם איך. אבל הילדים שלנו חייבים לצמוח להיות לא רק אנשים בעלי ידע אלא גם אנשים שיש להם מחוייבות חברתית, שהם פעילים במסגרות חברתיות ולכן אימצנו לליבנו את תנועות הנוער, את מועצות התלמידים, את המדריכים הצעירים, את בני הנוער שיש להם סדר יום של מחוייבות ותרומה.
היעד הרביעי והחשוב מכולם הוא הקמת מערכת חינוך שיש בה מורים טובים שרוצים ללמד ואוהבים את עבודתם. יש במערכת החינוך מורים רבים איכותיים, צריך לגייס רבים נוספים ולסייע למורים לצמוח מקצועית תוך כדי עבודתם. אבל יותר מכך צריך להעניק למורים את התמיכה החסרה להם כל-כך. לא יהיו למורים בישראל מעמד וסמכות אם לא תהייה להם תמיכה ציבורית, אם ימשיכו להכות בהם ובמערכת החינוך בלי די.
אולי היום, בפתח השנה החדשה, נלמד גם לומר למורים תודה. לתת להם את הכבוד שיחזיר להם את הסמכות ואת המנהיגות שנשללה מהם. זה יהיה הצעד החשוב ביותר לצמיחה מחודשת של מערכת החינוך הישראלית.
ועד שהציבור כולו יעשה זאת, אני רוצה באופן אישי לומר למורי ישראל תודה על העבודה הקשה, על המסירות, ועל-כך שגם היום הם קמו לשנת עבודה חדשה עם הרבה אמונה ותקווה בלב. תודה.
הכותבת היא שרת החינוך
מומלצים