ספורטאי השנה: זהב עם כוכבית לשחר צוברי
מדליית הארד מבייג'ינג 2008 העניקה לגולש את תואר ספורטאי השנה תשס"ח, הראיון המפורסם שאחריה הביא לכוכבית. ענבל פיזארו מצרפת כסף לשלוש שיש לה, המתעמלות האמנותיות זוכות בארד. ובשנה הבאה? אולי דודי סלע, אולי שי דורון
המשחקים האולימפיים בבייג'ינג לא ייחשבו כמוצלחים במיוחד בזיכרון הקולקטיבי, אבל למרות זאת מרבית המועמדים לתואר ספורטאי השנה הישראלי שהו השנה בסין, ולא במטרה לראות את החומה הגדולה. הסיבה העיקרית לכך היא הדשדוש של הענפים הפופולריים בארץ.
פאר הלכה אחורה, הכדורגלנים דישדשו
הכדורגל שוב לא רשם אף הישג משמעותי בתשס"ח, ובחירתו של גל אלברמן לכדורגלן השנה בליגת העל רק מראה עד לאן הידרדר הענף. הפועל חולון אמנם זכתה באליפות היסטורית בכדורסל, אבל הישראלים לא מילאו אצלה תפקיד משמעותי על המגרש, וגם עלייתה המדהימה של הנבחרת לאליפות אירופה לא השכיחה את הפסדי החוץ המבישים במהלך הקמפיין.
ספורטאית השנה במרבית המשאלים בשנתיים הקודמות, שחר פאר, נסוגה בדירוג העולמי בטניס, ורק המחבט מספר 1 בגברים, הצליח להשאיר את הענף בכותרות - בעזרת חודש ראשון נפלא וחודש אחרון חלומי של השנה העברית. בשיטת האלימינציה נשארנו עם המדליסט היחיד של ישראל בבייג'ינג 2008, האיש שיקבל מאיתנו את מדליית הזהב בתשס"ח, זהב עם כוכבית.
ארד ששווה זהב
זו היתה השנה של שחר צוברי. לראש השנה הקודם הוא הגיע עם מדליית ארד באליפות העולם, בראש השנה הנוכחי הוא יענוד מדליית ארד אולימפית, המדליה השביעית בהיסטוריה של ישראל. גולש הרוח האילתי החל בצורה נפלאה את התחרות האולימפית ונראה בדרך למדליית הזהב, עד שהרוח בצ'ינגדאו התחזקה.
צוברי בן ה-20 כבר ירד למקום הרביעי, אך בשיוט האחרון והמכריע הוא התעלה, מה שאיפשר לאלכס גלעדי להעניק לו את המדליה ולוועד האולימפי לשחרר אנחת רווחה גדולה, אחרי רצף הכשלונות בבייג'ינג.
אלכס העניק מדליה, גלעדי רצה להעמיד לדין
הביטחון העצמי של צוברי, שאיפשר לו לנצח את גל פרידמן במירוץ לאולימפיאדה, להגיש ערעור נגד ניקוס קקלמנאקיס במהלך השיוטים בצ'ינגדאו ולדעת ששום דבר לא אבוד עד הרגע האחרון, היה זה שהביא לו את המדליה, אך גם זה שפגע בו מאוד, אחרי החזרה לארץ. בראיון ל"ידיעות אחרונות" תקף צוברי את פרידמן, את עמית ענבר ואת הסינים.

היו זמנים. אלכס גלעדי וצוברי מתחבקים בצ'ינגדאו (צילום: ראובן שוורץ)
הגולשים עברו על כך לסדר היום, אך השגריר הסיני בארץ החליט לא לשתוק על המשפט "הסינים הם חארות". השר ראלב מג'אדלה גינה את ההתבטאות, גלעדי טען שיש להעמיד את צוברי לדין, הטוקבקיסטים צלבו אותו והמדליסט עצמו, שהתנצל במהירות על אותה אמירה, למד על בשרו את המרחק הקצר בין גיבור מדינה לאויב האומה בישראל.
שוחים, זוכים ומטיילים
צוברי, שקיבל את הכוכבית בגלל אותו ראיון, לא היה הישראלי היחיד שבלט השנה בסין. במשחקים הפראלימפיים בבייג'ינג, בהם זכתה ישראל בשש מדליות, כיכבה השחיינית ענבל פיזארו, שאחראית על מחצית מאותן שש מדליות. הקיבוצניקית בת ה-21, המשותקת בגפיה התחתונות, זכתה בשלוש מדליות כסף באולימפיאדת הנכים, ומאיתנו היא תקבל את מדליית הכסף הרביעית.

ענבל פיזארו על כסא הגלגלים, ועל הפודיום (צילום: אברהם תשובה)
פיזארו אמנם לא תעשה הרבה כסף מאותן מדליות כסף, אך הרצון העז שלה להצליח מממש את רוח הספורט האמיתית, זאת שכבר מזמן לא פוגשים בה בענפי הספורט המקצוענים. פיזארו מטיילת עתה במזרח, בטיול-אחרי-אולימפיאדה, ובכך היא מראה ששילוב של ביזנס ופלז'ר הוא אפשרי גם בספורט, גם אם המדובר 'רק' במשחקים הפראלימפיים.
להקת השנה: קטיה, רחלי, ורוניקה, מריה ואלונה
על להקת השנה בספורט הישראלי אין כמעט ויכוח. נבחרת ההתעמלות האמנותית, שצברה את המיקום הגבוה ביותר בספורט קבוצתי באולימפיאדה מאז 1976, זוכה בתואר כמעט בלי מתחרים (המאבק היחיד הוא מול נבחרת הדייויס), ומקבלת גם את הארד שלנו. בדרך לגמר ולמקום השישי בבייג'ינג, עברו על קטיה פיסצקי, רחלי ויגדורצ'יק, ורוניקה ויטנברג, מריה סבנקוב ואלונה דבורניצ'נקו תהפוכות רבות.

חמישיית המתעמלות. התגברו על כל הבעיות (צילום: רויטרס)
בערב יום כיפור הן עלו לגמר אליפות העולם, סיימו במקום השישי והבטיחו את מקומן במשחקים האולימפיים. חודש אחר כך התפוצצה פרשת המכות לכאורה של נטשה אסמולוב, שהביאה לחילופי מאמנות - רעיה אירגו ואלה סמופלוב במקום אסמולוב ואירה ויגדורצ'יק, אמה של רחלי.
בדרך לבייג'ינג עוד התנהל מאבק על מקומה בסגל של המחליפה ויקה פורטנוי, שבסיכומו של דבר נשארה בבית, ובתרגיל הראשון באולימפיאדה הנבחרת הפילה את החבל ודורגה במקום ה-11 מבין 12. אבל הסוף בסיפור הזה הוא טוב, אפילו טוב מאוד. החמישייה חזרה לעצמה בזמן, ביצעה מספר תרגילים מצוינים ולא הפסיקה לחייך, גם אחרי החזרה לנתב"ג.

ניקה קורנצקי ו-ורד בוסקילה. כל-כך קרובות (צילום: גטי אימג'ס)
פיספסו מדליות: ניקה, ורד, דודי ושי
מחוץ לפודיום בתשס"ח אפשר למצוא את ניקה קורנצקי ו-ורד בוסקילה, שסיימו במקום הרביעי והכל-כך מתסכל גם במשחקים האולימפיים. השייטות היו בתמונת המדליה עד הסיום, ואם הן היו זוכות בה יכול להיות שספורטאי השנה היה הופך לספורטאיות השנה.

דודי סלע. תשרי מעולה, אלול נהדר (צילום: רויטרס)
שני ספורטאים אחרים שרשמו שנה מצוינת הם דודי סלע ושי דורון. סלע פתח את השנה עם שני נצחונות ענקיים בגביע דייויס על פרננדו גונסאלס וניקולאס מאסו הצ'יליאנים, וסיים אותה עם עוד שני נצחונות גדולים בדייויס, על איבן מירנדה ולואיס הורנה מפרו.
בתווך הוא אמנם רשם סדרה ארוכה של הפסדים בטורנירי ATP, אבל שבוע אחרון אדיר, בו ניצח ברצף את הספרדים דויד פרר וטומי רוברדו, ואת הגרמני ריינר שוטלר, השכיח הכל. המקום, אם מישהו שהה על פלנטה אחרת השבוע, היה בייג'ינג, אותו מקום שנאסר על סלע להגיע אליו לפני כן, למרות שעמד בקריטריון הבינלאומי.

שי דורון על הכתפיים. השנה הבאה תהיה השנה שלה? (צילום: אלי אלגרט)
גם הכדורסלנית שי דורון תזכור לחיוב את השנה האחרונה. אלופת המכללות לשעבר סיימה את תשס"ח עם דאבל מקומי (אליפות וגביע במדי אליצור רמלה) והיתה הכוכבת הבלתי מעורערת בריצה של נבחרת הנשים לאליפות אירופה שנייה ברציפות.
אליפות מוצלחת בשנה הבאה עשויה לשדרג את מעמדה של דורון, אולי לעבר המקום הראשון במשאל. סלע, אם ימשיך את המומנטום מהחודש הנוכחי, אמור לתת לה פייט גדול. זאת, כמובן, בתנאי שנבחרת הכדורגל לא תתקרב מאוד למונדיאל. בעצם, כנראה שהם לא צריכה לדאוג.
