לאכול או להשאיר אותה שלמה?
זו השאלה שעולה למראה העוגות של טל צפריר, המעוצבות מבצק סוכר, והן למעשה יצירות אמנות של ממש. צפריר, שאומרת ש"כל אחת עם ידיים טובות יכולה לעצב בבצק סוכר", הצליחה להפוך את הכיף הזה לעסק מקצועני ורווחי
טל צפריר, 35, מנשר, אהבה מילדות לשחק בבצק סוכר ולעצב מהחומר הגמיש והמתוק עוגות מרהיבות. אמנם כבר אז היא הכינה עוגות יפהפיות לחברות ולבני משפחה, אבל לא חשבה ש"מהכיף הגדול הזה" אפשר להתפרנס, לכן החליטה ללמוד עיצוב גרפי ולעסוק בתחום. היא נישאה לאיל, הקימה משפחה ואחרי שנולד בנה השני החליטה לעבוד מהבית. התוכנית הייתה להקים סטודיו ולהפעיל סדנאות יצירה לנשים אחרי לידה. אבל כשמלאה לבנה שנה והיא הביאה לתלמידותיה עוגה חגיגית ומקושטת מבצק סוכר, ההתלהבות העצומה הפתיעה אותה ובהמשך עודדה אותה להקים עסק חדש.
סטודיו "טלטלים" לעיצוב מתוק קיים כבר שש שנים, והוא משמש גם כסדנה לקישוט עוגות בבצק סוכר. אחרי שלמדה מגדולי המומחים בתחום, טל ממשיכה עדיין לצאת כמה פעמים בשנה להשתלמויות בחו"ל, ללמוד וללמד. כאשר בבית היא משאירה בעל וילדים (9, 7, 2). בין לבין היא כותבת ספרי הדרכה ומכינה, לפי הזמנה, עוד ועוד עיצובים מרהיבים לעוגות חגיגיות.
השאלון
1. למה החלטת להקים עסק?
"מאז שאני זוכרת את עצמי הכנתי לחברות עוגות מעוצבות וניסיתי אפילו ללמד אותן לעשות זאת במו ידיהן, כי בעצם זו רק טכניקה. כל אחת שיש לה ידיים טובות יכולה לעשות את זה. לכן לא חשבתי שזה יכול להיות מקצוע ובחרתי להיות מעצבת גרפית. פיתחתי לעצמי קריירה בתחום, אבל כשנולד הבן האמצעי שלי, הרגשתי שאני רוצה להיות יותר בבית והחלטתי להקים עסק של סדנאות יצירה לנשים".
2. איך התחלת?
"בשלב הראשון השגתי אישורים ו'חצבתי' לעצמי מקום, ממש מתחת לבית. עיצבתי אותו כרצוני, רכשתי ציוד להפעלת סדנאות היצירה והתחלתי להדריך. אבל רק אחרי שלבן שלי מלאה שנה והבאתי עוגה מקושטת בעיצובי בצק סוכר לתלמידות שלי, שמאוד התלהבו, הבנתי שיש פוטנציאל עסקי גם בעיצוב בבצק סוכר וקישוט עוגות. התחלתי לחפש חומר על הנושא באינטרנט. נסעתי לקורסים מקצועיים ולשיעורים פרטיים אצל אמנים באנגליה ובארה"ב ובהמשך למדתי גם קונדיטאות בארץ".
3. כמה כסף השקעת כדי להפוך את הרעיון למציאות?
"ההשקעה הכי גדולה, בהכנת החלל שבו מתקיימות הסדנאות ובאבזורו, מומנה על ידי חסכונות. לאחר מכן, כשהחלטתי להקים סדנאות לעיצוב בבצק סוכר, היה לי ברור שאני רוצה להיות מספר אחד בתחום. לכן גם השקעתי בציוד חדיש ומתקדם ובעיצוב מקסים והקדשתי מקום גם לחנות קטנה של ציוד מקצועי. בשלב הזה, המימון הגיע גם מהסדנאות שהפעלתי. פשוט גלגלתי הלאה כל כסף שנכנס לעסק והשקעתי אותו בפיתוח. אני זוכרת שבהתחלה עוד היו לי ספקות, כי מדובר בהשקעה גדולה, לכן יצאתי וקניתי את כל הציוד הדרוש להפעלת סדנה של 30 איש. עשיתי זאת כי ידעתי שאחרי שכבר הוצאתי כל כך הרבה כסף, אי אפשר להתחרט".
4. מה הכי הפתיע אותך?
"שזה תפס כל כך מהר. בהתחלה רק פתחתי פורום ב'תפוז', שבו סיפרתי על אמנות העיצוב בעוגות. תוך מספר חודשים כבר הגיעו אליי נשים מאילת להשתתף בסדנאות. באמת שלא דמיינתי שזה יהפוך להיסטריה כזו".
5. מה הכי משמח אותך?
"התגובות של הלקוחות. יש לי בסטודיו אלבום עם כל מיני דוגמאות ותמיד אנחנו מחליטים ביחד על הנושא ורק אז יוצרת לכל אחד משהו מיוחד, רק שלו. כמובן שתמיד יש חשש ומתח, כי משלמים לי 1,500 שקלים ויותר עבור העוגה ואני רוצה שהכל יהיה מושלם. לכן, כשאני רואה את הפנים המרוצות, זה הכי משמח אותי".
6. מה דורש ממך הכי הרבה מאמץ והשקעה?
"לתמרן בין כל עיסוקיי. עיצוב בבצק סוכר זו עבודה שלוקחת הרבה מאוד זמן ואני, כמדריכה וכאמא אבל גם כמעצבת עוגות גדולות וחגיגיות, עובדת המון שעות. אמנם אני יודעת לעשות הכל, אבל הפרפקציוניסטיות הזו שלי, ההתעקשות לא להוציא משהו שאני לא מוכנה לעמוד מאחוריו באלף אחוז, גורמת לי להמשיך להיות קשה עם עצמי. כמובן שיש לזה גם יתרונות. בגלל המקצוענות הזו כבר זכיתי בפרסים מקצועיים, הופעתי באמצעי התקשורת, אני מלמדת בקורסים באנגליה ובשנה הבאה אלמד גם בארה"ב ובהולנד".
7. איך את מתמודדת עם המשבר הכלכלי?
"לשמחתי, הרבה אנשים צריכים רגעי חסד, גם כשהמצב הכלכלי פחות מזהיר. לכן אני ממשיכה לייצר עוגות חתונה וגם ההשתתפות בסדנאות, שהן ממש לא יקרות, לא פחתה. למזלי, את ההשקעה הכספית הגדולה כבר השקעתי בשלב הקמת העסק. היום אני משווקת את הסדנאות והעוגות המעוצבות שאני מכינה מפה לאוזן ובעזרת אתר האינטרנט. במקביל, כל חודשיים אני מפיקה חוברת למנויים בארץ ובעולם וכבר הוצאתי לאור גם ספר על עיצוב בבצק סוכר בעברית ובאנגלית. כדי שאוכל להספיק הכל, יש לי עובדת קבועה ועוד עובדים שאני מגייסת לפי הצורך".
8. מי הכי עזר לך בדרך?
"איל בעלי. כשהחלטתי על השינוי בקריירה, שנינו יצאנו לעצמאות, כל אחד בתחומו, אבל התגייסנו גם להיות בבית. למרות שלאיל יש עסק משלו, הוא משלים אותי בכל מה שקשור במטלות הבית. בלעדיו, לא הייתי יכולה להספיק לעשות הכל. איל גם נותן לי גיבוי טכני, למשל, כשצריך להוביל עוגות גדולות ומורכבות. לעומת זאת, אבא שלי שהוא עורך דין וכלכלן, מסייע לי בכל מה שקשור לחוקים, כספים או כלכלה ואני לא עושה צעד אחד בלעדיו".
9. מהן התוכניות לעתיד?
"ללמד בחו"ל ולהרחיב את תחום עיצוב עוגות החתונה. אני כל הזמן עובדת על הדבר הבא, כי אם את קופאת על שמרייך, בסופו של דבר תמצאי את עצמך ללא עבודה".
10. מה את ממליצה לנשים אחרות שחולמות להקים עסק?
"לא לוותר. נכון שיש לחצים ולפעמים נכנסת עוד עבודה ולרגעים נדמה שהכל יקרוס. אבל תמיד לזכור מהו החזון והמטרה הסופית. להמשיך הלאה, כי אין כמו לקום בבוקר ולהשתוקק להתחיל לעבוד. חשוב לעשות הכל בצורה עניינית ושקולה. בעיניים פקוחות ובלי להסתבך, כי כל חלום אפשר להגשים. הרי גם עלי לא נפל רוטשילד והקים לי עסק. זה תוצר של הרבה מאמץ".

עוגת חתן-כלה א-סימטרית עם קריצה

סדנת היצירה של טל צפריר. "רציתי להיות מספר אחת בתחום"

סיפור מתוק. עוגת ספר מצוירת

עוד עוגה מקורית מבית היוצר של טל
הנחות לגולשים
במהלך יולי–אוגוסט 2009 קוראי המדור יוכלו לקבל הנחה של 5% על סדנת בסיס בת חמש שעות לעיצוב בבצק סוכר, שמחירה 280 שקלים. הנחה של 10% תינתן בחודשים אלה לקבוצות בנות שמונה משתתפים לפחות.