שתף קטע נבחר

האיכרים הסלובקים מגיעים לדרום אפריקה

17 שנים לאחר פירוק צ'כוסלובקיה עלתה סלובקיה לראשונה למונדיאל, אבל היא לא מתכוונת לתת לזה לעצור אותה. אחרי שהשאירה את האקסית בבית, היא בונה על המשיק וצמד הוייסים (ולדימיר את ולדימיר) כחלק מחגיגת עצמאות גדולה

למרות שהיתה זאת שדחפה לפילוג מצ'כיה, סלובקיה תמיד נחשבה למפסידה הגדולה של התפרקות צ'כוסלובקיה ב-1 בינואר 1993. רוב מפעלי התעשייה, המחצבים ומוסדות הממשל וההשכלה נמצאו בצד הצ'כי - המיעוט ששלט במדינה המשולבת ולא התבייש להתנשא מעל 'האיכרים הסלובקים'.

 

דבר אחד לא יכלו הצ'כים לקחת מאותם 'איכרים' - התרומה המכרעת שלהם לנבחרת צ'כוסלובקיה של 1976, אלופת אירופה בשבילכם. השחקנים הסלובקים היוו את רוב הנבחרת (15 מתוך 22) ושלטו גם בהרכב שזכה בתואר הראשון של המדינה המאוחדת (השני הגיע ב-1980 - מדליית זהב באולימפיאדת מוסקבה).

 

התפרקו מנשקן

לא מעט טוענים כי התפרקותן של ברית המועצות ויוגוסלביה למספר רב של נבחרות מנעה מהן לזכות בתארים. מהגוש הרוסי לא יצאה בשורה גדולה, דור הזהב של קרואטיה סיים במקום השלישי את מונדיאל 98' בצרפת.

צ'כיה חוגגת את העפלתה לגמר יורו 1996, גם סלובקיה רוצה (גטי אימג'ס)

 

לא בטוח שאותה טענה נכונה גם לגבי צ'כוסלובקיה, ששנותיה הגדולות היו הרבה לפני הפירוק. שלוש שנים לאחר ההפרדה הפסידה נבחרתה העצמאית של צ'כיה בגמר יורו 1996 באנגליה. ספק אם איזושהי תוספת סלובקית היתה מונעת מאוליבר בירהוף לכבוש את שער הזהב ולהעניק לגרמניה את התואר.

 

בעוד הצ'כים הצליחו כנבחרת עצמאית, התבוססה סלובקיה בבינוניות ולא מצאה את דרכה לאחד משני הטורנירים הגדולים - מונדיאל או יורו. אגב, כבר בקמפיין הראשון שלהם (מוקדמות יורו 96') פגשו הסלובקים את ישראל והקדימו אותה בטבלה - מקום שלישי לעומת חמישי (ניצחו 0:1 בסלובקיה, סיימו ב-2:2 בר"ג).

 

מאז זרמו הרבה מים בדנובה (עובר לאורך 172 ק"מ בדרום-מערב המדינה). סלובקיה הוכנסה לאיחוד האירופי ב-2004 (יחד עם צ'כיה), כלכלתה נחשבת לסיפור הצלחה והמדינה עברה בהצלחה את המעבר מכלכלה ריכוזית לכלכלת שוק פתוח ואת החלפת המטבע המקומי (קורונה סלובקית) ליורו.

המאמן ולדימיר וייס, הדור השני לשושלת הולדימירים וייסים (גטי אימג'ס)

 

אחרי שבעה ניסיונות כושלים, שברה סלובקיה את תקרת הזכוכית והדרך לדרום אפריקה 2010 לא היתה יכולה להיות צבעונית יותר. הנבחרת סיימה ראשונה את בית ג' של המוקדמות עם 22 נקודות, כשבדרך היא הותירה מאחור את צ'כיה עם 1:2 בפראג ו-2:2 בבראטיסלבה (הובילה פעמיים).

 

השותפה לשעבר תראה את המונדיאל מהבית, אבל בבראטיסלבה לא מתעסקים בשמחה לאיד. סלובקיה מתרכזת בימים אלו על יצירת המורשת העצמאית שלה, והצלחה על מגרש הכדורגל תמיד עזרה לאחד עמים ומדינות.

 

בטעם של פעם?

ולדימיר וייס (20, 1.73), הקיצוני/קשר תוקף של בולטון (מושאל ממנצ'סטר סיטי), מעניק לנבחרת הנוכחית משהו מקסמה של צ'כוסלובקיה הגדולה - אביו ולדימיר הוא מאמן הנבחרת ומחזיק ב-31 הופעות בינלאומיות כשחקן (השתתף במונדיאל 1990), בעוד סבו ולדימיר (כן, שלושתם נקראים אותו דבר) היה שותף למדליית הכסף של צ'כוסלובקיה מאולימפיאדת טוקיו ב-1964.

ולדימיר וייס השלישי במדי בולטון, יקבל הזדמנות מאבא? (גטי אימג'ס)

 

בתקשורת המקומית ביקרו את זימון הבכורה של ולדימיר הצעיר, שלבש לראשונה את המדים הלאומיים במשחק הידידות מול איסלנד (אוגוסט 2009). יכולתו המרשימה השתיקה את אלו שטענו כי זומן רק בשל הייחוס המשפחתי, ואף הקנתה לו מקום בהרכב בשאר משחקי המוקדמות של סלובקיה.

 

התוצר האחרון של משפחת וייס הוא קיצוני מוכשר, שאינו מפחד להסתער על מגנים עם הכדור. הוא משלב ניצוץ של יצירתיות עם שליטה טובה בכדור. ברגע שייפטר מנטייתו להחזיק בכדור יותר מדי, תהנה הנבחרת משחקן נהדר שיכול ליצור בעיות בשני האגפים.

מארק המשיק, הכוכב הגדול של התקפת סלובקיה (גטי אימג'ס)

 

כוכב סלובקי נוסף הוא קשרה בן ה-22 של נאפולי, מארק המשיק. למרות גילו הצעיר, כבר שלוש שנים שהוא מוביל את הנבחרת להצלחות ולזכותו רשומות לא
פחות מ-30 הופעות ושמונה שערים. הקבוצה מדרום איטליה זיהתה את הפוטנציאל הרב שלו ואחרי שנתיים בברשיה קנתה אותו תמורת 5.5 מיליון יורו, ענקיות הכדורגל האירופי כבר הביעו בו עניין. למרבה הפלא, המשיק גדל כמעריץ של פאבל נדבד הצ'כי.

 

בעוד הילדים רצים קדימה להתקפה, העורף הסלובקי נשען על שחקנים בעלי ניסיון רב יותר. הדמות המוכרת ביותר בהגנה היא מרטין שקרטל, בלם ליברפול בן ה-25 (37 הופעות בינלאומיות). שיאן ההופעות של הנבחרת (96) - מירוסלב קרהאן (33) ממיינץ הגמרנית, נותר בחוץ. אגב, את הבכורה שלו הוא ערך ב-1995, מול ישראל.

 

קשה להאמין שסלובקיה תוכל להתקרב להישג של צ'כיה מ-1998, אבל במדינה יסתפקו גם בהעפלה מפתיעה לשמינית הגמר מבית שכולל את איטליה, פרגוואי וניו זילנד. תהיו בטוחים ש'האיכרים הסלובקים' לא ייתנו לאף אחד להתנשא מעליהם.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שקרטל וסטוך
שקרטל וסטוך
צילום: gettyimages imagebank
מומלצים