שתף קטע נבחר

טוב שיש ידידים

האלוף במיל' יצחק (ג'רי) גרשון מספר על פעילויות אירגון ידידי צה"ל בארה"ב בימי מלחמה ורגיעה

לחיילים של צה"ל, כידוע, יש חברים בארה"ב, והחברים האלה פועלים כבר למעלה משלושים שנה לספק לחיילים את התוספות שיקלו עליהם את החיים במהלך וגם אחרי השירות הצבאי.

 

"ידידי צה"ל בארה"ב" היא עמותה שהוקמה בשנת 1981 על ידי חבורת יהודים, ניצולי שואה, שראו בחיילי צבא ההגנה על המדינה היהודית הגשמת חזון.

 

"האירגון הוקם באופן ספונטני על ידי שתי קבוצות של ניצולי שואה בניו-יורק ובלוס אנג'לס", מספר אלוף (מיל') יצחק (ג'רי) גרשון, המנהל ארצי ומנכ"ל עמותת "ידידי צה"ל בארה"ב", המסיים בימים אלו שש שנות כהונה בתפקיד, אליו הגיע אחרי 32 שנות שירות בצה"ל. "אירגונים שונים פעלו כאן וביקשו תרומות ותמיכה עבור יוזמות שונות במדינת ישראל. הקבוצות הללו החליטו שהדבר החשוב ביותר לדעתן זה לתמוך בחיילי צה"ל. הם ראו בחיילי צה"ל את חומת המגן של כל יהודי באשר הוא, וכך והחלה פעילותם למען רווחתם של החיילים".

 

צילום: EPA
באדיבות הידידים מאמריקה (צילום: EPA)

 

לאורך השנים עבר האירגון גלגולים שונים. מה שהחל כפעילות ספונטנית של תרומה כללית לחיילים, הפך בהמשך לאירגון שמעביר תרומות ל"אגודה למען החייל" בישראל. בשש השנים האחרונות, מאז עומד אלוף במיל' גרשון בראש האירגון, שינה זה את פניו, ובעוד שהמטרה המקורית עדיין מובילה אותו, המהלכים והפעילות של האירגון שונים בתכלית.

"מה שעשינו בשנים האחרונות זה פיתוח אדיר של הפעילויות שלנו ויש לנו שליטה מלאה במה שמקבלים החיילים", מסביר גרשון. "אנחנו היום מתואמים מול צה"ל ופועלים למען החזון של חיבור וחיזוק הזיקה של ישראל אל הקהילות בעולם באמצעות מגוון פעילויות רווחה, חינוך והשכלה, עזרה לחיילים בודדים, משפחות שכולות, חיילים נזקקים ועוד".

 

מה שתרומה אחת יכולה לעשות

גרשון מספר שבעבר התמיכה התבצעה בצורה המוגבלת של שליחת כספי התרומות לישראל, מה שאפשר שליטה ומשוב מאוד מוגבלים. היום, הוא אומר, האירגון ותורמיו זוכים לקשר ישיר עם הגופים בישראל וזוכים לראות מה בדיוק נעשה עם כספם ואיך הוא מתרגם למעשים, חפצים ומענקים המגיעים ישירות לידי החיילים.

"זה יצר קשר ישיר ואדיר בין חברי האירגון לחיילים. את כל הפעילות שלנו אנחנו עושים בתיאום מלא עם צה"ל ויש לנו עשרות פרויקטים ברחבי הארץ".

 

אחת הדוגמאות הבולטות זו העזרה שמעניק האירגון לחיילים בודדים. "על פי הנתונים, יש כמעט 3,000 חיילים בודדים בצה"ל המגיעים מלמעלה מ-60 מדינות", הוא מפרט. "50% מהם משרתים כחיילים קרביים, כאשר חלקם חוזרים אחרי זה למדינת המוצא שלהם וחלקם נשארים בארץ. מבחינתנו הם השגרירים הכי טובים של מדינת ישראל ואנחנו רוצים לתמוך בהם ולעזור להם. הקמנו עבורם מרכז טלפוני, בחמש שפות שונות, אליו הם יכולים להתקשר עם כל בעיה ולדעת שיש להם מי שתמיד יעזור. גם ההורים יכולים להתקשר ולבדוק שהכל בסדר. אנחנו עוזרים במימון טיסות לביקור המשפחות בארץ המוצא, חגיגת שבתות וחגים מסודרות, מתנות, מענקים וצ'ופרים, עריכת אירועים חברתיים, יצירת רשת חברתית, הזדמנויות לימוד, משפחות מאמצות וייעוץ תעסוקתי להמשך.

 

צילום: רויטרס
(צילום: רויטרס)

 

"בימים אלו", מזכיר גרשון, "אנחנו נערכים להטיס 1470 מתוכם לביקור בבית בסוף המבצע הצבאי, מה שיסתכם עבורנו ביותר ממיליון וחצי דולר".

 

כשהתותחים רועמים, התרומות זורמות, ובשבועות האחרונים המרכז הטלפונים של ידידי צה"ל עובד ללא הפסקה. משפחות החיילים שמעבר לים זוכות לקבל עדכונים ותמיכה על מה שקורה. "המשפחות פונות אלינו ואנחנו בקשר אישי יומיומי איתן. בחלק מהמקומות יזמנו ארוחות ערב עם המשפחות, הרגענו אותם. יש לנו אנשים גם בארץ, אותם חיברנו לפעילות כדי לתקשר עם החיילים האלו".

 

גרשון מספר שבאירגון התכוננו מראש להפסקת הלחימה בעזה, ובתיאום הדוק עם הצבא נערך האירגון ליישום מיידי של פרויקטים שמטרתם חיזוק החיילים "נפשית ומוראלית".

לגרשון חשוב לציין שאירגון ידידי צה"ל בארצות הברית אינו מנסה לשכנע צעירים אמריקאים להתנדב לצבא ההגנה הישראלי. "זה לא התפקיד שלנו", הוא אומר. "הרבה פעמים רקע מהבית והחינוך וההבנה שבלי צה"ל,יהודים בעולם לא יחיו עם הביטחון בו הם חיים היום, הם אלו שמובילים להחלטה. אנחנו שם כדי לתמוך".

 

אמץ חטיבה

"האירגון שלנו הוא בעצם מטריה המרכזת ארבע מטרות ודרכי פעילות עיקריות. יש את התוכנית לחינוך והשכלה עבור החיילים ויש את תוכניות הרווחה, שבעזרתן אנחנו עוזרים לחיילים נזקקים, למשפחות שכולות ולפצועי צה"ל. יש לנו פרויקטים שאנחנו לוקחים על עצמנו לאבזור מוצבים שונים של צה"ל, שיפוץ ושדרוג ומה שצריך, ויש את הפעילויות שאנחנו מרכזים כאן, עם למעלה מ-20 ערבי גאלה בשנה ושליחת משלחות רשמיות לישראל, שנוסעות בכמה תקופות משמעותיות בשנה. יש משלחות לצעירים ויש משלחות לכל הגילאים ומי שנוסע למשלחות האלו אחרי זה חוזר לקהילה והופך להיות שגריר שלנו".

 

לאירגון ידידי צה"ל יש מגוון גדול במיוחד של פרויקטים, שממשיך להתרחב. התוכנית הנקראת "אמץ חטיבה", למשל, זכתה לעניין רב ברחבי ארה"ב, כאשר כל קהילה מקומית בערים הגדולות אימצה חטיבה אחרת: שיקאגו אימצה את הצנחנים, מיאמי את גולני, ואילו ניו-יורק מחזקת את גבעתי.

 

"החזון הוא ליצור עתיד טוב יותר", מדגיש גרשון, "לכן, בראש סדר העדיפויות עומד החינוך. אנחנו מעניקים מלגות לחייל או חיילת מהמערך הקרבי שידם אינה משגת. בכל שנה אנחנו שולחים 1000 חיילים ללימודים מתוך רשימה של כ-3,500 מועמדים. הקמנו ועדה מסודה שבודקת מי מהמועמדים עומד בקריטריונים למלגה והשנה אנחנו רוצים להעלות את מספר המלגות ל-2000. אנחנו רואים בזה השקעה אדירה לעתיד. מבחינתנו זה אומר שהתמיכה שלנו תביא להקמת משפחות עם עתיד טוב יותר". נראה שנשיא ישראל לשעבר, שמעון פרס, מסכים איתו. לאחרונה הוא הגדיר את תוכנית המלגות של ידידי צה"ל כ"השפעה הטובה ביותר על מדינת ישראל".

 

אחד החיילים שזכו לתמיכה בתוכנית המלגות הזו, הנקראת "אימפקט", הוא מאור זגורי, מחזאי, במאי ויוצר סדרת הטלוויזיה המצליחה בישראל, "זגורי אימפריה". בדברי התודה שלו לידידי צה"ל שלח זגורי את הדברים הבאים: "עבורי, התוכנית הזו היא הבית, היא ההורה, המורה והמגן שתמיד שומר עלי. 'אימפקט' למעשה שינתה את חיי. הודות לתוכנית החשובה הזו, יכולתי לממש ולהגשים את חלומותי. אבל עוד יותר מזה, קיבלתי את ההזדמנות שאותה כולם צריכים להיות זכאים לקבל – הזכות ללמוד וליצור".

 

"אנחנו האירגון היחיד בארה"ב שרשאי לאסוף תרומות עבור חיילי צה"ל", מצהיר האלוף גרשון. "היינו שם עכשיו בזמן המבצע ונהיה שם בגדול גם אחרי המבצע. בימים האלו גילינו את העם היהודי במיטבו. שולחים כסף, רוצים לחזק ולעזור ואנחנו מברכים על התופעה הזאת.

 

"חשוב להדגיש אנחנו לא אירגון שעוסק בפוליטיקה או בדת. אנחנו לא עוסקים בענייני הצבא אלא רק בילדים שלובשים את המדים. אנחנו עוזרים למי שמגן על כולנו. אנחנו גם לא עוסקים בהסברה. אנחנו אירגון אמריקאי שעושה הכל לפי החוק האמריקאי. 100% מהתרומות עוברים למטרה בלי שום גזירת קופון בדרך. אנחנו פועלים מתוך תחושת שליחות ומודים לכל מי שתומך ותורם ונותן. אנחנו נעשה הכל למען החיילים שלנו ומשפחותיהם".

 

www.fidf.org

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"עוזרים למי שמגן על כולנו". יצחק (ג'רי) גרשון
"עוזרים למי שמגן על כולנו". יצחק (ג'רי) גרשון
מומלצים