לחם מועשר: גם טעים וגם בריא
טרם הספקנו להתרגל לתחליפי החלב והבשר וכבר הגיע תורם של דברי המאפה. נראה כי היצרנים החליטו שאנחנו לא מספיק בריאים והחליטו להעשיר לנו את הלחם והמלאווח. ויטמינים, חומצות, סיבי סויה ובקרוב גם לחם על בסיס טופו
הטרנד הבריאותי הנוכחי הוא מזון מועשר. משהו החליט שאנחנו לא מספיק בריאים וזקוקים לתוספות מזון בכל דבר. כדברי הגשש החיוור, "איך לזחול אל אשתך בלי שהיא תרגיש", מחדירים לנו בריאות מבלי שנחוש בכך, וגם אם אנחנו לא ממש רוצים.
ההערכה היא שתחלואים רבים ירפאו או ימנעו על-ידי תוספים שיוכנסו למזון הרגיל ותוחלת החיים תעלה.
לאחר שהמליצו היצרנים על תחליפי בשר וחלב, הגיע כעת תור המאפים. מתברר שמאפיות לא מעטות מוסיפות למוצרים ויטמינים ותחליפים אחרים, כדי שנספוג "בריאות" בלי שנרגיש הבדל בטעם.
למען בריאות התינוקות, הוציאה עלית סדרת עוגיות חמאה עם ויטמינים. דמויות של חיות עם ויטמינים A ,B ,C ,D. העוגיות מועשרות גם בברזל. אכילת 25 ג"ר עוגיות, כלומר, בין שלוש לארבע עוגיות מספקת רבע מהתצרוכת היומית של ויטמינים וברזל המומלצת לילדים. הקטנים ודאי יעדיפו עוגיה טעימה מאשר כף סירופ המכיל ברזל. אריזות של 250 ג"ר במחיר 5.50 שקלים.
מאפיית גידרון, המספקת דברי המאפה לרשתות שופרסל, היפרנטו, היפרכל וקוסמוס מייצרת, מזה כמה חודשים, לחם המכיל סיבי סויה בטעם בצל ולחם סויה קל. בקרוב הם יוסיפו למאפים גם ויטמינים וחומצה פולית. לחם שמשקלו 500 גרם עולה 6.90 שקלים.
חברת מעדנות הוציאה לאחרונה מלאווח מועשר בויטמינים וסידן ופיצה מקפיצה, גם היא מועשרת בויטמינים. 800 ג"ר מלאווח - 13.95 שקלים ופיצה באריזת קילו - 24.95 שקלים.
לא לנשים בלבד
אבל ה"נועזת" מכולן היא מאפיית אורנים, שבבעלות קיבוץ כפר החורש. המאפיה הוציאה לחם חדש ומיצבה אותו כלחם נשים. הלחם מועשר בחומצה פולית ואיזופולובונים. החומצה הפולית מומלצת ונחוצה בעיקר לנשים בגיל הפוריות, שכן היא בעלת חשיבות מכרעת בהקטנת הסיכון להתפתחות מומים במערכת העצבים של העובר. האיזופולובונים מסייעים לאיזון רמת האסטרוגן בגוף והגברת צפיפות העצם.
נוסף לאלו יש בלחם גם גרעיני חמניות, נבט חיטה, שיבולת שועל ואגוזי מלך, שמלבד תרומתם הבריאותית הם מוסיפים ללחם טעם. פרוסת לחם נשים שוות ערך קלורי לפרוסה של לחם רגיל. צריכת 2.5 פרוסות לחם נשים ליום שוות ערך למנה היומית המומלצת של חומצה פולית ואיזופולובונים.
למרות שהוא מוגדר על-ידי היצרן כלחם נשים, ד"ר דורית ניצן–קלוסקי, ראש מחלקת תזונה במשרד הבריאות ממליצה לכולם לאכול אותו בטענה שהחומצה הפולית חשובה למניעת מחלות כלי דם ולב. הלחם יוצא לרשתות השיווק בימים אלו ומחירו 14.50 שקלים ל-500 גרם.
מאפיית בונז'ור הודיעה כי היא נמצאת בשלבים מתקדמים ביותר של ייצור לחם עם תוספי ויטמינים וחומצה פולית, והיא תוציא אותו לשוק מיד אחרי פסח. עוד הודיעה החברה כי זהו רק הלחם הראשון בסדרת הלחמים המועשרים שבכוונתה לייצר. בין השאר תוציא המאפיה לחם לנשים, לילדים ולספורטאים.
מאפיית אילת הוציאה לפני כשנה לחם KID, שהיה מיועד לילדים, אולם לדברי ניר בן-יהודה, מנכ"ל החברה, היא הקדימה את זמנה וללחם לא היתה דרישה. החברה הפסיקה את ייצורו ובעתיד תשקול כניסה מחודשת שלו לשוק.
עמי זוגלובק, מבעלי מפעל זוגלובק שיצא לאחרונה עם תחליפי בשר טבעיים מסויה וטופו, אומר כי מפעל האפיה של הקבוצה נמצא בשלבים מתקדמים של פיתוח מאפה על בסיס טופו ועדיין לא הוחלט מתי להוציאו לשוק.
ועד שהמומחים יסיימו להתווכח על נחיצותם של הויטמינים, נמשיך לצרוך אותם במאפים ובקרוב במרבית דברי המזון.