יבוא מקביל של תרופות: הצרכן לא ירוויח
"בדוק", ירחון המועצה הישראלית לצרכנות, בדק כיצד תשפיע התקנה החדשה של יבוא מקביל של תרופות, והמסקנה שהוא העלה היא כי הצרכנים לא ירוויחו מכך
באחרונה תיקן משרד הבריאות תקנה, המאפשרת ליבא תרופות זהות ממקורות שונים. הסיבה לכך היא תלונות של צרכני התרופות הגדולים, הינו קופות ובתי החולים, שנאלצו לרכוש עד היום תרופות מיבואנים רשומים בלבד.
על פי התקנות הקודמות, יבואן שנרשם במשרד הבריאות כיבואן של תרופה מסויימת, רק לו היה מותר לייבא אותה, ורק ממנו מותר היה לרכוש את התרופה. הדבר הביא לכך שהיבואנים הרשומים נקבו במחירים גבוהים לתרופות מכיוון שידעו שאין מקור חליפי לתרופות.
התקנה החדשה מאפשרת לקופות ולבתי החולים שיקבלו היתר (משרד הבריאות מטפל בבקשות) ליבא תרופות גם ממקורות אחרים. מדובר, בעיקר בספקים זרים של התרופות.
"בדוק", ירחון המועצה הישראלית לצרכנות, בדק כיצד תשפיע התקנה החדשה על כיס צרכני התרופות: מה אומרים המתנגדים ומהן הטענות בעד.
המתנגדים: זיופי תרופות ותנאי אחסון קשים
חברות התרופות הזרות, ונציגיהם הרשמיים בארץ, הם המתנגדים הראשיים למהלך. לטענתם, פתיחת השוק ליבוא מקביל תביא לחשש לזיוף תרופות. לדבריהם, התרופות תעבורנה מספר רב של סוכנים ומתווכים וניתן יהיה בדרך להחדיר תרופות מזוייפות.
חשש נוסף שמועלה הוא שעקב המספר הרב של הסוכנים, והדרך הארוכה שהתרופות יעשו, עלולות התרופות להמצא בתנאי אחסנה לא נאותים, ולכן להתקלקל עד לכדי סכנה למשתמשים. בחברות מוסיפים, כי עקב הדרך הארוכה שעוברות התרופות, עלול מידע הנוגע לבעיות בתרופות להגיע לצרכנים באיחור.
טענה נוספת שמועלית היא, שליבואן המקורי לא תהיה יכולת להעריך את הביקוש לתרופות ולכן עלול להיווצר מפעם לפעם מחסור בתרופות.
התומכים: הוזלת מחירים ושיפור השירות
מקופת חולים הכללית, שיזמה את המהלך, טוענים כי המהלך יביא לחיסכון רב למשק. לטענתם, החיסכון יתבטא בהקטנת ההוצאה הלאומית על בריאות, בירידה במחירי התרופות, ובשיפור השירות ללקוח כתוצאה מהקטנת גירעון הקופות.
כנגד הטענות על חשש לזיופים משיבים בכללית כי הקופה מקימה מערך ביקורת קפדני שיעמוד בסטנדרטים בינלאומיים. כן מתעתדת הקופה לרכוש תרופות מספקי תרופות אמינים ומוכרים.
הפיתרון: פיקוח
במועצה לצרכנות תובעים ממשרד הבריאות להקים מערך בדיקה ומעקב יעילים וקפדניים, על מנת למנוע אפשרות של החדרת תרופות מזוייפות. כן תובעת המועצה לצרכנות להטיל עונשים כבדים על העבריינים.
המועצה אף תובעת ממשרד הבריאות לוודא כי אכן ההוזלות לא מיטיבות רק עם קופות החולים אלא מתגלגלות לצרכנים הקטנים.
ממשרד הבריאות נמסר, כי המשרד ממילא מאשר להביא תרופות ממדינות ספציפיות בלבד: האיחוד האירופי, ארה"ב, יפן, אוסטרליה, ניו זילנד וקנדה. לפיכך, טוענים במשרד, כי לחשש שיגיעו לארץ תרופות באיכות נמוכה אין יסוד, מכיוון שאלו תרופות הזהות לאלה הרשומות בארץ. לא יגיעו לארץ תרופות בעלות מרכיבים שונים מאלו הנמכרות בארץ.