החלטתם להקליט?
הכותרות האחרונות על קלטות לוהטות עשו לכם חשק להתחיל לתעד את כולם מסביב? שימו לב, החוקים ברורים ונוקשים • מדריך
הקלטות, בסתר או בגלוי, הפכו לתופעה נפוצה ובאחרונה פורסמו הקלטות שעלו לכותרות הראשיות ופתחו מהדורות חדשות. רבים מאיתנו מקליטים אחרים בסיטואציות שונות: עובדים מקליטים את הבוס, הורים מקליטים את הגננת, צרכנים מקליטים נותני שירותים ועוד. מנגד, גם האחרים מקליטים אותנו. כך למשל חברות ביטוח וחברות תקשורת מקליטות את השיחות עם הלקוחות.
מה מותר ומה אסור כשמקליטים? הנה מדריך למקליט ולמוקלט, שהוכן בסיוע עו"ד אורי אדלשטיין, שותף במשרד ד"ר רענן הר זהב אדלשטיין ברמן.
ˆ האם מותר לי להקליט אדם שאני משוחח עימו?
עו"ד אדלשטיין: "מותר להקליט כל שיחה שהמקליט הוא צד לה. כלומר, כל עוד אדם נוכח בשיחה הוא יכול להקליט אותה. עם זאת, פרסום ההקלטה כפוף לשמירה על פרטיות המוקלט, אלא אם המוקלט מסר את המידע שהוקלט לצורך פרסומו. לדוגמה, אסור לפרסם הקלטה החושפת את מצבו הבריאותי של אדם. כך גם לגבי פרסום הקלטה המתמקדת במיניותו של אדם בנסיבות שעלולות להשפיל או לבזות אותו (פרסום כזה עלול להוות הטרדה מינית).
ישנם מקרים חריגים שבהם אפשר לפרסם הקלטה של שיחה שיש בה פגיעה בפרטיות (כל עוד הוקלטה כדין, כלומר על ידי אחד המשתתפים בשיחה). כך, למשל, אם יש עניין ציבורי שמצדיק את פרסום המידע (כמו הגנה על שלום הציבור, חשיפת שחיתות וכדומה).
גם כאשר פרסום ההקלטה אסור (למשל בגלל שתוכנה עלול לפגוע בפרטיות), עדיין קיימת אפשרות לעשות בה שימוש בבית המשפט.
על אף שהקלטת שיחה כאשר המקליט שותף לה מותרת, הקלטה כזו עשויה להיות אסורה בנסיבות מסוימות. למשל, לעורך דין אסור להקליט לקוח שלו או להקליט עורך דין אחר שלא בידיעתם".
ˆ מותר לחברות להקליט שיחות עם לקוחות?
"מאחר שלכל גורם מותר להקליט שיחות שהוא צד להן, הדבר מותר. לחברה מותר לעשות שימוש בהקלטות אלו לצרכים פנימיים או לצורך הגשה כראיה בבית המשפט. כך למשל, חברות ביטוח נוהגות להשתמש בהקלטת השיחות על מנת להצביע על סתירות בין גרסתו של המבוטח שהוקלטה בזמן אמת כאשר דיווח על אירוע ביטוחי, לבין דברי המבוטח בשלב מאוחר יותר בבית המשפט".
ˆ מה נחשב להאזנת סתר אסורה?
"הקלטה של שיחה על ידי אדם שאינו צד לה, מבלי שניתן צו מתאים על ידי בית המשפט לצורך מניעה או גילוי של פשע, תיחשב להאזנת סתר אסורה. במקרים חריגים, הקלטת שיחה על ידי אדם שאינו צד לה היא מותרת. למשל, אם מדובר בהקלטה של שיחה שנעשתה ברשות הרבים, שהוקלטה באקראי ובתום לב, אגב הקלטה גלויה שנועדה לפרסום ברבים או במחקר. לדוגמה: כאשר צוות צילום של ערוץ תקשורת מצלם ומקליט באופן גלוי בבית קפה לצורך שידור, ובהקלטה נתפסת במקרה שיחה של יושבי בית הקפה, אין מדובר בהאזנת סתר אסורה. לעומת זאת, אדם המחזיק בכיסו מכשיר הקלטה שאינו גלוי ונצמד אל זוג שמשוחח ברחוב במטרה להקליטו, מבצע האזנת סתר אסורה".
ˆ הקלטתי הרצאה של איש ציבור שאמר דברים בעייתיים. מותר לפרסמם?
"אם תוכן הדברים אינו פוגע בפרטיותו של המוקלט או של אדם אחר, אין מניעה לפרסם את ההקלטה. עצם העובדה שהדברים נאמרו ברבים, במסגרת הרצאה, עשויה ללמד שהמוקלט נתן הסכמתו לפרסומם. גם אם התוכן פוגע בפרטיות, מותר לפרסם את ההקלטה אם יש בדברים עניין ציבורי או אם הפרסום נעשה בתום לב ועל מנת להגן על אינטרס אישי כשר של המפרסם. בדרך כלל, בית המשפט ייטה לראות בדברים שנאמרו בפומבי על ידי אנשי ציבור ככאלו שיש בהם עניין ציבורי, ובמקרים מסוימים גם בדברים שנאמרו על ידם שלא בפומבי".
ˆ כיצד נוטים בתי המשפט להתייחס להקלטות?
"בתי המשפט מקבלים כראיה, באופן שגרתי, הקלטות של עדים או צדדים למשפט, וקובעים ממצאים עובדתיים, לעיתים כאלה המכריעים את תוצאת המשפט, על סמך הקלטות. הקלטה של דבריו הספונטניים של עד או צד למשפט בזמן אמת, עשויה לשמש ראיה בעלת משקל רב. ככלל (למעט במקרים חריגים) רק ההקלטה עצמה יכולה לשמש כראיה, ולא די בתמליל ההקלטה. כאשר צד למשפט המתנגד להגשת ההקלטה טוען שהיא אינה משקפת באופן אותנטי את הדברים שלכאורה הוקלטו, בית המשפט עשוי לדרוש שתקינות ההקלטה, ואי־ההתערבות בתוכנה או שיבוש תוכנה, יוכחו באמצעות חוות דעת של מומחה".
