שתף קטע נבחר

5 תוכנות חינם וחובה

שיפור מהירות הורדה, איבטוח מחשב, בדיקת מהירות צריבה, עריכה וצפייה בתמונות ועוד

Viewer מעולה הורדה מהירה הפסקת פרסומות פיירוול מעולה 
בדיקת כונן CD 

אחד המשפטים היותר מפורסמים המיוחסים לביל גייטס הוא "640K אמורים להספיק לכל אחד". ייתכן שגייטס התבלבל, ובעצם התכוון ל- 640 מגה, כי מאז אמר את המשפט האלמותי שלו נפח קבצי ההתקנה של התוכנות (בעיקר אלו של מיקרוסופט) רק הולך ותופח.
למרות מגמת הגידול הזו, לא נרשמת בתוכנות הגדולות והמנופחות של היום פריצת דרך משמעותית. מי זוכר היום שהגירסה הראשונה של ICQ הייתה בקושי בנפח של 1.5MB? היום היא מגיעה לכמעט 5MB, בלי שום שינוי משמעותי בהפעלה או במימשק שלה. הכינוי שהוצמד לתוכנות כאלו בקרב הגולשים הוא "BloatWare", בגלל שהן נופחו (bloat) באפשרויות שאין מה לעשות איתן.
החלטנו להתמקד כאן הפעם בתוכנות מסוג אחר: חמש תוכנות קטנות, שפותחו על-ידי חברות קטנות, ושקובץ ההתקנה של כל אחת מהן אינו עולה על מגהבייט אחד. כולן מבטיחות להיות שימושיות בהרבה, ולהציע הרבה יותר מהאופציות המנופחות של התוכנות המוכרות לכולנו.

Viewer מעולה

IrfanView 3.36 (רק 630K!)

כל אחד וה-Viewer שלו, זה שהוא מחבב ומשתמש בו באדיקות. מגיפת התמונות המופצות בדואר אלקטרוני הפכה את התוכנות הללו לפריטי חובה בכל מחשב. אחת התוכנות המעניינות והפחות ידועות בתחום היא IrfanView. לאלו מביניכם התוהים על מהות השם המוזר, ראוי לציין כי התוכנה נקראת על שם המפתח האוסטרי שלה, Irfan Skiljan. גודל קובץ ההתקנה הוא כאמור 630KB בלבד, ולמרות שהתוכנה פותחה באופן עצמאי, היא מציבה סטנדרטים שתוכנות מסחריות כבדות ויקרות יתקשו לעמוד בהם.

התוכנה מאפשרת צפייה בכ-40 פורמטים שונים, ביניהם פורמטי תמונה כמו TIFF ,BMP ,AIFF ,GIF ,JPG, פורמטי וידאו כמו MPEG ו-AVI ואחרים. התקנת תוספים קטנים מאפשרת לצפות בפורמטים כמו Real Player, Quick Time ואפילו Flash. התוכנה גם מציעה פונקציות בסיסיות של עריכת תמונות, כמו אפשרות להגדלה והקטנה, חיתוך והזזה, שינוי צבעים או פלטות צבעים. וישנם גם כמה אפקטים פשוטים שמזכירים את מה שמציעה PhotoShop.

IrfanView כוללת גם תכונות של Slideshow ו-Browsing, כלומר, אפשרות להצגת כל התמונות או תמונות נבחרות מתוך תיקייה, בזו אחר זו, אוטומטית או תוך מעבר בלחיצת מקש. האפשרות שהיא מציעה, לשמור את הקבצים ל-13 מבין הפורמטים הרבים בהם היא תומכת, יכולה לשמש גם להמרת קבצים. חבילת הגרפיקה הקטנה אך העשירה הזאת מוצעת במחיר ההוגן בהחלט של $0 בלבד למשתמש הביתי. הקישור להורדה (www.irfanview.com) מצד ימין.

חזור למעלה
הורדה מהירה

Download Accelerator Plus 5.0beta (רק מגה אחד)

למי שנמאס מתוכנות ההורדה המגושמות והמסורבלות, מגיע פתרון קטן וזריז בדמותה של Download Accelerator Plus. התוכנה, שנקראת בקיצור DAP, מבטיחה להוריד קבצים מהרשת עד כדי 300 אחוז מהר יותר מהקצב הרגיל שאתם מקבלים. למרות שלשיפור כזה לא הצלחנו להגיע, אין ספק שהתוכנה מנצלת את רוחב-הפס הזמין עד תומו. התוכנה מופעלת אוטומטית כאשר אתם מקליקים על קישור לקובץ בדף אינטרנט. היא מוצאת בעצמה שרתים נוספים בהם הקובץ קיים, ומחלקת את ההורדה למספר חלקים. ההורדה במקביל מאתרים שונים, מאפשרת להתגבר על העומסים ברשת ולקבל קצב הורדה סופי גבוה משמעותית.

על מחשב המצויד במודם רגיל ניתן לחלק את ההורדה לעד 4 חלקים, ובחיבור מהיר ניתן לפצל לעד 7 חלקים. משולבים בתוכנה גם מנגנון תזמון, שמאפשר הורדת קבצים אוטומטית בשעות שונות (כאשר העומס ברשת קטן), ובתפריטי התוכנה כלול מנגנון חיפוש לקבצים שונים. ניתן לבצע חיפוש לקבצי תוכנה, משחקים או MP3. ניתן לשמור ב-DAP סיסמאות לאתרי הורדות וכך להפוך את תהליך ההורדה אוטומטי לחלוטין. תכונה שימושית במיוחד בשם Always Resume, מאפשרת לשחזר אוטומטית הורדה מהנקודה בה הופסקה, ללא קשר לשאלה האם השרת תומך בהמשך הורדה שנקטעה. בגירסתה האחרונה שופרה האינטגרציה של DAP עם Explorer, ונוסף סרגל כלים שמשתלב בדפדפן ומספק גישה מהירה לאפשרויות השונות. הקישור להורדה (www.speedbit.com) - מצד ימין.

חזור למעלה
הפסקת פרסומות

LavaSoft Ad-Aware 5.5

אחת ההצקות הגדולות בתוכנות החינם הן הפרסומות. לעיתים הן מופיעות כבאנרים שנשתלים במימשק התוכנה. לעיתים דף הבית של הדפדפן שלנו הופך לעמוד חסות של התוכנה שהותקנה. במקרים מרגיזים במיוחד, הן מגיעות עם תוספות תוכנה שמתקינות את עצמן בחשאי. בז'רגון המקצועי קיבלו התוכנות הללו את הכינוי "SpyWare". בלי שנדע או נסכים, הן שולחות פרטים על הרגלי הגלישה שלנו לאתרים מסויימים, שמחזירים בתגובה את סט הפרסומות הרלוונטי לאופי שלנו לחלון הבאנר של התוכנה.

מכיוון שלא רק לנו נמאס מהתוכנות הללו, יש כבר פתרונות. אחד המוצלחים שבהם היא תוכנת החינם Ad-Aware מבית Lavasoft הגרמני. זו תוכנה פשוטה ויעילה שפועלת בצורה דומה לתוכנות אנטי-וירוס: היא סורקת את הזיכרון, הקבצים ומערכת הרישום (registry) בחיפוש אחר תוכנות Spyware, ומזהה אותן לפי מאפיינים ששמורים בבסיס הנתונים שלה, שניתן לעדכן אותו מהרשת. בתום הסריקה, מוצגים בפני המשתמש רשימת המיקומים שבהם נמצאו "פריטים" חשודים - קבצים או מפתחות ברישום - כשליד כל אחד מהם מציגה התוכנה את שם הSpyware- העומד מאחוריו. כל שנשאר לעשות הוא לסמן את הפריטים שברצונך להסיר (קיימת אופציית גיבוי, במקרה שמחיקת אחד הפריטים הללו גורמת לשיבוש העבודה התקינה עם המחשב). בדיקה ניסיונית לימדה אותנו כי בכל מחשב ממוצע יש כ-3 תוכנות Spyware שכאלו...

Ad-Aware מציעה פתרון חכם ומלוטש לבעיה, אולם יש לנקוט מספר אמצעי זהירות. השימוש הנכון בתוכנה לדעתנו, הוא לזיהוי תוכנות Spyware המותקנות במחשב - וזיהוי בלבד. את ההסרה כדאי לבצע מחלון הוספת/הסרת תוכניות, בעזרת מודול Uninstall או תוכנה ייעודית. הסרת תוכנה דומה לטיפול שורש, והתוצאה עלולה להיות כואבת. כדי לא להרוס את השן כולה, כדאי להיעזר בשירותיו של מומחה. הקישור להורדה (www.lavasoft.de) - מצד ימין.

חזור למעלה
פיירוול מעולה

Tiny Personal Firewall 2.0

בעיית האבטחה, היא הבעיה החמורה ביותר שהביא החיבור הרצוף לרשת לפתחו של המשתמש הביתי. אם פעם יכולנו להסתפק בתוכנת אנטי-וירוס פשוטה על מנת לסרוק קבצים, היום אנחנו זקוקים להגנה בפני שלל סוגי ההתקפות שמגיעים מהרשת, כולל האפשרות של חשיפה לתוכנות שמעבירות נתונים מהמחשב שלנו החוצה. מפתיע לגלות כמה תוכנות רגילות המותקנות במחשבים שלכם ניגשות אל אתרים שונים באינטרנט בלא ידיעתכם. הפתרון הארגוני לבעיה הוא שימוש ב-Firewall, והפתרון הביתי הוא, מטבע הדברים, שימוש ב-Firewall אישי.

ה-Firewall של Tiny Software, העונה לשם הלא מפתיע Tiny Personal Firewall, מציג פתרון מוצלח המבוסס על גישה קלה ויעילה. המפתחת נמנעה מהעמסת פונקציות מיותרות על התוכנה והתרכזה בהצעת כלים פשוטים להגנה על החיבור. זה אומר פעולה חלקה ושקטה, בלי הצקות מיותרות. התוכנה מציעה מנגנון Firewall שלם, שאינו נופל ברמת ההגנה שלו מאחיו הגדולים והמקצועיים. ניתן לקבוע מערכת כללים המאפשרת לתוכנות הלגיטימיות (כמו לקוח דואר או דפדפן) להעביר ולקבל נתונים מהרשת, ולמנוע את האפשרות הזו מתוכנות לא מאושרות. תהליך ההתקנה קצר ופשוט, ובסיומו מוגדרים כל הכללים אוטומטית, ומאושרים ידנית.

ברירת המחדל בהתקנה היא רמת הגנה "בינונית". ברמה זו התוכנה מתריעה לפני כל מעבר של מידע מהמחשב או אליו. היא מציגה את התוכנה המעורבת ואת נתוני התקשורת בהם השתמשה - למשתמש נותר להחליט האם זו תקשורת לגיטימית או לא. בשני המקרים ניתן ליצור בלחיצת כפתור אחת כלל חדש, שיסנן באופן אוטומטי התקשרויות זהות להבא. כך, בעצם, תוך מספר שעות עבודה רגילות, ה-Firewall יוצר מערכת כללים שתואמת לתוכנות בהן אתם משתמשים. בהמשך ניתן לשנות את הכללים, להגדיר כללים חדשים, ולשפר את ההגנה. פונקציה נוספת של התוכנה, משתמשת באלגוריתם ייעודי (MD5), כדי לזהות קבצים שעושים שימוש בחיבור לאינטרנט באמצעות חתימה מיוחדת. הזיהוי הזה מונע אפשרות של החלפת הקובץ הלגיטימי בקובץ אחר. הקישור להורדה (www.tinysoftware.com) - מצד ימין.

חזור למעלה
בדיקת כונן CD

Nero CD speed 2000 (חצי מגהבייט!)

לחובבי הצריבות שבינינו, צמד המילים "Buffer Underrun" אומר הרבה. במילים פשוטות, זה אומר שכונן התקליטורים עם דיסק המקור אינו מספיק להעביר את הנתונים בקצב מהיר מספיק אל הצורב, וגורם להפסקת תהליך הצריבה. הפתרונות המוצעים לבעיה הזאת הם בדרך-כלל איחוי הדיסק הקשיח או הגדלת הזיכרון. רבים מפספסים את הבדיקה הראשונה שצריכה לעשות, והיא בדיקה של מהירות כונן התקליטורים שלהם.

מהירות כונן התקליטורים נעה בכפולות של 150KB/Sec. המהירות המקובלת בכוננים החדשים היא x50, כלומר 7.5MB/Sec. שבעבודה שוטפת - כמו בהתקנת תוכנה או הפעלת משחק - אין כמעט משמעות למהירות הגבוהה הזו. למעשה, המהירות המוצהרת כמעט אף פעם אינה המהירות האמיתית, ומסיבות שונות בדרך-כלל המהירות האמיתית לא מנוצלת. אבל כאשר מגיעים לצריבה, כל זה הופך חשוב מאד - הצורב חייב לקבל זרם נתונים קבוע ואחיד, ואין זה משנה אם מדובר בצריבת נתונים או מוזיקה מדיסק אודיו.

כאן נכנסת CD speed לתמונה. התוכנה הקטנטנה (כחצי מגהבייט) בודקת את מהירות הקריאה של הכונן שלכם לפי מספר פרמטרים. מכניסים תקליטור נתונים או אודיו (לפי סוג המבחן המבוקש), מריצים את התוכנה, והיא מציגה גרף של מהירות הקריאה ושל השינויים בה. באתר של התוכנה אפשר לברר פרטים על המהירות האמיתית של הכונן, ועל נתוניו כפי שנמצאו במדידות של משתמשים אחרים.

הגורמים שיכולים להשפיע על מהירות הכונן הם רבים. התוכנה אינה טורחת לתקן הגדרות לאחר המבחן, אבל המידע באתר כולל טיפים רבים שיאפשרו להביא את הכונן למהירות הגבוהה והיציבה ביותר האפשרית. דוגמא: ברירת המחדל של Windows 2000 היא לא להשתמש בפונקציית ה-DMA הנתמכת ברוב הכוננים והמחשבים החדשים. שינוי של ההגדרה הזו במנהל ההתקנים של Windows, איפשר לנו להגיע לשיפור של כמעט פי שניים (!) במהירות של כונן התקליטורים שלנו. אפשר למצוא באתר מידע מקיף על מהירויות צורבים, וגם את התוכנה המשלימה DVD speed הבודקת מהירות של כונני DVD. וישנו גם דירוג של עשרת הכוננים הטובים ביותר, כך שאם אתם מאוכזבים משלכם, תדעו איזה כונן לרכוש להבא. הקישור להורדה (www.cdspeed2000.com) - מצד ימין.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לצפות בתמונות, להמיר ולערוך אותן. IrfanView
מאתרת SpyWare. תוכנת Ad-Aware
מומלצים