שתף קטע נבחר

הדברים שאתם לא אוהבים

הדו"ח המסכם את תלונות צופי ערוץ 2 ומאזיני הרדיו האזורי. כל מה שאתם לא אוהבים

שר התקשורת, ראובן ריבלין, קיבל לידיו אתמול (ראשון) את דו"ח נציב תלונות הציבור של הרשות השנייה. את הדו"ח, המסכם את מספרן, אופיין והאופן בו טופלו תלונות הציבור על שידורי ערוץ 2 ותחנות הרדיו האזוריות, חיברו הנצבי היוצא, יואל רקם ומחליפו בתפקיד, גיורא רוזן.
נציבות תלונות הצופים ברשות השנייה קיבלה השנה 703 תלונות (עלייה משמעותית ביחס לשנה שעברה, אז התקבלו 392 תלונות). התלונות בנושא טלוויזיה עוסקות בביקורת על תוכנן של התוכניות, תוכנן של הפרסומות, ריבוי פרסומות וגם אי דיוקים בלוח המשדרים. התלונות שהתקבלו בנוגע לשידורי תחנות הרדיו האזוריות עוסקות בשפה ירודה וגסה ותוכן שידור פוגע ובוטה.

הראיון עם יגאל עמיר

אחד האירועים שזכה למבול של תלונות היה שידור הראיון עם יגאל עמיר, רוצחו של ראש הממשלה יצחק רבין במסגרת שידורי חברת החדשות של ערוץ 2. המתמוננים סברו שלא היה מקום לשדר את הראיון ולאפשר לו ביטוי נרחב של דעותיו. כן נטען, שההחלטה לשדר את הראיון הייתה מבוססת על שיקולי רייטינג בלבד ולכן לא הייתה ראויה. נציב תלונות הציבור העביר אותן לחברת החדשות שהסבירה כי על פי תפישתה חלה עליה החובה להביא את דבריו של עמיר ולא להסתירם מהציבור. בהקשר זה ציטטה חברת החדשות את הכרעת בג"צ בנושא חופש הביטוי ו"זכות הציבור לדעת" ככלי מגן לחברה וערכיה. חברת החדשות דחתה את הטענה כאילו שידור הראיון נבע משיקולי רייטינג והסבירה כי כוונתה הייתה לעמת את החברה עם הדעות "המעוותות" של מי שראוי להיות מוקע מתוכה בהיותו רוצחו של ראש הממשלה. במקרה זה קיבל הנציב את עמדתה של חברת החדשות ודחה את התלונות.

צ'יצ'ולינה אצל טופז

שני מקרים דומים שזכו גם הם לביקורת ציבורית היו הופעתה של הכוכבת צ'יצ'ולינה בתוכניתו של דודו טופז והופעתה של השחקנית אביטל דיקר בתוכנית "המחשוף" של גיא מרוז ויוני להב. המתלוננים טענו שהופעתה של צ'יצ'ולינה בתוכנית הייתה וולגרית ולא התאימה לשעת השידור ולהגדרתה של התוכנית כ"תוכנית לכל המשפחה". המתלוננים על "המחשוף" טענו כי הופעתה של דיקר בתוכנית בעירום (למרות שאיבריה האינטימיים הוסתרו באמצעים טכניים) הייתה סרת טעם. "שידורי קשת", זכיינית ערוץ 2 שבמסגרת שידוריה שודרו שתי התוכניות, דחו את טענות המתלוננים. לגבי הופעתה של צ'יצ'ולינה טענו ב"קשת" שהכוכבת הפרה סיכום מוקדם שנערך איתה לגבי הסייגים להופעתה בתוכנית וכי התנהגותה בשידור הפתיעה והביכה אותם וגם את טופז עצמו (כפי שהיה ברור לצופים בתוכנית). לגבי "המחשוף" טענו ב"קשת" כי התוכנית מוגדרת כ"לייט-נייט" והיא מיועדת לצופים מבוגרים בלבד, ועל כך מעידה שעת השידור המאוחרת. תלונות נוספות לגבי "המחשוף", שמחו על אקט של קריעת דגל ישראל על-ידי מנחי התוכנית, זכו גם הם לטיפולו של הנציב והובילו להתנצלות של המנחים בשידור.

טרגדיות על הבוקר

צופים רבים התלוננו על חוסר רגישות של עורכי תוכניות ומגישים, שלטענת המתלוננים, מנצלים באופן ציני את המרואיינים שלהם לצורך יצירת סנסציה ומשיקולי רייטינג. מספר תלונות התייחסו לראיון שקיים בן כספית בתוכנית "רשת על הבוקר" עם אם שבנה טבע יום קודם לכן בשטפונות שאירעו ביפו, ושבמהלכו איבדה האם את עשתונותיה ונכנסה להיסטריה. המתלוננים כתבו לנציב שהם הזדעזעו מחוסר הרגישות שגילו עורכי התוכנית בהחלטה לראיין את האם יום אחד בלבד לאחר שבנה טבע, ללא התחשבות במצבה הנפשי. "האם ערוץ 2 איבד את התחשבותו האנושית לאור כל האסונות והמתחים שפוקדים אותנו בשבועות האחרונים!? האם התחרותיות בין הערוצים עירפלה את כושר שיפוטו!?" כתב אחד המתלוננים.
בתשובה טענו נציגי "רשת" כי ההחלטה לראיין את האם הייתה נכונה על-פי קריטריונים עיתונאיים, במיוחד לאור העובדה שהאם רואיינה קודם לכן לאמצעי תקשורת אחרים. עוד טענו ב"רשת" כי בשיחה מוקדמת עם האם, הייתה התנהגותה מאופקת ובמהלך השידור נוצרו פרצי רגשות שחרגו מן הצפוי. הנציב לא שוכנע על ידי דברי הזכיינית ומצא את התלונות בנושא זה מוצדקות. "מה היה הטעם להביא לשידור את האם השכולה שעברה חווייה מחרידה ולנסות לשחזר עימה אל מול המצלמות את שעברה?! האם לא ניתן היה לספר את המקרה בצורה אחרת...", כותב הנציב. לסיכום הפרשה הועבר מכתב בנושא ל"רשת" ולהנהלת הרשות עם המלצות להפקת לקחים ומסקנות.

סאות'פארק - לא ממש לילדים

בעקבות פירסומים על הכוונה לשדר פרקים מהסדרה המצויירת "סאות'פארק" ברצועת שידור לילדים נוער, פנה מנכ"ל האגודה לשלום הילד לנציב בבקשה לבטל את ההחלטה. מנכ"ל האגודה טען כי מדובר בתוכנית מלאה בדימויי אלימות ובשפה גסה. "שידורי קשת" הסבירו כי לא התכוונו לשדר את כל פרקי העונה השלישית ברצועת הנוער שלהם, אלא שמונה פרקים שתוכנם נמצא מתאים, שנבחרו לאחר צפייה קפדנית וביקורתית. בסיכומו של דבר הוחלט לא לשדר כלל פרקים של הסדרה ברצועה זו. הדו"ח מציין כי במקביל התקבלו תלונות של צופים שקבלו על ההחלטה לא לשדר את פרקי הסדרה. המתלוננים טענו כי מדובר בסדרה שזוכה להצלחה רבה בארץ ובעולם ועל הזכיין להענות לבקשות המעריצים ולשדרה, גם אם מדובר בשעות הלילה המאוחרות.

ונעבור לפרסומות...

חלק מתלונות הצופים עסקו בתוכנן של הפרסומות בערוץ 2. שש תלונות הגיעו בנושא הפרסומת למשקה "תפוזינה". בפרסומת נראית בחורה הבורחת משוטרים ומחביאה בקבוק של "תפוזינה" במכנסיו של בחור. השוטר, שרואה את הבליטה במכנסיו של הבחור, מחייך אליו בהבנה, והולך. שדולת הנשים בישראל פנתה אף היא לנציב בטענה כי הפרסומת "שוברת שיא של חוסר טעם ואף גובלת בפורנוגרפיה". לטענתם הפרסומת משווקת מסר מיני אלים לפיו גבר בעל חשק מיני לא ייעצר על-ידי המשטרה. על פי הדו"ח, גם הרשות השנייה מצאה טעם לפגם בפרסומת ופסלה אותה, אולם החברה המפרסמת פנתה לבג"צ בנושא, שאישר את שידורה של הפרסומת בתיקונים קלים.
פרסומת נוספת, של המגזין "עכבר העיר", עוררה גם היא גל תלונות. בפרסומת נראית אחות רחמניה המודיעה לחולה שנותר לו שבוע לחיות, "אבל החדשות הטובות", אומרת האחות, "הן שנפלת על אחלה שבוע". אחת המתלוננות תיארה במכתב את הפגיעה שחשה מהפרסומת, היות שאמה היתה חולה סופנית: "כואב לי לראות שישנם אנשים שבשבילם זה עניין מצחיק. בשביל אחרים זוהי מציאות". תגובת הזכיינים והמפרסם היא כי לא היתה כוונה לפגוע באיש אלא שמדובר בהומור שחור. דיון שקיימה הרשות השניה בנושא לא מצא כי התשדיר עומד בניגוד לכללי הרשות אולם צויין כי הרשות ערה לרגישות שבנושא והנחתה את הזכיינים להתייעץ איתה לפני שהתשדיר ישוב לשידור נוסף.
תלונות נוספות בנושא פרסומות התייחסו לפרסומת של "פלאפון צ'אט" (עיקר התלונות היו על השפה הבוטה של השחקנים), הפרסומת לשוקולד פרה (אדם שמאיים לקפוץ מבניין אך משתכנע לרדת בגלל שוקולד) ותשדיר השירות לנט"ל, שצופים התלוננו שהוא מעורר חרדה מיותרת. במקרה האחרון ציינו הזכיינים כי הם משדרים את התשדיר ללא תמורה כשירות לציבור וכי מוקד נט"ל (מרכז לסיוע נפשי וחברתי לנפגעי טראומה על רקע לאומי) סייע לחלק גדול מאזרחי המדינה להתמודד המצוקות והחרדות שפקדו אותם. תלונות נוספות התייחסו לריבוי הפרסומות בערוץ 2 ולשיבוצן במהלך סרטים באופן שפוגע בהנאה מהצפייה. הנציב בחן את הנושא והודיע למתלוננים כי הרשות השנייה מפקחת על מכסת הפרסומות המשודרות בערוץ ועל שיבוצן והזכיר למתלוננים כי הצופים אינם נדרשים לשלם אגרה על שידורי ערוץ 2 והפרסומות, המאפשרות את קיום השידורים ומימון התוכניות.

רדיו חזק

במשרדי הנציב התקבלו בשנת 2000 41 תלונות על שידורי תחנות הרדיו האזוריות. בדו"ח מציין הנציב כי מדובר בעלייה מתונה ביחס לשנים האחרונות אולם מספר התלונות על שידורי הרדיו נמוך מאוד בהשוואה לתלונות על שידורי הטלוויזיה. דוגמה בולטת לתלונות אלה הן התלונות שהתקבלו על שידור התוכנית "השעה הכחלחלה" ב"רדיו ללא הפסקה". המתלוננים טענו כי התוכנית, העוסקת בנושאי מין והיכרויות, "אינה עומדת בכל מדד של שידור לגיטימי". אחת המתלוננות פירטה את הנושאים שנדונו באחת התוכניות: נשים המחפשות בני זוג ולשם כך נדרשות לתאר את מבנה גופן, דרך אישה שביקשה, לרגל יום ההולדת של בעלה, למצוא בחורה שתסכים לקיים איתו מין אנאלי וכלה בשידור חי של בני זוג המקיימים יחסי מין.
התלונה הועברה אל מנהל התחנה שטען כי התוכנית משודרת במתכונתה הנוכחית כבר למעלה משנה וזוכה להצלחה. הנציב סבר כי תשובה זו איננה מקובלת והעביר את הנושא לטיפול מועצת הרשות השנייה. המועצה הביעה את הסתייגותה מתוכן התוכנית והמליצה לבחון את אופי שידורה במשך שלושה חדשים ולהגיש מסקנות אולם זמן קצר אחר כך ירדה התוכנית מהאוויר.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
למה זה מגיע לי? (אילוסטרציה)
לאתר ההטבות
מומלצים