שתף קטע נבחר

איך לא להיות Linux newbie?

ג'ושוע דרייק עונה על עשרת השאלות הנפוצות והמעצבנות (לפי דעתו) ללינוקס

איבדת את הסיסמא של root? אתה מעוניין לחסום את הגישה לתחנה שלך? רוצה ללמוד מה לא להגיד בפורום כדי לא לחשוף שאתה משתמש חדש? כדאי שתמשיך לקרוא.
בתור יועץ לינוקס ומתכנת אני ניפגש עם מגוון רחב של משתמשים הנחשפים בפעם הראשונה ללינוקס,לרבים מהם ישנם רעיונות מוצקים כיצד לינוקס עובד , לא תמיד זה עולה בקנה אחד עם המציאות דבר שמביא לא פעם לתסכול ולבעיות.


לא משנה אם אתה משתמש מקינטוש לשעבר או משתמש חלונות, משתמשי לינוקס חדשים או newbies התרגלו ממערכות ההפעלה הקודמות שמערכת ההפעלה שלהם נתקעה או התרסקה מדי פעם והם היו נאלצים לבצע הרבה פעמים reboot. למשתמשי ה PC השקפת העולם היא שכוח המחשב מוגבל לכמות התוכנה אותה אפשר לעלות על גבי הדיסק המקומי. וחלק מאמינים שכל המחשבים בעולם צריכים לעבוד באותו אופן שמחשב הקודם שלהם עובד.

כמובן שאם בוחנים את הדברים בצורה טכנית זה פשוט לא יכול המקרה. פעילויות שניתן לבצע בסביבת חלונות לא יעבדו או בדרך כלל לא יעבדו באותו האופן בלינוקס.
מי הם משתמשי Linux newbie ?

משתמשי לינוקס newbies יהיו ...

* מופתעים לגלות שהם לא יצטרכו לבצע boot כל יום,
* יתרשמו מכך שיש אפשרות לפרמט דיסקט ובו זמנית להפעיל תוכנה אחרת,
* יופתעו לגלות שהם לא יצליחו להיכנס למחשב הלינוקס שלהם במידה והם שכחו את הסיסמא שלהם,
* יהיו בשוק מחלק מהתגובות שהם יקבלו בדואר האלקטרוני לגבי שאלות נאיביות שהם שאלו באופן פומבי.
להלן עשר תשובות לשאלות נפוצות ששמעתי.

1. כיצד אני משחזר את סיסמאת ה root שלי?

הבעיה בשאלה הזו שיש לה שני צדדים. מצד אחד, האדם ששאל יכול להיות חדש בנושא לינוקס אשר הורגל להיכנס למערכת על כפתור ה cancel בחלון ה login כפי שבחלק מגרסאות תוכנת החלונות של מיקרוסופט מתאפשר להיכנס למערכת. מצד שני זה יכול להיות משתמש לינוקס שמסיבה כלשהיא שכח את הסיסמא ל root למערכת שלו. בשני המקרים, "שורש" הבעיה שהמשתמש לא קרא את התיעוד.
אם אתה מוצא את עצמך ללא סיסמא root של מכונת הלינוקס שלך, אתה יכול להתאושש מהבעיה הזו ללא כל בעיה. זה נעשה ע"H העברת מספר פרמטרים ל Lilo. ה Lilo הוא ה Linux Loader או התוכנה אשר טוענת את הקרנל של לינוקס, והוא הכלי הנפוץ ביותר לביצוע טעינה זו בקרב הפצות הלינוקס. אלה השלבים שצריך לנקוט כדי להתאושש מבעיית הסיסמא:
כאשר מקבלים את ה prompt של Lilo יש לכתוב:


(image name) init=/bin/sh rw

“image name” לרוב הוא linux. אם ברצונך לדעת אילו images זמינים לביצוע ה bootיש להקיש על מקש ה TAB.
הפקודה תעביר אותך לרמת משתמש בודד (single-user mode). לאחר שמערכת ההפעלה תסיים את שלה ה boot היא תציג לך prompt בצורת סולמית (#). בשלב זה יש לך גישה מלאה למערכת, הדבר הבא שתבצע הוא לוודא שכל ה file systems מותקנים (לא חייב – רן צחור). ניתן לבצע זאת ע"י הפקודה mount -a . לאחר שה file systems מותקנים ניתן לשנות את סיסמאת root ע"י שימוש בפקודה: /sbin/passwd root . אחרי שינוי הסיסמא יש לבצע את הפקודה umount -a ולשם הסרת ההתקנה של ה filesystems ואח"כ לבצע reboot.
אחרי ביצוע ה reboot תוכל להיכנס ללינוקס בעזרת משתמש root בעזרת הסיסמא החדשה שסיפקנו.

2. מה זה RTFM, ואיך אני עושה את זה?

RTFM הם ראשי תיבות למושג Read The Fine Manual - מינוח או גרסה יותר עדינה לראשי תיבות אלה... רוב משתמשי הלינוקס החדשים שואלים שאלות באופן קבוע. ברוב המקרים קהילת המשתמשים של לינוקס תגיד לך שהבעיה היא לא בשאלות. הבעיה היא בכך ששאלות רבות כבר נענו מספר פעמים רב בעבר.
קרא את התיעוד לפני שאתה משגר שאלה לפורום, כמובן שאתה צריך לדעת היכן יש לחפש את התשובות קודם, רצ"ב מספר מקומות שכדאי להתחיל בהם:

* פרוייקט תיעוד הלינוקס - מכיל מאגר גדול מאוד של תיעוד בנושאי לינוקס.
* הפצת Red Hat - ההפצה מספר 1 לפי דירוג המשתמשים ומספר ההתקנות בעולם.
* KDE - שולחן עבודה פופלארי בעבודה עם מערכת הפעלה לינוקס.
* Gnome - שולחן עבודה פופלארי נוסף בעבודה עם לינוקס.

3. בכל פעם שאני מריץ תוכנית עם התוכנית לא רצה. במקום זה אני מקבל > ושום דבר לא מתבצע. מה לא בסדר?

Unix היא מערכת שחושבת קדימה, ככזו יש להשתמש ב forward slash במקום ב backslash. לדוגמא ב DOS או ב Windows בשורת הפקודה (command line), כאשר רוצים לעבור לראש עץ הספריות משתמשים ב cd . בלינוקס מקישים את הפקודה cd /.

4. כיצד אני מגדיר את הרשת במכונת הלינוקס שלי?

התשובה לשאלה הזו היא ענקית. תבדוק ב Linux Networking HOWTO.

5. כיצד אני מתחבר לספק האינטרנט שלי בעזרת לינוקס?

קרא את Linux PPP HOWTO ואת Linux Modem HOWTO.

6. כיצד אני נימנע מלהראות כ newbie?

משתמשי לינוקס משופשפים יודעים שישנם דברים שיש להימנע מלהגיד אותם ברבים.
הנה מספר נושאים שיש להימנע מהם ושאלות שלא מומלץ לשאול.

אל תשאל:

* מה יותר טוב KDE או Gnome?
* Emacs יותר טוב מ vi, נכון?
* האם אני צריך להשתמש ב לינוקס או (כתוב כאן את המערכת ההפעלה המועדפת עליך)?
* למה לא Microsoft NT?

אל תגיד:

* GNU זהו ארגון Open Source Software.
* KDE יותר טוב מ Gnome.
* Gnome יותר טוב מ KDE.
* תוכנת Open Source יותר טובה מתוכנת Free software.
* ולהפך.
אחרון אחרון אבל לא פחות חשוב, השאלה הגרועה ביותר שאיש לינוקס ירצה לשמוע תהיה בסגנון של "מחקתי את הלינוקס שלי כדי שאוכל להריץ את תוכנת ה windows שלי ואני עדיין מקבל את ה Lilo . איך אני ניפטר מה Lilo?".

7. כיצד אני מסיר את ה Lilo ?

לפני שאני ממשיך בהוראות נוספות, וודא כי יש לך דיסקט הצלה של Windows. אם אין לך עצור עכשיו . אל תמשיך לקרוא הלאה, אם אין לך דיסקט הצלה, צור עכשיו אחד או שניים ובדוק אותם. שימוש שגוי של פקודה כלשהיא יכול לעצור את עליית מערכת ההפעלה שלך – דיסקט ההצלה יציל אותך.
אם אתה בתוכנת חלונות, פתח את חלון הפקודה. לחץ על Start בחר ב Run, ובתיבת הטקסט הקש command ואחריו הקש על מקש Enter. זה יפתח לך את חלון הפקודה בסביבת חלונות.
כדי להסיר את Lilo מהמחשב שלך יש לידרוש את ה MBR –Master Boot Record , בכונן ממנו אתה מבצע boot. כדי לבצע זו בשורת הפקודה יש להקיש את הפקודה fdisk /mbr. לכשתעשה זאת הכנס לכונן את דיסקט ההצלה שיצרת מבעוד מועד (נכון?) ובצע boot.
לכשתבצע boot ה boot יתחיל מהדיסקט (יש לשנות שה boot יתבצע מכונן הדיסקטים) ותקבל שוב את שורת הפקודה. משורת הפקודה יש לבצע את הפקודה sys c: . זה יחזיר את ה Windows בחזרה ל MBR ובא לציון גואל ...

8. כיצד אני מוסיף מדפסת למחשב בלינוקס?

ראה את הכתבה בעלת ארבעת החלקים הבאה Linux printing made easy, אשר מכיל את חלק 2, חלק 3, וחלק 4.

9. האם אני יכול להפוך את הלינוקס לנתב (Router), כך שמספר מכונות יכולות להתחלק באותו קישור אינטרנט?

התשובה היא כן. זה ניקרא “IP Masquerade”. למד יותר על כך באתר Linux IP Masquerade . רצ"ב קישור ל IP-MASQ HOWTO ב Linuxdoc.

10. איך אני מאבטח את מחשב הלינוקס שלי?

שוב, פרוייקט התיעוד מחכה לעזור לך. קרא את ה Linux Security HOWTO.
על הכותב

ג'ושוע דרייק הינו הבעלים של חברת Command Prompt Inc., חברה המפתחת מוצרים בסביבת לינוקס ו PostgreSQL. הוא גם הכותב של Linux Networking HOWTO, Linux PPP HOWTO, ו Linux Consultants HOWTO.
הפרוייקט התובעני ביותר שביצע עד כה הוא כתיבת הספר בהוצאת Oreilly בשם Practical PostgreSQL.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הלוגו הרישמי של לינוקס
צילום: קראו סאיטקס
פינגווין
צילום: קראו סאיטקס
מומלצים