שתף קטע נבחר

יש חיים אחרי מנהטן

אם תחצו את הנהר לקווינס או לברוקלין, מחכה לכם יותר מאשר תצפית טובה יותר על מנהטן

 

"ניו יורק היא קטסטרופה, אבל קטסטרופה מופלאה", אמר הארכיטקט הצרפתי לה-קורבוזיה. כמו כל מי שמביט על ניו יורק מרחוק, הוא בעצם דיבר על מנהטן. אבל האי הצפוף הזה הוא בעצם רק אחד מחמישה רבעים של הכרך הניו יורקי, המכיל גם את ברוקלין, קווינס, ברונקס וסטטן איילנד (הארלם, שלא תתבלבלו, היא חלק ממנהטן). ואמנם, הסיבה העיקרית לחצות את הנהר לקווינס או לברוקלין היא שמהגדה השנייה מקבלים תצפית טובה יותר על מנהטן. אבל יש עוד כמה סיבות טובות.

 

ברוקלין: קונצרט על המים

 

סיבה מצוינת להגיע לברוקלין הוא אולם הקונצרטים Bargemusic. על דוברה העוגנת במעגן פולטון, למרגלות גשר ברוקלין, מתקיימים מדי שבוע קונצרטים של מוסיקה קאמרית. המקום המיוחד הזה הוקם ב-77' על-ידי נגנית הכינור אולגה בלום.

דוברה שהיתה שייכת לחברת רכבות ושימשה במקור להובלת קפה, הוסבה לאולם קונצרטים קטן, המכיל 125 כסאות מתקפלים. זה חלל נעים וידידותי, שקסמו העיקרי בכך שמקיר הזכוכית מאחורי הבמה ניבט השילוש המנצח - הנהר המזרחי, גשר ברוקלין וגורדי השחקים של מנהטן. לא תמצאו תצפית מרהיבה יותר בשום מקום אחר.

 

הקונצרטים נערכים בכל יום חמישי, ולעתים גם בימי ראשון אחר-הצהריים. בחודשים יוני-יולי-אוגוסט נוספים קונצרטים בימי שישי. הרפרטואר כולל יצירות בארוק, קלאסיות, רומנטיות וגם יצירות מהמאה ה-20. מדי דצמבר חוגגים את השנה החדשה עם הקונצרטים הברנדנבורגים של באך. הנגנים אמנם אינם ידועי-שם, אבל זה לא מה שיפגום בהנאה שלכם. מחיר כרטיס: 35 דולר. לסטודנטים: 20 דולר.

 

לפרטים: טלפון 624-4061 (718) או 624-2083 (718). פקס - 624-1155 (718). איך מגיעים: רכבת תחתית 2 או 3 לרחוב קלארק.

 

קווינס: אמנות מודרנית חיה ונושמת

 

המוזיאון הכי גדול לאמנות מודרנית בארצות הברית נמצא דווקא בקווינס. P.S.1 היה בית ספר ציבורי עד 1971 (ומכאן שמו - ראשי תיבות של public school), לפני שהוסב לאחד המוזיאונים היותר מעניינים בניו יורק. אין בו אוסף קבוע, אלא תערוכות מתחלפות של אמנות עכשווית מהעולם, עם דגש על אמנות אמריקאית.

 

המוזיאון משתבח בחללי תצוגה מהטובים ביותר בעיר. כיוון שנבנו במקור כחדרי לימודים, הם ניחנים באווירה נעימה ולא פורמלית. כמה מהחדרים הוסבו לחללי סטודיו ונמסרו לאמנים, שבאים לשם לעבוד. אפשר לומר שזה פחות מוזיאון ויותר מקום בו האמנות חיה ונושמת.

 

דמי כניסה: שלם כפי יכולתך. כתובת: 25-22 שדרות ג'קסון פינת שדרה 46, לונג איילנד סיטי, קווינס. טלפון: 784-2084 (718). איך מגיעים: רכבת תחתית F או E לתחנה של רחוב 23.

 

ברונקס: סוסים בהתאמה אישית

 

רוב הישראלים עולים לרגל לניו יורק בשביל ברודוויי והקניות, אבל מי שמחפש פעילות גופנית קצת יותר מאומצת מאשר מדידת מכנסיים, רכיבה על סוסים למשל, מוזמן להמשיך עוד כמה תחנות ברכבת התחתית, לברונקס.

 

בניו יורק יש יותר שטח פארקים מאשר בכל עיר אחרת בעולם (בסך הכול כשני מיליון עצים). סנטרל פארק המפורסם של מנהטן הוא רק החמישי בגודלו, והפארק הכי גדול הוא פלהאם ביי שבברונקס. זה גם המקום הכי טוב לרכב על סוסים.

 

הוליווד הוציאה לברונקס שם רע בכמה סרטים, אבל יש שם כמה שכונות פאר שלעומתן הרצליה פיתוח נראית כמו שכונת עוני. אם תצליחו לשכוח שהגעתם לשם ברכבת התחתית, תוכלו לדמות שאתם נמצאים בלב לבה של ניו-אינגלנד.

 

באורוות של פלהאם ביי מחזיקים סוסים ערניים לרוכבים מתקדמים וסוסים עצלים לרוכבים מתחילים. אפשר להגיע לשם בכל שעה בין 8:00 ל-20:00, ולצאת לרכיבה עם אחד המדריכים (בסנטרל-פארק זה יעלה לכם יותר ותצטרכו לחכות בתור). בסוף השבוע צפוף יותר.

 

הסוסים למתחילים הולכים בקצב מדוד, ודי מתעלמים ממי שיושב להם על הגב. אם, כמוני, אתם צריכים להתרכז באיך לא ליפול, אלה הסוסים בשבילכם. אם יש לכם יותר ניסיון, ואתם מוכיחים לבעל האורווה שאתם יודעים מה אתם עושים, תקבלו סוס ערני יותר, ותוכלו לצאת לדרך ללא ליווי מדריך.

 

אבל אימוץ השרירים הזה הוא בעצם רק תירוץ לסעודה המפוארת שמחכה לכם במפרץ, מרחק של כמה תחנות אוטובוס מהאורווה. זו לצד זו תמצאו שם כמה מזללות רחבות ידיים והומות-אדם, בהן תוכלו לסעוד את לבכם בערימות של מאכלי-ים מזילי-ריר במחירים מצחיקים. שרימפס, סרטנים רכים וקלמארי מטוגנים בשמן עמוק, מוגשים בקערות נייר, כמו צ'יפס, ועולים בערך אותו דבר. לשבת על המים ולהתענג מכל נגיסה. טל': 885-0551 (718).

 

איך מגיעים: רכבת תחתית מספר 6 לתחנה של פארק פלהאם ביי (התחנה הסופית). משם אוטובוס מספר xB92 לאורוות, הנמצאות בכניסה לפארק. כדי להגיע למפרץ חוזרים לתחנת האוטובוס וממשיכים עם קו xB92 עד המפרץ.

 

סטטן איילנד: תצפית חינם על פסל החירות

 

לפי מיטב ידיעתי, יש באמת רק סיבה אחת להגיע לסטטן איילנד. המעבורת שמחברת בין הקצה הדרומי של מנהטן לבין סטטן איילנד היא בחינם, ועוברת קרוב לפסל החירות. זו עיסקה הרבה יותר טובה מאשר לעמוד בתור האינסופי למעבורת שנוסעת לפסל החירות ולשלם הרבה יותר מדי כסף.

 

קחו את הילדים, תגידו שלום לשחפים שילוו אתכם בדרך, ותקבלו עוד תצפית יפהפייה על הקצה הדרומי של מנהטן, שבימים ערפיליים נראה כמו חיזיון מדע בדיוני - קבוצה צפופה של גורדי שחקים צומחת מתוך הים. כשהגעתם לסטטן איילנד, לא נותר לכם אלא לחכות למעבורת הבאה, שתחזיר אתכם למנהטן.

 

וושינגטון הייטס: בואו לבקר בספטמבר

 

בקצה השני של מנהטן נמצאת שכונת וושינגטון הייטס, מקום משכנו של מוזיאון ימי הביניים. המוזיאון הנהדר הזה תמיד שווה ביקור, אבל מדי ספטמבר קורה שם משהו מיוחד. פסטיבל ימי הביניים מחיה ליום אחד את המנהגים, התלבושות והרוח של אז.

 

פארק פורט טיירון, המקיף את המוזיאון, הופך לשוק בסגנון ימי הביניים, עמוס דוכנים של בגדים ומלאכת-יד ומקושט בדגלים צבעוניים. מופעי מחול, מוזיקה, קוסמים, ליצנים ואקרובטיקה מתבצעים בפארק ובפינות שונות במוזיאון, וברוח הפוליטיקלי-קורקט, חלק מהמופעים שמים דגש על התרבות היהודית, האפריקנית, האירית, הצרפתית, האיטלקית והספרדית של התקופה.

 

רמת המופעים חובבנית למדי, אבל האטרקציה העיקרית היא התלבושות המרהיבות אותן לובשים דווקא האורחים. הם תפרו אותן בעצמם, והם נודדים לכל אירוע בו יש להם הזדמנות להציג אותן. הם שמחים מאוד להצטלם ולספר לכם כמה שעות הם השקיעו בהן ובכמה קילומטרים של בד הם השתמשו. רק אל תשאלו אותם כמה זה עלה.

 

הפסטיבל מגיע לשיאו עם תהלוכת התלבושות, המובילה אל המדשאה, שם מתרחש קרב אבירים על סוסים.

 

דמי כניסה: חינם. איך מגיעים: רכבת תחתית Aלרחוב 190 ומשם אוטובוס M 4 יביאו אתכם עד לכניסה. טלפון: 795-1600 (212).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חושך הפסקת חשמל ארצות הברית ניו יורק פסל החירות
צילום: איי פי
מומלצים