שתף קטע נבחר

היולט פקארד - HP

היולט פקארד היתה הסטארט-אפ הראשון, שנוסד לפני 62 שנה במוסך של בית בפאלו-אלטו, בו גרו בשכירות הזוג דייב ולוסיל פקארד וחברם ביל היולט.

חברת היולט פקארד, שנוסדה בשנת 1937 על-ידי ביל היולט ודייב פקארד, קפצה בין השנים 1998 ו-1999 מהמקום ה-42 למקום ה-33 ברשימת החברות המובילות בעולם של השבועון "ביזנסוויק". מחזור המכירות שלה ב-1999 הסתכם ב-47.1 מיליארד דולר, והיא החברה השנייה בגודלה בתחום המחשבים, אחרי יבמ. החברה מייצרת 29 אלף מוצרים שונים, באמצעות 104 חטיבות מוצר. לפחות 50% מהמוצרים הם חדשים, כלומר פיתוחם וייצורם נעשו בשנתיים האחרונות.

פקארד משחק באש

דייב פקארד נולד ב-1912 בעיירה פואבלו, קולורדו, לאב עורך-דין ולאם מורה בתיכון. בגיל ההתבגרות למד לפי ספרים לייצר אבקת שריפה, ואיבד את אגודלו השמאלי בניסיון להפעילה. ב-1930 החל ללמוד באוניברסיטת סטנפורד בקליפורניה בפקולטה להנדסת חשמל וכעבור שנתיים קיבל עבודה בחברת ג'נרל אלקטריק במדינת ניו-יורק, והועסק במחלקת המקררים. משם המשיך למעבדות הרדיו של החברה. השכר שקיבל היה 90 דולר בחודש. הוא שכר בית עם חבריו והקפיד על הוצאות צנועות.

היולט והציונים

שנה לאחר הולדתו של דייוויד פקארד, ב-1913, נולד ביל היולט באן ארבור, מישיגן. אביו היה רופא ומרצה לרפואה באוניברסיטאות חשובות בארה"ב, בהן סטנפורד. ביל היה ילד סקרן שהתעניין מאוד בטכנולוגיה ובגילויי התקופה. היו לו קשיים בקריאה ובכתיבה, בתקופה שבה לא הכירו עדיין את תופעת הדיסלקציה, ואת הידע שלו הוא רכש בעזרת הקשבה, קליטה מהירה וזיכרון מעולה. למרות ציוניו הגרועים התקבל לסטנפורד-בזכות אביו. הוא סיים את סטנפורד והשלים תואר נוסף באוניברסיטת MIT.

היולט ופקארד מקימים סטארט-אפ

דייב פקארד וביל היולט התוודעו זה לזה כבר במהלך לימודיהם בסטנפורד. הם נפגשו הרבה ויצאו יחד לדיג, לציד צבאים ביערות באזור ורמונט ולסקי בהרי גור במדינת ניו-יורק. באחת החופשות הכיר פקארד את רעייתו לעתיד, לוסיל. ב-1937 הם נישאו. פקארד קיבל מסטנפורד מילגה למחקר בתחום פיתוח הרדאר העתידי, יחד עם שני ממציאים נוספים, ובמקביל הקים יחד עם היולט את חברת היולט פקארד. החברה מוקמה בפאלו-אלטו במוסך של בית ששכרו. בקומה הראשונה גרו בני הזוג פקארד, ובקומה השנייה הרווק ביל היולט. ההון ההתחלתי של היולט ופקארד כשיסדו את החברה היה 538 דולר.
לימים, ב-1989, הפך המוסך לאנדרטה המציינת את "מקום ההולדת של עמק הסיליקון". הצעירים בני ה-26 וה-27 עבדו מסביב לשעון במעבדות המחקר בסטנפורד ובמעבדה הפרטית שלהם.
ב-1938 סיים דייב פקארד שני קורסים נוספים בסטנפורד: חוקי עיסקאות וניהול, ובאותה שנה נשא ביל היולט לאשה את פלורה. באותה עת פיתחו השניים את ההמצאה הראשונה שלהם: מתנד קול - מכשיר בדיקה אלקטרוני למהנדסי קול. הם הציגו את המכשיר לפני בד הוקינס, טכנאי הקול הראשי של חברת דיסני הצעירה, חלוץ במקצועו שהשתתף גם בצוות שיצר את הסרט "פנטסיה". המכשיר שוכלל לפי צרכי החברה על-ידי הוקינס, ודיסני הזמינה ממנו שמונה יחידות ב-100 דולר היחידה. המחיר היה נמוך בהרבה ממחירי מכשירים דומים ומשוכלל הרבה יותר.

מ-215 ל-1,778 עובדים

ב-1941 גויס ביל היולט לחיל הקשר בצבא ארה"ב. במקביל גדלה החברה וייצרה ציוד לבדיקת תדרים ומכשירי קשר, שנרכש על-ידי הצבא. ב-1951 הסתכמו מכירותיה ב-5.5 מיליון דולר, ומספר העובדים בבניין החדש שלה שהוקם בפאלו-אלטו היה 215. כעבור שש שנים הוחל בהקמת פארק תעשייה מורחב לחברה. מספר המוצרים שייצרה גדל ל-373, מספר העובדים ל-1,778, ומחזור המכירות ל-30 מיליון דולר. כעבור עוד שנתיים הוקמו סניפים באירופה ונפתח מרכז ייצור בלאוולנד שבקולורדו. באותה שנה החלו מניות היולט פקארד להיסחר בבורסה.
ב-1969 התמנה דייב פקארד לסגן מזכיר ההגנה של ממשלת ארה"ב - משרה בה החזיק עד 1971.

סינתסייזר, מוניטור ואולטרה-סאונד

לאחר פיתוח מתנד הקול פותחו בהיולט פקארד סינתסייזר לשימוש בתעשיית מקלטי הרדיו ומחשב השולט על מכשירי המדידה ומשמש בקר שלהם. ב-1967 הומצא המוניטור למחלקת טיפול נמרץ, ואחריו מחשבון רובוטי לתעשייה הכימית וציוד בדיקה לתעשיות הבטחוניות. ב-1980 המציאו ופיתחו את מכשיר האולטרה-סאונד.

הדרך של HP

ביל היולט ודייב פקארד יצרו את המושג "הדרך של HP", שמשמעותו יחסי אמון וכבוד בין עובדים, מעסיקים, לקוחות ואנשים בכלל. המושג השתרש מאוד בחברות ההיי-טק של היום. בשנת 1998 נבחרה היולט פקארד לאחת מעשר החברות האמריקניות האהובות ביותר על-ידי עובדיהן. הסיסמה הרווחת בחברה היא ש"איש אינו עוזב את היולט פקארד".
ב-1987, 50 שנה אחרי שהקימו את היולט פקארד, פינו ביל היולט ודייב פקארד את מקומם לבניהם, וולטר היולט ודייוויד וודלי פקארד, שנבחרו להנהלה. ב-1990 העסיקה היולט פקארד 91 אלף עובדים וגלגלה מחזור מכירות של 13.5 מיליארד דולר. היום היא מעסיקה 124 אלף עובדים ב-120 מדינות, בהן יש לה 600 חברות-בנות או נציגויות. בשנות ה-90 נכנסה החברה לשוק המחשבים האישיים, הסורקים, המדפסות (מדפסת הלייזר היא המצאה שלה), האינטרנט ופרויקטים למחשוב ארגוני. החברה מתחרה בחברות מחשבים כמו דל, קומפאק ויבמ.

חדש מפני ישן

ההצלחה העסקית של היולט פקארד התבססה על התפיסה שיש כל הזמן ליצר מוצרים חדשים. מנהלי החברה ועובדיה יודעים, שאסור להשאיר "מרווחים" שאליהם יוכלו להיכנס מתחרים במוצרים חדשים. בין המוצרים החדישים שהוציאה לשוק בימים אלה- פקס, סורק, מכונת צילום ומדפסת במכשיר אחד; סורק בגודל כף יד לישיבות מנהלים; וכן מצלמה דיגיטלית מתוחכמת ומדויקת מקודמותיה.

האשה החזקה בעולם העסקים

באוגוסט השנה התמנתה קרלי פיורינה, בת 44, לשעבר נשיאת לוסנט, לנשיאת היולט פקארד העולמית. פיורינה היא האשה הראשונה שהתמנתה לנשיאה של חברת ענק בתחום המחשבים. היא החליפה את יו פלאט. פיורינה היא בעלת תואר בפילוסופיה והיסטוריה של ימי הביניים. היא נבחרה מבין 300 מועמדים לתפקיד, ובעיתונות העסקים מכנים אותה האשה החזקה ביותר בעולם העסקים האמריקני.

החברה בארץ

היולט פקארד ישראל היא חברה-בת בבעלות מלאה של היולט פקארד העולמית. היא פועלת זה שנה (לפני כן יוצגה היולט פקארד בארץ במשך 15 שנה על-ידי CMS). החברה בארץ היא אחת משלוש חברות המחשבים הגדולות בישראל (יחד עם יבמ וקומפאק), וב-1998 גלגלה מחזור של 200 מיליון דולר. המנכ"ל הוא גיל וייזר.
דייוויד פקארד מת בשנת 1996 וב-13.1.2001 נפטר השותף השני, ויליאם היולט.

פורסם במגזין "ממון", ידיעות אחרונות, בתאריך ה-31.8.99


לפנייה לכתב/ת
HP. התחילו עם 538 דולר
HP. בדרך שלהם
מומלצים