שתף קטע נבחר

נמצאו שרידי טייסים שאבדו בים בשנת 1953

טייסי חיל האוויר סגן אליעזר רייזנר וסגן יהודה כץ, התרסקו כאשר חיפשו אחר מטוס מוסקיטו אחר שהתרסק באותו יום. צה"ל מצא לאחרונה את שרידי גופותיהם והם ייקברו בקבר אחים. המשפחות: "אנחנו נסערים"

יותר מ-48 שנים אחרי שמטוסם נפל לים, אותרו שרידיהם של טייסי חיל האוויר סגן אליעזר רייזנר וסגן יהודה כץ.

7 באוגוסט 1953 היה יום של אסונות בחיל האוויר, באותו בוקר אבדו עקבותיו של מטוס מוסקיטו, מטוס דו מנועי שהיה בשירות החיל בשנותיו הראשונות, כשטס מעל הים התיכון באזור חיפה.

סגן אליעזר רייזנר, בן 24, הטייס, וסגן יהודה כץ, בן 25, הנווט, יצאו אחר הצהריים במטוס מוסקיטו נוסף מבסיס חצור שבדרום, כדי לנסות לאתר שרידים מהמטוס של חבריהם שנעלמו. הם לא גילו שום זכר למטוס, אבל ב-17.30 אירע אסון נוסף: המטוס של כץ ורייזנר פגע במים תוך כדי טיסה נמוכה מאוד – והתרסק.

עד היום לא ידוע מה עלה בגורל אנשי של מטוס המוסקיטו הראשון שהתרסק, אבל ב-1986 התגלו באקראי בים מדחפים ישנים שהיו שייכים למטוס השני, גוף המטוס לא היה לידם, ככל הנראה משום שהיה עשוי מעץ והתפורר במים. את המדחפים גילה על קרקעית הים דייג שעסק גם בצלילה, כארבעה ק"מ מול חופי עתלית.

בשנים האחרונות החליטו בצה"ל להתמקד בניסיון לגלות את שרידי הטייסים, כחלק מהמדיניות לנסות ולהביא נעדרים מהעבר הרחוק לקבורה כשקרוביהם עדיין בחיים. חוקרים ממחלקת הבטיחות והחקיורת של חיל האוויר ערכו חיפוש וניתוח מעמיקים של השטח שבו נמצאו המדחפים, והצליחו לאתר את התותח של המטוס.

לאחר הגילוי הזה נסדק השטח כולו, בקרקעית הים, במשך חודשים. מי שנרתם למבצע היה מאירקה ברעם, חוקר עתיקות וצוללן, במסגרת שירות המילואים ביחידת אית"ן.

ברעם, שנעזר בצוללנים ובחוקרים עמיתים מרשות העתיקות, חפר במו ידיו בקרקעית הים עד שאסף עשרות קילוגרמים של אדמה, שאותם העלה לחוף, בבדיקה מדוקדקת שנערכה לאדמה התגלו שרידים זעירים של עצמות הטייסים.

הרב הצבאי הראשי הקודם, אלוף גד נבון, קבע לפני כשנה וחצי כי כמות העצם שנמצאה אז אינה מספיקה כדי לקבוע כי מדובר בשרידי אדם. ובעקבות כך נמשכה החקירה. חוקרים מיחידת הבטיחות של חיל האוויר איתרו בחודשים האחרונים שטח קרקע שבו שיערו כי יכולים להימצא שרידים נוספים, מאחר שהיו שם מיתרים ששימשו את מצנח החילוץ של אחד הטייסים שלא הספיק להיפתח. בבדיקה התברר כי במקום אכן היו שרידים נוספים.

כיוון שהשרידים אינם רבים, וכיוון שהיו במי ים במשך שנים, לא ניתן לערוך בדיקת DNA ולהפריד בין השרידים של שני הטייסים. לכן הוחלט שהם ייקברו ביחד בקבר אחים משותף.

ראש אגף כוח אדם בצה"ל, אלוף גיל רגב, אישר השבוע כי נמצאו שרידים של שני הטייסים. הרב הצבאי הראשי, תת אלוף ישראל וייס, וראש מחלקת הנפגעים בצה"ל, אל"מ משה בנבנישתי – הממונה על יחידת אית"ן שביצעה את הפענוח – הגיעו שלשום למשפחות הטייסים והודיעו להן על מציאת יקיריהן.

"אנחנו נסערים", אמרה אתמול אחותו של יהודה כץ, רחל צוקרמן, המתגוררת בתל אביב. היא סיפרה שאחיה היה בצעירותו פעיל אצ"ל, שנתפס והועמד לדין. לפי האישומים היה אמור להיגזר עליו עונש מוות על ידי שופט בריטי, אבל תעודת הזהות שלו זוייפה, נכתב שהוא כביכול קטין, והעונש הומר במאסר.

יהודה כץ היה אב לילד בן שנתיים וחצי כשנהרג. 17 שנים אחרי מותו, ב-1971, נהרג גם הבן, דובי, בפעולה של סיירת אגוז בלבנון.

מירה יפעת, אחייניתו של אליעזר רייזנר, אמרה אתמול: "הדבר הכי מרגש זה ההתמדה של היחידה לאיתור נעדרים, חיל האוויר ומאירקה ברעם, שירדו שוב ושוב לקרקעית הים במבצע אדיר כדי להביא אותם לקבורה".

קרוביהם של שני הטייסים יתאמו ביחד מועד להלוויה משותפת שתיערך בתוך כמה ימים.

פורסם לראשונה

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סגן רייזנר. מבצע אדיר
סגן רייזנר. מבצע אדיר
צילום: רפרודוקציה
סגן כץ. גם הבן נהרג בצבא
סגן כץ. גם הבן נהרג בצבא
צילום: רפרודוקציה
מומלצים