שתף קטע נבחר

כמה באמת עולה תואר ראשון

זה לא נגמר בשכר לימוד: סטודנטים באוניברסיטאות מוציאים אלפי שקלים בשנה על צילומים, הדפסות, קורסים נוספים, דיור ותחבורה. בדיקת חברת חשב מעלה: סטודנטים מוציאים למעלה מ-55 אלף שקל עד לתואר - ומאבדים הכנסה של כ-125 אלף שקל

כ-100 אלף סטודנטים נרשמים מדי שנה לאוניברסיטאות, ונכנסים לתקופת לימודים לתואר ראשון, שאורכת 3 שנים לפחות - ולפעמים הרבה יותר, כשמדובר בתארים כמו משפטים, ארכיטקטורה ומעל לכל רפואה.
מאבק הסטודנטים המתוקשר בסוף 98' העלה למודעות הציבורית את נושא שכר הלימוד. הסטודנטים דרשו הפחתה מיידית של 50% בשכר הלימוד, שאכן הושגה לכאורה בזמן כהונתו של אהוד ברק כראש ממשלה. ההפחתה היתה אמורה להתבצע באופן הדרגתי, לאורך מספר שנים. כיום, בגל הקיצוצים בתקציב, גם הפחתה זו בשכר הלימוד מוטלת בספק.
אלא שההוצאה בזמן הלימודים אינה מתמצה בשכר הלימוד. חברת חשב-מערכות-מידע, העוסקת בניתוח מאגרי מידע כלכלי, ערכה תחשיב המבוסס על תקופת לימודים של 3 שנים, מתוכם לומדים הסטודנטים בפועל 8 חודשים בשנה. החברה שיקללה גם נתונים שנמסרו על-ידי התאחדות הסטודנטים, לפיהם 44% מהסטודנטים גרים עם הוריהם, והסטודנט הממוצע עובד כשליש מהשנה.
התוצאה מדהימה: תואר ראשון באוניברסיטה, כולל כל ההוצאות שכרוכות בו, עולה כ-180 אלף שקל. בסכום זה נלקחו בחשבון ההנחות שניתנות לסטודנטים בתקופת לימודים במוסדות כמו תיאטראות ומוזיאונים - ועד לריבית המופחתת בבנקים. קוזז מהסכום אובדן השכר הפוטנציאלי בתקופת התואר הראשון, שמסתכם - על-פי הכלכלנים משה ושלומי קצין, שערכו את החישוב - בכ-124 אלף שקל, לפי שכר ממוצע נטו של 5,200 שקל בחודש, למשך 8 חודשים בשנה, לתקופה של 3 שנים.

סטודנטים נגד גבייה שחורה

מתחקיר שערך אייל קציר, הרכז האקדמי של התאחדות הסטודנטים הארצית, עולה תמונה מפורטת של המעמסה הכלכלית הכבדה שמוטלת על כתפי הסטודנטים, בצורת הוצאות נלוות לשכר הלימוד. בהתאחדות הסטודנטים מכנים את התופעה בשם גבייה שחורה, ומבטיחים שוב ושוב - אם כי בינתיים לא לגמרי מקיימים - לצאת למאבק מקיף בנושא.
האוניברסיטאות מגלגלות בין 35 ל-40 מיליון שקל בשנה רק מתחום דמי הרישום וההרשמה. סטודנט שנרשם למספר אוניברסיטאות - כפי שבדרך-כלל קורה - נאלץ לשלם מאות שקלים ולפעמים למעלה מ-1,000 שקל, בלי שום ודאות שאכן יתקבל לאחת האוניברסיטאות. דוגמה נוספת: האוניברסיטאות שוכרות את שירותיהן של חברות שמירה פרטיות, והסטודנטים נאלצים לשאת בעלות. מדובר בתשלום שנע בין 120 ל-300 שקל בשנה.
גם בנושאים אחרים מוטל על הסטודנטים עול כבד, כשהמקומם בהם הוא קורסי החוץ. מדובר בקורסים שאינם נחשבים לחלק ממניין הקורסים הרגילים לתואר, והסטודנטים מחויבים בתשלום נוסף עליהם. מדובר בעיקר בקורסים של שפות זרות, ובייחוד אנגלית, וכן בקורסי הקיץ, שיקרים באופן משמעותי מהקורסים הרגילים ומחיריהם נעים בין 1,550 ל-4,650 שקל.
דוגמאות נוספות למה שמכונה בהתאחדות הסטודנטים בשם גבייה שחורה: צילומים, הדפסות, מקראות, מחירי קפיטריות ושירותים בספריות.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום דלית שחם
סטודנטים מפגינים. תואר ראשון ב-180 אלף שקל
צילום דלית שחם
מומלצים