שתף קטע נבחר

דרמטורגיה וירטואלית

על אתרים לדרמטורגיה, ללימוד מחזאות ולחניכת מחזאים

“A dramaturg is a script editor with a lot of mystification added, making it impossible to do your work”
Arthur miller
מהי דרמטורגיה? מהו דרמטורג? היכן משיגים מידע ביבליוגרפי? כיצד כותבים מחזה? איפה ניתן ללמוד לעשות זאת? למי פונים עם המחזה הכתוב? שיטוט במרחבי הרשת, בעקבות שאלות אלו ועוד רבות אחרות, הניב אתרים למכביר. מהם לא נותר אלא לסנן ולהביא מספר דוגמאות כדי להאיר את עינינו לגבי המתרחש בעולם. ושימותו הקנאים.
ונפתח בשני אתרי ענק:
האתר הראשון הוא האתר המתוחזק על ידי קן מק'קוי (Ken McCoy), פרופסור חבר במחלקה ללימודי תקשורת ותיאטרון באוניברסיטת סטטסון שבפלורידה:
McCoy’s Guide to Theatre and Performance Studies
ערוך לפי נושאים ומכיל קישורים לאתרים אחרים. בין הנושאים שהאתר מכוון אליהם - על שחקנים ומשחק, תפעול במה, מחזות ומחזאים, שקספיר, ניהול במה וארגונים לענייני אמנות שלא למטרות רווח.
בחלק המוקדש ל"מחזות ומחזאים" ניתן למצוא קישורים לאתרים כמו Dramatic Exchange, אתר "...המקווה לספק מקום למחזאים 'לפרסם' את מחזותיהם, ולאפשר למפיקים לאתר מחזות שיהיו מעוניינים להפיק...". ניתן לקבל המלצה על אתר "מצוין" - Cervantes Project, וגם למצוא הפניות למאמרים על אמנות הכתיבה הדרמטית - על יונסקו, על עיבוד לאנגלית של מולייר, על מחזאים גרמנים ועוד ועוד. כאמור, מומלץ ביותר.
האתר השני המומלץ הוא dramaturgy northwest
באתר זה ניתן לקבל הפניות לאתרים כגון Dramaturgy Pages, שהוא אתר העוסק בשאלות "מהו דרמטורג", מצביע על דוגמאות של עבודה דרמטורגית ועל מקורות שימושיים לדרמטורג.
ניתן גם להיכנס ל-"Theatre Forum", מגזין לאמנות המופע, המציג עבודות חדשניות ופרובוקטיביות
באמצעות כתבות עומק וראיונות עם האמנים, ומתחייב להביא בשלמותם לפחות שני טקסטים של מחזות שטרם ראו אור באנגלית. מעניין לבקר באתר של אלכסנדר גרוס, Theatre Work in Three המכיל תקצירים ותיאורי עבודות בשפות שונות, ואפילו להיכנס לאתר בגרמנית, המכוון לאחד ממוסדות ההוראה המרכזיים בנושא בגרמניה - Dramaturgie Faculty of the Hochschule
Musik und Theater fuer. כותרת גרמנית-אנגלית מעורבת זו מכוונת לבית הספר הגבוה למוסיקה ולתיאטרון "פליקס מנדלסון ברתולדי" בלייפציג (בל נשכח כי מקצוע הדרמטורג נולד בגרמניה). לאלה המעוניינים ללמוד בחו"ל בשפות נגישות יותר, או המעוניינים לדעת על מערכת הלימודים באוניברסיטאות ובקולג'ים שיש להם מחלקה לדרמטורגיה, מומלץ להיכנס ל: Dramaturgy Programs.
לאלו המעוניינים במידע ביבליוגרפי בנושאי מחזאות ודרמטורגיה מומלץ לפנות לאתר הספריה של NYU. זהו אתר מרהיב ובו מדריכים לפי נושאים, כמו גם אפשרות גישה לאוספי ספריות חשובים, מקורות ברשת לכתיבת מחזות, מידע על קורסים שונים ומדריך למחקר. מומלץ שיטוט חופשי.
אתר נוסף העוסק במידע ביבליוגרפי הוא: www.ccp.arizona.edu
אתר זה מכיל 13 עמודים של מידע כללי ממודר: כיצד למצוא טקסטים של מחזות, ביקורות על טקסטים ומופעים, ביוגרפיות, דרמה בינלאומית, מגזינים ועוד.
האתר של ריצ'רד טוסקאן (Richard Toscan), דקאן בית הספר לאמנויות באוניברסיטת קומונוולת' שבוירג'יניה, הוא בעצם "המדריך השלם לאמנות כתיבת המחזה". זה אתר המונה 229 עמודים ובו למעלה מ-370 ציטטות של אנשי מקצוע, וכן הנחיות ברורות לכתיבת סוגי מחזות שונים, מחזות מומלצים לקריאה שאליהם הוא מתייחס, הפניות ביבליוגרפיות... כדאי! לאלה המעוניינים בלימוד מעשי, מומלץ לפנות ל:
, NY Play Development Where new American plays are born המגדיר את עצמו כמעבדה לפיתוח מחזות, המנוהלת על ידי מחזאים. המשימות העיקרית של ארגון זה הן לעזור לתיאטראות למצוא מחזאים ב"שתים עשרה דרכים שונות ולחשוף קהלים שונים ומפיקים פוטנציאליים למחזות חדשים".
על-מנת לעשות זאת מספק הארגון לחבריו:
- מעבדה להרצת המחזה בשיתוף שחקנים העומדים לרשותו.
- פורום להקראת מחזות, שם יכולים מנהלי התיאטראות להתרשם מהם בעת הקראה לפני קהל.
- תמיכה מתמשכת בפיתוח כל העבודות.
- סביבה תומכת בתהליך הכתיבה.
- שירותים לקידומו של המחזה.
תוכנית המעבדה מעוצבת כך, שתספק למחזאי את הכלים הדרושים לפיתוח המחזה, מהבסיס ועד לסיום, במתכונת המחזה הארוך הקלאסי בן-שלוש-המערכות.
על הארגון, על התהליכים לפיתוח המחזה, על מחזאים והפקות קודמות והכול על איך לקחת חלק בפרויקט ניתן למצוא בכתובת: www.pipeline.com.
בקנדה מתרחש תהליך דרמטורגי מעניין ביותר. באתר playwrightsworkshop, ניתן למצוא מידע מקיף על סדנת מחזאים הפועלת במונטריאול. קודם כל הרקע: מסתבר שעד 1963 היתה קנדה "מדבר מבחינה דרמטורגית" - רוב התיאטראות במדינה לא הפיקו מחזות קנדיים; בדו"ח הוועדה הקנדית לאמנויות משנת 61-1960 נכתבו הדברים הבאים: "בריאותו של התיאטרון אינה יכולה להסתמך אך ורק על השחקנים, הבמאים, והמעצבים. הוא חייב להישען על המחזאים ועל איכות העבודה שהם מפיקים..."; בעקבות זאת, צמח גרעין של סדנה המנוהלת על ידי מספר מחזאים.
על הסדנה, בכתובת: playwrightsworkshop - history; בדף המתאר את התהליך הדרמטורגי, מסופר שהסדנה מספקת לכותבים אפשרויות שונות, בפורומים שונים, לשיתוף פעולה עם צוות תיאטרוני שמתאים לצרכיהם. כך יכול המחזאי להיעזר בדרמטורגיה בשיטות שונות ומגוונות, ולשכתב את המחזה עד לטיוטה הסופית.
ניתן לעבוד בשיטת "אחד על אחד", בה מוצמד לכל מחזאי דרמטורג המספק לו משוב; הסדנה מקיימת סדרה של הקראות פומביות באמצעות שחקנים מתנדבים, וכך מקבל המחזאי משוב מקהל הצופים - בזמן ואחרי ההקראה; כשהמחזה מתקרב להפקה, מתקיימות סדנאות פנימיות, כאשר קבוצה נרחבת יותר לוקחת חלק בתהליך הדרמטורגי. המשתתפים הם שחקנים מקצועיים, במאי ודרמטורג. השלב הבא הוא שילוב בין התהליך בסדנה הפנימית לבין ההקראה הפומבית (לפחות ארבע הקראות ועבודה משולבת בסדנה). הסדנה מאפשרת אף לקבוצות של שישה מחזאים לעבוד ביחד. צוות דרמטורגי, הכולל אמני תיאטרון מנוסים, שבאמתחתם מגוון של דעות ואתגרים, עומד לרשות המשתתפים בתוכנית, בשלבים השונים.
נראה שהשלב הטבעי הבא לאחר העבודה בסדנה הוא הצטרפות לארגון המחזאים של קנדה.
האתר www.puc.ca מפרסם עיתון ובו חדשות מקצועיות, קטלוג "מי ומי", אנתולוגיה של מחזות בקולומביה הבריטית, תיאורים של מחזות חדשים שטרם הופקו, מידע בינלאומי על תרגומים ועיבודים של מחזות קנדיים ועוד. בקטלוג לחיפוש מחזות תוכלו לאתר מחזות לפי שם המחבר או שם המחזה, אבל תוכלו גם לבקש ז'אנר מסוים, מספר מערכות, מספר השחקנים ומינם, ולקבל רשימת מחזות בהתאם, סינופסיס, מידע על הפקות ועל המחזאי עצמו.
אחת התוכניות שמציעה ממשלת קנדה לכותביה היא התוכנית להקראת מחזות. היא מאפשרת למחזאים לנסוע ברחבי המדינה ולהקריא את עבודותיהם. התשלום למחזאים הוא 200$ עבור כל הקראה (ההדגשה שלי), ואם חוברים להקראה מספר מחזאים, הרי שכל חבר זכאי לתשלום של 100$. מחזאים הקוראים מחוץ למחוז מגוריהם יכולים להיעזר בקרן הנסיעות בנוסף לשכר ההקראה. אם ברצונכם להזמין מחזאי קנדי לקהילתכם, תוכלו למצוא באתר את כל המידע הנדרש.
נראה לי שאפשר להתקנא במה שקורה בקנדה, ואולי אפשר גם לנסות ללמוד ממנה ולקוות שמשהו מזה ייושם כאן.
ולסיום, לנשים הכותבות שבינינו - מומלץ להגיע למרכז הבינלאומי לנשים מחזאיות: International Center for Women Playwrights, מרכז זה שם לו למטרה לעורר עניין בינלאומי בהישגי הנשים המחזאיות, לעודד הפקת מחזות, תרגום, הוצאה לאור, והפצה בינלאומית של עבודותיהן. נשים יכולות להיעזר במרכז כדי לפתח את אמנותן.
המרכז מעודד לימוד וחקר - הן היסטורי והן עכשווי - של נושאים המעניינים נשים. הוא יתמוך במאמצי הנשים המחזאיות להגיע לשוויון מקצועי ולביטוי מלא של החזון האישי, האמנותי, החברתי והפוליטי שלהן, ללא חשש מצנזורה, רדיפה, או סכנה אישית.

ושוב, להזכירכם, הכתובת לתגובות, הערות, ביקורת בונה וכו' היא –
eitanam@nonstop.net.il
שיטוט נעים
איתנה

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאיר פרטוש
חיפוש אחר אתרי דרמטורגיה באינטרנט
מאיר פרטוש
היכן משיגים מידע ביבליוגרפי?
מומלצים