שתף קטע נבחר

מלון רבינוביץ בסכנה

בפתח תקווה נאבקים תושבים לשמר את מלון 'רבינוביץ' ההיסטורי, בו לנו דוד בן גוריון, יצחק בן צבי והרבה פועלים חלוצים. למרות שהוכרז מבנה לשימור, המלון עומד מוזנח ולאחרונה אף נפרץ

מנחמה גרף בת ה-83, ילידת פתח תקווה, רואה בעיניים כלות איך משנה לשנה הולכים ומתמעטים הבתים ההיסטוריים של אם המושבות, ובמקומם צצים פרוייקטים נדל"ניים למיניהם. "הורסים הכל. חושבים רק על כסף. לא משאירים שום דבר בשביל הנשמה", היא נאנחת בצער.
ויש לה סיבה מיוחדת להצטער. מלון 'רבינוביץ' שברחוב פינסקר 11 בפתח תקווה, אחד האתרים המיוחדים בתולדות המושבה בפרט וההתיישבות הציונית בארץ בכלל, נפגע על ידי אלמונים ובשבועות האחרונים הוא הולך ומתפורר.

הבית של החלוצים

אם לא ייעשה משהו דחוף להצלתו של המלון, הוא ילך בדרכן של שכיות חמדה היסטוריות אחרות של פתח תקווה שנעלמו מהעולם. ביניהן אפשר למצוא את שני היקבים הראשונים של המושבה, ובתים של ראשוני מלאבס - 'בית הופמן', 'בית ליפשיץ' ו'בית המאירי'.
כמוהם נהרסו בשנים האחרונות עשרות מבנים ברחבי הארץ, על אף שהוכרזו על פי חוק כ'מבנים לשימור' שאסור לגעת בהם ולהרוס אותם. במקרים רבים עלו חשדות כבדים שהבעלים והיזמים מצאו דרכים שונות ומשונות, כדי לגרום לכך שהמבנים הללו יוכרזו כמבנים מסוכנים שיש להרוס אותם. כך, למשל, חוקרת המשטרה שריפות מסתוריות שפרצו בחלק מהמבנים שנהרסו.
התוצאה היא – אומרים בצער תושבים בפתח תקווה, שהקימו עמותה למען שימור מבנים ושיקומם – שעוד מעט כבר לא יישאר על מה להילחם. מנחמה גרף, שהסבא שלה, ד"ר מנחם שטיין, עלה ארצה עם הביל"ויים ב-1886 והיה הרופא היהודי הראשון של החלוצים – עוד זוכרת את הסיפורים ששמעה כילדה על מלון 'רבינוביץ'.
"כל החלוצים שעלו לארץ ובאו אחר כך לעבוד בפתח תקווה ישנו שם", היא נזכרת. "זה לא מה שאתה חושב היום, מלון של חמישה כוכבים. אלו היו חדרים גדולים שצופפו בהם מיטות שעליהן ישנו הפועלים. היה מטבח קטן, כמה פתיליות שעליהן בישלו. במלון הזה נרקם ההווי המיוחד של ראשית המאבק על העבודה העברית. בין החלוצים שהתגוררו בו היו גם דוד בן גוריון ויצחק בן צבי.
"בעונת קטיף התפוזים, כשלא היה מקום במלון, היו הפועלים שמים דרגשים בחוץ וישנים ברחוב. באותו רחוב היה מועדון הפועלים, ובסמוך לו היה 'שוק העבדים' – ה'בירז'ה' – שאליו היו החלוצים באים בבוקר בתקווה לקבל יום עבודה מבעלי הפרדסים. זה היה המרכז של החלוצים שלחמו על העבודה העברית", מספרת גרף.
גם מרדכי רייכר, מחבר הספר "התלם הארוך" על ימיה הראשונים של פתח תקווה, מספר בספרו: "מה לא היה ההוטל? הוא היה מלון, מטבח פועלים, מועדון ואף לשכת עבודה. לכאן באו משגיחים להזמין פועלים. כאן סיפרו חדשות שבמציאות ובדמיון. כאן הושמעו דברי קטגוריה וסניגוריה על מנהיגים ופרדסנים, על בני המושבה ובנותיה. מי לא נזדמן להוטל רבינוביץ', ומי לא יזכור אותו לטובה?"

מי פרץ למלון?

מבנה אחר שהיה ברחוב פינסקר, שאותו גרף זוכרת כילדה, היה 'מלון הרצליה' – שנבנה מאוחר יותר ונחשב ל'מודרני'. "בחצר המלון היה ראינוע. הסרטים כמובן היו בלי קול, ופסנתרנית ליוותה בנגינה את הסרט. אבל גם המלון והראינוע הזה כבר מזמן אינם. הכל נהרס. הורסים פה הכל. לא משאירים שום דבר".
האדריכל, רפי רייש, החבר בעמותה הציבורית למען שימור אתרים שהוקמה בעיר, מסכים עם גרף. "למרות שיש בפתח תקווה פוטנציאל עצום של מבנים היסטוריים מתחילת ההתיישבות, לא מנצלים זאת. יש לנו שם של עיר מכוערת, וזה חבל. אפשר היה לשקם ולשמר את הלב ההיסטורי של המושבה, להפוך את המקום לאתר יפהפה שמכל הארץ יבואו לבקר בו. בסופו של דבר זה משתלם לכולם גם כלכלית – כפי שהוכח בזכרון יעקב, בנחלת שבעה בירושלים או בראש פינה", הוא אומר.
לפני כשבועיים הבחין רייש בסימני הרס במלון 'רבינוביץ'. חשדו התעורר: על אף שהמלון ממוקם בצריף שנבנה מעץ ומבוץ – הוא החזיק מעמד במשך למעלה ממאה שנה.
"התרעתי בפני העירייה על כך שאלמונים פרצו חור ענק בקיר של המבנה והחלו למוטט אותו, ובנוסף על כך פרצו את כל הדלתות שלו", מספר רייש. "אני לא יודע מי עשה את זה, אבל אנחנו חוששים שאם לא ייעשה משהו דחוף להצלת המקום זו תהיה תחילת ההרס של הצריף הישן שכבר החל להתפורר. לא יעבור עוד הרבה זמן, והדינמיקה הידועה ממבנים היסטוריים נוספים עלולה לחזור גם כאן – יוציאו לו צו הריסה, ובעלי השטח יקימו במקום המלון איזה מגדל מגורים או מרכז מסחרי מודרני", הוא מתריע.
"הדבר מצער במיוחד כי מדובר בחלק ממתחם חשוב של הרחובות פינסקר וחובבי ציון, שיש בהם עדיין עשרות מבנים מתחילת ימי המושבה. מלון רבינוביץ', בנוסף לכל, הוא אתר בעל חשיבות היסטורית עצומה, שמדינה שמכבדת את המורשת שלה חייבת לעשות הכל כדי לשמר אותו".
המועצה לשימור מבנים ואתרי התיישבות, מייסודה של החברה להגנת הטבע, נזעקה להציל את המבנה. "המלון השייך ליזם פרטי והמוכרז לשימור עומד מוזנח זה כמה שנים. כואב הלב לראות שהמקום, שהיה המלון הפופולרי ביותר של חלוצי העלייה השניה והשלישית, ונחשב כמלון ההיסטורי והחשוב ביותר בארץ – עומד להיהרס. המקום הזה הוא הכתר של האתרים המיועדים לשימור באם המושבות לשעבר. פנינו מספר פעמים לעיריית פתח תקווה, על מנת שתחייב את בעלי הנכס לשמר את המבנה. הדבר לא נעשה וכעת נשקפת סכנה רצינית למבנה כולו – ולעירייה לא אכפת", טוענת דוברת המועצה, ענת שכטר-טוינה.
בתגובה טוענת מוניקה כהן, ממלאת מקום ראש עיריית פתח תקווה ויו"ר הוועדה המקומית לשימור אתרים, כי "אנו שוקדים בימים אלה על תוכנית לשיקום מרכז העיר ושימור האתרים ההיסטוריים שבו. לגבי מלון רבינוביץ' – מיד כשהודיעו לנו על הקיר שנהרס שלחנו לשם פקח, והוחלט שהעירייה תסתום לבד את החור כדי שההרס לא יתפשט. לעתיד אנחנו מתכוונים לפעול כדי לצמצם את התופעות שבתים לשימור פתאום 'נשרפים' או 'נהרסים'".
האם אין דרך שתאפשר לשמור על המבנים ההיסטוריים? מנחמה גרף משוכנעת שיש. "כשטיילתי לפני כמה שנים בצרפת", היא מספרת, עברתי בעיירה קטנה ונדהמתי לראות שהכל נשמר שם בדיוק כמו שהיה לפני מאה שנה. המקום נראה בדיוק כמו פתח תקווה שאני זוכרת מהילדות, המושבה שנבנתה לפי הסגנון הצרפתי. הכל העולם יודעים לשמור על המורשת והזכרונות. רק אצלנו הכל כסף, רק כסף, השאר לא חשוב".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלון רבינוביץ. אלמונים פרצו חור ענקי בקיר המבנה
מומלצים