התייקרנו בשנה
מה קרה למחירי מוצרי הצריכה השונים בשנה האחרונה? הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בדקה את מחיריהם של 406 מוצרים ומצאה: 57% התייקרו (השיאנים - טרנינגים לנשים ומגפיים לילדים), 41% הוזלו (השיאנים - תות שדה ושירותי אינטרנט) ו-2% לא השתנו
מדי חודש ושנה מלעיטה אותנו הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בנתוני ההתייקרויות וההוזלות של המוצרים הנמכרים בישראל. לאחדים זה טוב רק בשביל דפי ההיסטוריה, את האחרים זה יכול לשמש לתכנון קניות.
קיבלנו מהלמ"ס את השינוי במחיריהם של 406 מוצרי ושירותי צריכה במהלך השנה העברית האחרונה, בין אוגוסט 99" לאוגוסט 2000. 41% מהמוצרים בסל התצרוכת המשפחתי הוזלו בתש"ס, ועוד 2% נמכרו בדיוק באותו מחיר. 57% מהמוצרים התייקרו: 33% בשיעור של עד 5%, 17% בשיעור של 5%-10%, 6% ב-10%-20% - ו-1% ביותר מ-20%.
שוחחנו עם נציגי ענפי מוצרי הצריכה השונים כדי לבדוק אם נתוני הלמ"ס משקפים את המצב בשטח, מה הסיבות להתייקרויות או להוזלות בענפים השונים, אילו שינויים קרו בשנה החולפת ומה צפוי לקרות למחירים בשנה הקרובה.
המכנה המשותף הבולט בין המוצרים שהוזלו הוא תחרות שיווקית עזה. כמו כן מסייעות לירידות המחירים תופעות עולמיות: כאשר הווידיאו-טייפ מפנה את מקומו לדי.וי.די, המחירים מושפעים גם בארץ. גם הורדות מסים ומכסים תורמות, כפי שבולט בתחום ההלבשה ומוצרי החשמל והאלקטרוניקה.
הוזלו במיוחד
*תות שדה: מלך ההוזלות בטבלה - שירד ב-45.5%. בהחלט היתה הוזלה גדולה, אומרים במועצת הירקות, בעיקר בגלל איחור בהבשלה. במקום בנובמבר יצא התות לשוק בדצמבר, במסות גדולות. עם זאת, נתוני הלמ"ס נראים להם מוגזמים, ולהערכתם ההוזלה היתה נמוכה יותר. קשה לדעת מה יהיה בשנה הבאה. זה תלוי במזג האוויר, ובנוסף, חלק גדול מהיבולים מגודלים בעזה.
*שירותי אינטרנט: הוזלו, לפי הטבלה, ב-28.8%. הממצאים נכונים, אומרים באינטרנט זהב ובנטוויז'ן. דוגמאות: חבילת "אן-לימיטד" (גלישה בלתי מוגבלת) באינטרנט זהב עלתה לפני שנה 29 דולר והיום עומדת על 21 דולר. בנטוויז'ן ירדה החבילה מ-30 דולר ללא מע"מ ל-19 דולר כולל מע"מ, ובנוסף מקבל הלקוח את מערכת ההפעלה החדשה של מיקרוסופט - "חלונות מילניום".
מדוע ירדו המחירים? בגלל התחרות הקשה. שתי חברות מהמובילות בענף העמידו עצמן למכירה: נטוויז'ן שפניה להנפקה, ואינטרנט בזק בינלאומי שרוצה להימכר למעריב. השנה החולפת היתה גם עתירת מבצעים, שבחלקם אפילו הציעו מנוי חינם למספר חודשים.
הצפי לשנה הקרובה: יציבות במחירים ואולי אפילו התייקרות מסוימת. התחרות תירגע, אבל ייכנסו טכנולוגיות יקרות יותר (איי.די.אס.אל, כבלים, לוויין).
*מחשבים ואבזרי עזר למחשב ביתי: הוזלו ב-18.6%. בממוצע, המספר אכן משקף את המצב, אבל יוסי שכט, מנהל סחר אלקטרוניקה באופיס דיפו, מדגיש שהיו מרכיבים בענף שהוזלו יותר.
הירידה המשמעותית ביותר בלטה במחשבים הנישאים: מ-10-אלפים שקלים ל-7-אלפים שקלים ומטה. השנה גם בלטה ירידה של 20%-25% ויותר במחירי מסכי המחשב של 17 אינטש: מ-1,800-1,700 שקלים לפחות מ-1,000 שקלים. ירידת מחירים של כ-10% בממוצע אובחנה גם באבזרי העזר, בעיקר במכונות המשולבות הכוללות פקס, מכונת צילום וסורק.
בכל המוצרים שהוזלו עלו המכירות. מכירות המחשבים הנישאים גדלו פי שלושה. מסכי ה-17 אינטש, שירשו את מסכי ה-15 אינטש, מהווים היום 80% מהשוק. חל גידול משמעותי בביקוש למכונות המשולבות הכוללות פקס, סורק ומכונת צילום, גם בגלל ירידת המחירים וגם בגלל התגברות השימוש באינטרנט.
בשנה הקרובה צפויים מחירי המחשבים להתייצב. בסוף השנה ייכנסו כנראה מחשבי רשת, שיתאימו רק לעבודה עם האינטרנט, ומחירם צפוי להיות כ-600 דולר, לעומת 1,200 דולר למחשבים מתקדמים.
*וידאו-טייפ ומצלמות וידאו: ירידה של 13.6%. הממצאים נכונים, אומרים בשק"ם אלקטריק, בסוני ובניופאן. הדגם הפופולרי ביותר של מצלמת הווידאו של סוני, טי.אר.וי 48 עם מסך, שנמכר בשנה שעברה ב-4,700-4,500 שקלים, נמכר היום ב-3,600-3,400 שקלים. וידאו-טייפ של פיליפס, טושיבה או סוני, שעלה 1,490-1,390 שקלים, ניתן היום להשיג ב-1,100-950 שקלים.
מלבד הפחתת מס הקנייה, נהנים מכשירי הווידאו-טייפ גם מגל ירידת מחירים עולמית בגלל חדירת הדי.וי.די. מכירות הענף גדלו בשנה החולפת משמעותית.
לדברי אילן גרינבוים, מנכ"ל ישפאר, יבואנית סוני, מכירות מצלמות הווידאו שהוא מייבא גדלו פי-שלושה. ברשתות החשמל והאלקטרוניקה מדברים על עלייה של 15% במכירות וידאו-טייפ ו-20% במכירות מצלמות וידאו.
בשנה הקרובה צפויים המחירים להמשיך לרדת, אבל לא צפויה עלייה דרמטית במכירות, על רקע פריחת הקולנוע הביתי. גרינבוים צופה יציבות במחירי מצלמות הווידאו והכפלה של המכירות.
*התקנה וקנייה של מכשירי טלפון: הוזלו ב-17.8%. דבורה שגיא מלשכת דובר בזק מאשרת. התקנה הוזלה מ-511.99 שקלים ל-341 שקלים (ללא מע"מ), על-פי המלצות ועדת גרונאו. להערכת אבנר אפשטיין, המנהל המסחרי של שק"ם אלקטריק, ירדו מחירי מכשירי הטלפון ב-10% בממוצע. השוק מוצף מכשירים זולים לתלייה במחירים שבין 50 ל-90 שקלים. טלפון אלחוטי של פנסוניק אפשר להשיג היום ב-250-240 שקלים, לעומת 300 שקלים לפני שנה. טלפון של ג'נרל אלקטריק אפשר למצוא ב-199 שקלים לעומת 230 שקלים בשנה שעברה, אם כי חלק מהדגמים הזולים הם ישנים. המכירות לא היסטריות, גם על רקע החדירה הגדלה של טלפונים סלולריים.
בשנה הבאה לא צפויות מהפכות. מחירי הטלפונים יתייצבו, ולא יירדו יותר, אם כי גם הם תלויים מאוד במה שיקרה למטבע הזר. שינויים משמעותיים יהיו רק אם יאשר משרד התקשורת תדר 2.4 לטלפונים אלחוטיים, שמאפשר איכות שמע גבוהה, ואז ניתן יהיה לייבא את הטלפונים המתקדמים יותר, וגם היקרים יותר.
*עריכת מסיבות ואירועים: הוזלה של 7%. במחירוני הענף הרשמיים אין הורדת מחירים, אבל היו חגיגות של מבצעים. מחירי המנות הממוצעות לאירועי קיץ ירדו בפועל מ-40 דולר ל-38 דולר בממוצע, אומרת קורה שוורץ מלי קל, חברה לארגון חתונות ואירועים. מחירי המנות בחורף ירדו מ-38-36 דולר ל-36-34 דולר. מחירי תזמורות הוזלו מאוד בגלל ירידה בביקוש. במחירי צלמים ותקליטנים לא חל שינוי.
ההוזלות נובעות, על-פי שוורץ, מהתחרות האדירה בענף, שמיוחסת בין היתר לעלייה בבררנות ובדרישות של הלקוחות.
*מגבות ושטיחים: המחירים ירדו ב-6%. נכון, אומרים אורי ורדינון, סמנכ"ל ורדינון, ועופר איתני, מנכ"ל ביתילי. הירידות במחירי המגבות הן תהליך מתמשך על רקע ירידת מכסים בשנים האחרונות. הארץ מוצפת במגבות מהודו באיכות ירודה ובמחירים מגוחכים. 7 שקלים למגבת פנים, 18 שקלים למגבת רחצה.
מה יקרה? השוק יתפצל באופן חד לשניים: שוק זול, בשווקים, בחנויות הדיסקאונט וברשתות עשה זאת בעצמך, ושוק מותגי, בחנויות היצרנים ובבתי הכל-בו. האמצע ייעלם.
גם בשטיחים היתה השנה הוזלה של כ-10% בעיקר בגלל התחרות הגדולה ובגלל הורדת מס הקנייה. נרשמה עלייה מתונה (5%) במכירות, בעיקר לשוק המוסדי. השוק הפרטי המשיך לרדת ברמת הצריכה.
מה יהיה בעתיד? כל עוד תמשיך מגמת הירידה בצריכה, יועמקו מבצעי ההוזלות. עופר איתני מאמין כי אחרי השנים הקשות יגיעו שנים טובות לענף.
*ציוד לתינוקות - עגלות, כיסא בטיחות וסל-קל, וריהוט לתינוקות: לפי נתוני הלמ"ס, בציוד לתינוקות - ירידה של 5.1% במחירים, בריהוט לתינוקות - ירידה של 4.2%. איציק אורן, מנכ"ל שילב, מעריך כי ירידת המחירים בפועל היתה אפילו חדה יותר: בתחום רהיטי התינוקות - כ-10%, ובתחום העגלות - יותר מ-15%. אגב, גם מחירי החיתולים ירדו השנה ב-9.6% הסיבות - יבוא מהמזרח הרחוק, בעיקר של עגלות. עגלות מהמזרח מהוות כבר 30% מהשוק, והיום מדברים על עגלות משולבות ברמות של 1,000 שקלים.
מדובר בשוק עם רמת ביקוש סטטית, אבל עם תחרות קשה בהיצע. אפילו היצרנים המקומיים הוזילו מחירים. מיטות תינוק ירדו מאז יולי 1999 ב-300-100 שקלים. מחירי כיסאות הבטיחות נותרו ללא שינוי. עם זאת, בשנה הקרובה לא צפויה ירידת מחירים נוספת.
התייקרו במיוחד
*הלבשת חורף: שיאני ההתייקרויות, לפי הלמ"ס, הם הטרנינגים לנשים, שעל-פי נתוני התמ"ס התייקרו ב-63.7% - פי 159 (!) מהמדד. בקבוצת 14 המוצרים שמחיריהם עלו ביותר מ-20% מצאנו גם מעילים לגבר - התייקרות של 36.4%, סוודר או אפודה לגבר - 26.3%, וז'קט לגבר - 24.6%.
הנתונים אינם נכונים בשטח, טוענים בענף. עמיר משה, מנהל שיווק ורשת חנויות גולף כיתן, מאיר לוי, משנה למנכ"ל המשביר לצרכן ומנהל סחר ושיווק ברשת, ואבי כלפה, מנכ"ל מגה ספורט, מצביעים על תופעה של ירידה הדרגתית של מחירי ההלבשה בשנים האחרונות. עד כדי כך שגל הקניות בחו"ל, שאפיין את הישראלים, התמתן. "ישראל לא יקרה היום משמעותית בהשוואה לארה"ב בהלבשה היומיומית, ובמקרים מסוימים להיפך", טוען עמיר. "בכל השוק קיימת מגמה של ירידת מחירים בין השאר כי הסוחרים והיבואנים מצאו מקורות אספקה טובים וזולים יותר".
דוגמאות: מכנסי פוטר או קפישון שנמכרו בחורף שעבר בגולף כיתן ב-126 שקלים, נמכרו השנה ב-96 שקלים. במשביר לצרכן בדקו לבקשתנו את המחירים הממוצעים של הפריטים: בלייזר לגבר נמכר בשנה שעברה ב-600 שקלים בממוצע, וזה גם המחיר השנה. המחיר הממוצע של מעילים לגבר בשנה שעברה היה 365 שקלים, השנה 340 שקלים. מעילי גשם לגברים ירדו מ-500 שקלים ל-300 שקלים, בעוד שמעילי הדובון עלו מ-370 שקלים ל-390 שקלים. אפודות נותרו ללא שינוי - 100 שקלים בממוצע. חליפות טרנינג ירדו מ-320 שקלים ל-270 שקלים.
הכול תלוי כנראה בנקודות הזמן שבהן נערכה המדידה ההשוואתית. ענפי ההלבשה וההנעלה הפכו בשנים האחרונות לענפים קפריזיים, עם שינויים דרמטיים. חלק מהענף מתחיל את העונה עם מחירים גבוהים, ופוצח ב"סוף עונה" מוקדם יחסית, כך שהמוצרים שוהים על המדף למעלה ממחצית העונה במחירי "מבצע" דרמטיים של 30%-50%. "הבדיקה צריכה להיעשות באוקטובר מול אוקטובר, או נובמבר מול נובמבר", אומר מאיר לוי, "בדיקה של אוקטובר השנה (מחירי שיא) מול ינואר-פברואר בשנה שעברה (מחירי סוף עונה) תוליד תוצאות מטורפות כמו שאת מציינת". בהשוואה שערכו במשביר לצרכן, טוען לוי, גילו כי מחירי "סל" ביגוד החורף הוזלו בשיעורים שבין 10%-15%.
*מגפיים וערדליים לילדים: התייקרו, לפי הלמ"ס, ב-50.7%. שוב, במשביר לצרכן ובדפנה טוענים שהמצב בפירוש אינו כך. בישראל כמעט לא מוכרים ערדליים לילדים (נעליים נגד גשם שנועלים על גבי הנעליים הרגילות). שוק המגפיים רדום ומתעורר רק כשיש גשמים עזים. מקור ההתייקרות שנמצאה עלול להיות במזג האוויר הקר במיוחד של ינואר בשנה שעברה, סבור נרדי מילר, מנהל השיווק של דפנה. לדבריו, סקר שערכו בדפנה ביוני 2000 העלה כי בארבע השנים האחרונות ירד מדד מחירי הנעליים ב-40%. במשביר לצרכן בדקו וגילו כי מחירי נעלי הבית ירדו מ-80 שקלים ל-70 שקלים, ומגפי נשים ירדו ביותר מ-450 שקלים ל-300 שקלים.
אגב, בין המתייקרים הגדולים ברשימת הלמ"ס מצאנו גם נעלי בית לגבר - 24.3%, ומגפיים וערדליים לנשים - 20.1%.
מה צפוי? השנה אין שינוי במחיר ברוב מוצרי ההנעלה לחורף. המבצעים יהיו כפופים למזג האוויר.
*כרוב ואבטיח: הכרוב התייקר ב-37.9%, האבטיח - ב-37.3%. הנתונים תואמים את אלה של מועצת הירקות. ההסבר: בשנת 2000 יוצרו 150,000 טונות אבטיח בלבד, לעומת כ-200,000 טונות ב-1999, על רקע הקטנה במכסות המים. זה מה שהביא להתייקרות.
מה יהיה בעונה הקרובה? אם יהיה גשם, יהיו 160,000 טונות אבטיחים. אם לא - תהיה ירידה בכמויות ועלייה במחירים.
בכרוב היתה קפיצת מחירים גדולה בעיקר ביולי, בגלל הקיץ החם. באוגוסט ובספטמבר חזרו המחירים לשפיות. במבט שנתי, הנתון של הלמ"ס נראה מוגזם, ונראה שהכרוב לא עלה ביותר מ-10%.
*תרופות בקופות-החולים ובבתי-מרקחת פרטיים: בקופות החולים הן התייקרו ב-10.3%, ובבתי-מרקחת פרטיים - ב-2.7%. מה קרה?
בכול אשם מחיר ה"מנה", שקופות-החולים מייקרות אותו על-פי מדד יוקר הבריאות. בשנתיים האחרונות גבוה מדד זה במידה משמעותית מהמדד הרגיל.
במאי השנה ייקרו בכללית ולאומית את המנה מ-9.50 שקלים ל-10 שקלים, במכבי ובמאוחדת - מ-10 שקלים ל-11 שקלים. ההתייקרות בבתי-המרקחת הפרטיים נובעת בעיקר מהתייקרות של כ-20% במחירי התרופות-ללא-מרשם המיובאות.
מכירות התרופות המשיכו לעלות השנה בקצב של 10%-15%, כחלק ממגמה עולמית של עלייה בצריכת תרופות, הנובעת בעיקר ממאמצי השיווק האגרסיביים של חברות התרופות. בשנה הקרובה הן ימשיכו להתייקר ואנו נמשיך לצרוך יותר מהן.
פורסם ב"ידיעות אחרונות"