בני אלון: בכיר בישראל הודיע לערפאת על פעולת צה"ל
לטענת אלון, הבכיר מסר לערפאת כי יחידה מיוחדת עומדת לפרוץ ללשכתו וללכוד את רוצחי זאבי - בעקבות זאת בוטלה הפעולה. ערפאת מיהר היום לגזור עונשי מאסר על ארבעת הרוצחים. קצין באוגדת איו"ש אומר בתגובה: לא הייתה תוכנית מעשית לפרוץ ללשכת ערפאת
יו"ר מולדת, ח"כ בני אלון, טוען היום (ה') כי בכיר בישראל דיווח ליו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, על פעולה של יחידה צבאית מובחרת, שתוכננה ללכוד לפני ארבעה ימים את רוצחי השר זאבי.
לדברי ח"כ אלון, לאחר שהדבר נודע לערפאת טורפד המבצע. יו"ר מולדת לא הסגיר את שם הבכיר, אך טען כי הוא "חתר תחת ראש הממשלה אריאל שרון".
לדברי אלון, יש קשר בין ביטול הפעולה לבין משפט הבזק שנערך לרוצחי זאבי והסתיים היום. בתום המשפט גזר בית דין צבאי מיוחד, שהתכנס בלשכתו של ערפאת ברמאללה, עונשי מאסר בפועל על ארבעת הפלסטינים המעורבים ברצח השר רחבעם זאבי.
קצין באוגדת יהודה ושומרון (איו"ש) אמר בתגובה לדברי אלון כי צה"ל לא החל בתוכנית מעשית לפריצה לתוך המוקטעה ולמעצרם של רוצחי השר זאבי. "מתקיימות כל העת הערכות כלליות ודיונים באשר לאפשרות של פריצה למתחם, אבל זה לא הגיע לכדי תכנון מעשי ומבצעי. ממילא תוכנית כזו גם לא בוטלה בשל הדלפה - כיוון שהיא פשוט לא הייתה קיימת", אמר הקצין. לעומת זאת, רמזו גורמי ביטחון אחרים שיש ממש בדבריו של אלון.
המשפט בלשכת ערפאת
במשפט הבזק שנערך בלשכתו של ערפאת הוטל עונש של 18 שנות מאסר על חאמדי קורעאן, שנחשב לרוצח בפועל. באסל עסמה רחמאן, שסייע לרצח, נידון ל-12 שנות מאסר. כמו כן נגזרו שמונה שנות מאסר על מאג'ד רימאווי, הנהג של החוליה, ושנת מאסר על עאהד אבו ר'ולמה - מפקד הזרוע הצבאית של החזית העממית - שנחשב להוגה של המבצע. אחמד סעדאת, מזכ"ל החזית העממית, שנמצא גם הוא בלשכה במוקטעה, לא נידון לעונש מאסר, למרות שידע על התוכנית לרצוח את השר.
קצין במשטרה הפלסטינית, ללא כל ניסיון משפטי, מונה לשופט בדיון, ולתפקיד הסניגור מונה שוטר פלסטיני. יועצו של ערפאת, נביל אבו רודיינה, אמר כי היו"ר אישרר את פסק הדין, והוא אינו נתון לעירעור.
רה"מ: "ממילא נשפוט אותם בישראל"
ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר בתגובה למשפט כי ישראל עומדת על הסגרת הרוצחים. "אני מוכרח לומר, זה נראה קצת מוזר - אפשר היה להימנע משפיטתם פעמיים. ממילא הם יובאו למשפט בישראל", אמר שרון.
שרון הבהיר כי ישראל דורשת גם להסגיר לידה את האחראי על הכספים ברשות הפלסטינית, פואד שובכי, שמימן, בין השאר, את אניית הנשק קארין איי ושיגור מתאבדים לישראל באישור ערפאת.
גורמים בלשכת רה"מ אמרו כי המשפט שנערך בלשכה הוא "מגוחך לחלוטין" ונועד לעיני התקשורת הבינלאומית בלבד. הגורמים הדגישו כי הכתר על לשכת ערפאת לא יוסר עד להסגרת הרוצחים.
שר החוץ, שמעון פרס, אמר כי "המשפט של רוצחי השר זאבי נראה מהיר מדי, והעונש שהוטל עליהם נראה תמוה". שר החוץ הדגיש כי "על פי ההסכמים שנחתמו בין ישראל לבין הרשות הפלסטינית, על הפלסטינים להסגיר לישראל אנשים שביצעו פשעים נגד ישראלים, כל זמן שהפשע בוצע בתוך שטח ישראל".
פלמ"ח זאבי, בנו של השר זאבי ז"ל, אמר בתגובה למשפט: "המשפט המדומה שנערך בלשכת ערפאת הוא לעג למדינת ישראל ולריבונותה. מדובר בתרגיל הונאה נוסף בשרשרת התרגילים של ערפאת. זו הוכחה נוספת לטמטום ולביזיון שהיוו חלק מהסכמי אוסלו. אני משוכנע כי ראש הממשלה ימשיך לדרוש את הסגרת רוצחי זאבי, עד שאלו יובאו למשפט בישראל".
גורמים פלסטינים אמרו היום כי להערכתם המשפט אינו רציני, ונועד בעיקרו כדי לרצות את דרישות ההסגרה של ישראל.
הגורמים אמרו כי ככל הנראה המשפט נערך על בסיס הסעיף בהסכמי אוסלו הקובע כי אין צורך להסגיר לישראל פלסטינים שנשפטו על ידי הרשות. יצויין כי מאז נחתמו ההסכמים, לא הוסגר אף פלסטיני לישראל.
עם זאת, העריכו הגורמים כי ייתכן מצב שבו, בהתערבות אירופית, יוסגרו הרוצחים למדינה נייטרלית לריצוי עונשם, ובתמורה תסיר ישראל את הכתר מעל לשכת ערפאת ברמאללה ואת המצור על מתחם כנסיית המולד בבית לחם.
את הידיעה כתבו אבישי בן חיים, עלי ואקד, דיאנה בחור וסמדר שמואלי.