שתף קטע נבחר

משרד הבריאות: משתקמים מאושפזים בבתי"ח גריאטריים

המבקר חושף כי כי למשרד הבריאות אין מדיניות מגובשת וכוללת בכל הקשור לשיקום וכך מוצאים עצמם חולים הזקוקים לשיקום בבתי חולים גריאטריים. "עולה חשש לניצול מצוקותיהם של הזקוקים לשיקום", כותב המבקר

מבדיקת מבקר המדינה עולה כי קיימים ליקויים חמורים בתחום האשפוז השיקומי בבתי החולים בארץ. בין השאר, מאושפזים חולים הזקוקים לשיקום בבתי חולים גריאטריים וכן מטופלים על ידי צוות עזר לא מקצועי במקום על ידי פיזיותרפיסטים. "עולה חשש לניצול מצוקותיהם של הזקוקים לשיקום", כותב המבקר.

שיקום במוסדות לא מתאימים

המבקר מצא כי קופות החולים מאשפזות חולים הזקוקים לשיקום בבתי חולים שאינם מתאימים להם. למשל, המרכז הרפואי "רעות" המוגדר כבית חולים גריאטרי, מפעיל יחידת שיקום לחולים שאינם גריאטריים כבר שלוש שנים ללא רישוי ומשרד הבריאות.
"הטיפול השיקומי, והמוסדות שבהם יאושפזו, צריכים להיקבע בראש ובראשונה על פי צרכי החולה", נכתב בדו"ח. "על קופות החולים להימנע מלאשפז במוסדות אשפוז המיועדים לקשישים את החולים השיקומיים הלא קשישים, שכן אשפוזם במוסדות אלה עלול להרע את מצבם". עוד עולה כי רבים מהחולים הזקוקים לשיקום אינם יכולים לעמוד על זכויותיהם ולבחור בעצמם את המקום שבו ינתן להם הטיפול השיקומי. המבקר קובע כי על משרד הבריאות להדק את הפיקוח על בתי חולים החורגים המפעילות המותרת להם.

מצוקת כח אדם בפיזיותרפיה

בכל בתי החולים קיימת מצוקת כח אדם בתחום הפיזיותרפיה. במקרה של בית החולים "לוינשטיין" ברעננה, מצוקת כח האדם מונעת אשפוז חולים ופוגעת ברמת הטיפול הרפואי שניתן למאושפזים. יצויין, כי אחת הסיבות למצוקה בתחום ב"בית לוינשטיין" נובעת מתנאי העסקה גרועים ומשכורות נמוכות, ולכן פיזיותרפיסטים רבים פרשו מעבודתם בבית החולים.
הפתרון: בבתי החולים מצאו דרכים "יצירתיות" להתמודד עם הבעיה: העסקת עובדי עזר שלא הוכשרו למתן הטיפולים.
ליקוי נוסף: בבדיקה מדגמית של מספר טיפולים שניתנו לחולים במרכז השיקומי של בית החולים "שיבא", על ידי מרפאים בעיסוק, נמצא כי במקום לקבל בכל יום טיפול של שעה, קיבלו 59 אחוזים מהחולים רק טיפול אחד בשבוע, 32 אחוזים קיבלו שני טיפולים ותשעה אחוזים קיבלו בין שלושה לחמישה טיפולים בשבוע.
עוד עולה מבדיקת המבקר כי למשרד הבריאות אין מדיניות מגובשת וכוללת בכל הקשור לשיקום בשל היעדר תכנון וראייה לטווח ארוך של צרכים ועלויות בתחום. נמצא, כי כל גוף שיש לו נגיעה לתחום, בוחן את התועלת למגזר שלו ואינו שואף לייעול כלל הליכי השיקום. המבקר קובע כי הליקויים הרבים והחמורים שנמצאו בתחום האשפוז השיקומי, עלולים לפגוע בשיקומם של החולים, באמון הציבור בקופות החולים ובפיקוח משרד הבריאות על שירותים אלה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים