קונים ברשת, לא נופלים בה
בשנים האחרונות עבר הישראלי הממוצע שינוי בהרגלי הצריכה, לא עוד כיתות רגליים בין חנויות, אלא רביצה מול מסך המחשב ושיטוט באינטרנט. מה חדש בזירת המסחר האלקטרוני
רוצה לקנות מערכת סטריאו, מיטה מתכווננת, מחשב לילד או כל דבר אחד? הדרך המסורתית לבצע קנייה מעין זו היא להתרוצץ בין חנויות, לחפש חניה (ולא למצוא), להתמקח על המחירים ותנאי התשלום. מעייף, לא?
אבל יש דרך נוספת. היום אפשר להשוות מחירים וביצועים ולבדוק תנאי תשלום והובלה, בלי לקום מהכורסא. המסחר המקוון מאפשר לקונה הפוטנציאלי לברר את כל מה שהוא צריך לדעת על המוצר המבוקש, כשהמאמץ הפיסי היחיד הנדרש ממנו הוא להקיש ENTER על מקלדת המחשב.
באינטרנט קיימים אתרי קניות ישראליים רבים. נראה שכולם גילו את זירת המסחר החדשה וכל אחד מנסה לפתות את הקונה להגיע לאתר שלו. המון חנויות מתמחות מציעות את מרכולתן ברשת, אך נראה שהפעילות המעניינת ביותר נעשית בתחום המכרזים והמכירות הפומביות. בזירת המסחר האלקטרוני השוק צפוף מאוד והרווחיות נמוכה, דבר שמביא את החברות להפסדים, ולעתים אף לפשיטת רגל (ע"ע קומבינה).
במכירות פומביות המחיר הגבוה (או המחירים במקרה שקיימים מספר פריטים) עבור המוצר רשום והלקוח מחליט האם להציע סכום גבוה יותר. במכרז הסכום המוצע אינו ידוע וקיים הימור מסויים, כשהמחיר הגבוה בסגירת המכרז זוכה. במכרזים
סוגייה חשובה היא סוגיית אבטחת המידע ברשת - כלומר, איך לוודא שהפרטים האישיים שלך ומספר כרטיס האשראי שלך לא יפלו לידיים עברייניות. כל החברות מצויידות במערכות מוצפנות עם סיסמא סודית שלעתים נשלחת ללקוח בדואר אלקטרוני, וכל זאת כדי לשמור על חשאיות המידע.
ואולי זה הדבר שמטריד ביותר את הצרכנים, הפחד מלמסור פרטים אישיים ברשת. זוהי כנראה הסיבה שהסחר האלקטרוני בישראל מוערך במיליונים בודדים של דולרים, ורק אחוזים מעטים מהגולשים רוכשים דרך האינטרנט. חשש נוסף שמלווה את הקונים וא בעיית ההתאמה. אי אפשר לראות את המוצר ולמשש אותו, ולכן קיימת רתיעה מהקנייה מרחוק.
להלן כמה אתרים ישראלים לקניות ומכירות פומביות:
OLSALE
אתר מכרזים הפועל מזה כשנתיים, ומוכר מדי יום 400 פריטים ב-40 מכרזים שונים. אלפי סוגים שונים של מוצרים, ו-100 אלף לקוחות רשומים מביאים את האתר למחזור של 1.5 מיליון דולר בחודש. מנכ"ל האתר, אפרים ארגמן, מסר כי האתר צפוי לעבור לרווחיות בתחילת שנת 2001, וככל הנראה יהיה האתר הראשון מסוגו המציג רווח.
שיטת התמחור אותה פיתחו ב-OLSALE מבוססת על כך שכמות המשתתפים מגדילה את מספר הפריטים. שיטה זו אף נמכרה לאתר אינטרנט אמריקני.
המכרז של המדינה
האתר של המכרז של המדינה מספק מידע על חוברת המכרזים "המכרז של המדינה" ומאפשר השתתפות במכרזים. חוברת המכרזים מופיעה כבר 6 שנים, וקהל הלקוחות שלה מונה כ-750 אלף איש. מחזור המכירות מוערך בכ-500-600 מיליון שקל בשנה, ו-10-אלפים פריטים מדי חודש.
שלמה פרץ, יועץ התקשורת של המכרז של המדינה, מסר כי שיטת המסחר אותה פיתח המכרז של המדינה נחלה הצלחה במדינות נוספות באירופה ובדרום אמריקה. שיטת המכרז, לדבריו, משלבת הימור מחושב, נוחות בקנייה והמנהג הישראלי "לרוץ לספר לחבר'ה".
תפקידו של אתר האינטרנט הוא לפתוח ערוץ שיווקי נוסף לצד החוברת המצורפת לעיתונים, ואינו עומד בזכות עצמו.
נט-אקשן
נט-אקשן הוא אתר המכירות הפומביות של נענע ונטוויז'ן. זה אתר שבו המכירות הפומביות נערכות המתכונת הקלאסית - כל משתתף רואה את הצעות מתחריו, כך מוסר זאב אלון, מנכ"ל נענע. לדבריו, מאורעות הימים האחרונים לא השפיעו על הרגלי הקנייה.
נט-אקשן מגלגל מחזור של 1.5 מיליון דולר בחודש, ומוכר מדי חודש כ-7,000 מוצרים. כיום מונה האתר שהוקם לפני שנתיים עשרות אלפי לקוחות, כשכ-35% מהם הם לקוחות חוזרים.
אתר המכירות לכשלעצמו רווחי, אך מתח הרווחים נמוך ומגיע לכ-10% מהמחזור.
זאב אף העריך שכ-15% בלבד מהגולשים מבצעים רכישות באינטרנט, בסך כולל של לא יותר מ-60-70 מיליון דולר בשנה.
4SALE
אתר מכרזים ומכירות פומביות, אשר מציע שיטת מכירה נוספת - מכירה הולנדית. בשיטה הזו ככל שיש יותר מציעים כך המחיר לכולם יורד.