האם החזיר פרנקל את הכסף?
ממסמך שהעביר הנגיד לשעבר לוועדה לביקורת המדינה בעקבות דו"ח המבקר, השתמע בתחילה כי אכן החזיר לבנק ישראל את הכספים שקיבל לכאורה שלא כדין. אולם עיון מדוקדק במסמך מעלה ספקות. האם מדובר רק בהפקדתם בנאמנות, עד לבירור הפרשה?
האם החזיר נגיד בנק ישראל לשעבר, פרופ' יעקב פרנקל, את הכספים שקיבל שלא כדין עם פרישתו מהבנק? בשעות הצהריים נראה היה שאכן כך הדבר. בדיון שקיימה היום (ב') הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת בתנאי הפרישה של הנגיד לשעבר, נמסר לחברי הוועדה מסמך ארוך ששיגר פרנקל ליו"ר הועדה, ח"כ אמנון רובינשטיין.
ממסמך זה ניתן היה להבין שפרנקל אכן החזיר את הכספים לבנק. מבנק ישראל אישרו כי אתמול התקבלה אצלם המחאה בנקאית על סכום של 238 אלף שקל.
תזכורת קצרה: לפני שבועיים פרסם מבקר המדינה, אליעזר גולדברג, דו"ח חמור על תנאי הפרישה המפליגים של הנגיד לשעבר, יעקב פרנקל. בדו"ח נכתב כי פרנקל קיבל מבנק ישראל שלא כדין הטבות שונות בהיקף של מאות אלפי שקלים. בין היתר קיבל הנגיד הפורש פדיון ימי מחלה בסך של כ- 106,500 שקל נטו. זאת למרות העובדה שחוק הגמלאות לנושאי משרה ברשויות השלטון אינו מדבר כלל על זכאות לפיצוי על חופשת מחלה שלא נוצלה.
מהביקורת עלה עוד כי לא רק שפרנקל הירבה לנסוע במהלך כהונתו כנגיד לחו"ל, הוא אף קיבל על כך תשלומי אש"ל מועדפים. בשבע שנות כהונתו, שהה הנגיד לשעבר בחו"ל לא פחות מ- 623 ימים, שבגינם הוא קיבל מהבנק תשלומי אש"ל בסך 36,121 דולר. סכום זה גבוה ב- 20,546 דולר מדמי האש"ל שהיה מקבל בגין תקופה דומה שר בממשלה.
בהתאם להחלטת היועץ המשפטי
במסמך שחולק היום לחברי ועדת הביקורת כותב פרנקל כי הוא הפקיד את הכספים הנזכרים בדו"ח המבקר (בתוספת הפרשי שער) בנאמנות, בידי באי כוחו. בהמשך, כותב פרנקל, הוריתי לבאי כוחי להעביר את הכספים לידי בנק ישראל.
"בהתאם להוראה זו", ממשיך פרנקל במכתבו לרובינשטיין, "העבירו באי כוחי המחאה בנקאית לידי בנק ישראל במלוא הסכום שהפקדתי בנאמנות בידיהם. היה ויחליט היועץ המשפטי לממשלה כי לא הייתי זכאי לכספים כלשהם, ישירם בנק ישראל בידיו. היה ויחליט היועץ המשפטי כי הייתי זכאי לכל או לחלק מהכספים, חזקה על בנק ישראל כי ישיבם לידי".
מנוסח דברים זה עולה כי כלל לא ברור האם אכן מדובר בהחזרת הכספים לבנק ישראל, או שמא רק בהפקדתם בנאמנות, עד לבירור הפרשה. בנאום התגובה המפורסם שלו בטלוויזיה ("שופכים את דמי"), התחייב פרנקל להפקיד את הכסף שבמחלוקת בנאמנות.
ממכתבו לרובינשטיין מתברר כי הוא אכן עשה זאת, ולאחר מכן ביצע צעד אחד נוסף: המיר את הנאמן שאצלו מופקד הכסף מגורם כלשהו בלונדון לכספת כלשהי בבנק ישראל בירושלים.
שינוי מקום
לדעה שפרנקל לא ממש החזיר את הכסף, אלא רק שינה את מקום אחזקתו בנאמנות, שותפים גורמים בועדה לביקורת המדינה, כולל היו"ר, אמנון רובינשטיין.
למרבה הפלא, גם גורמים המקורבים לפרנקל טוענים עכשיו אותה טענה עצמה, אם כי מסיבות שונות. לדבריהם, פרנקל לא החזיר את הכסף לבנק ישראל והותירו בנאמנות, כי החזרת הכסף דינה כהודאה באשמה.