סמאשנובה: "אוכל להיות בעשירייה הטובה בעולם"
אולי זה הרומן עם המאמן קלאודיו פיסטולצ'י, יכול להיות שהניסיון התחיל לשחק לטובתה, אבל דבר אחד בטוח: אנה סמאשנובה, שעד היום רק סומנה כפוטנציאל ענק, מבססת בחודשים האחרונים את מעמדה כספורטאית מספר אחת בישראל. רק אל תדברו איתה על פוליטיקה
פתאום, בגיל 26, הפכה אנה סמאשנובה לאחת הטניסאיות המצליחות בעולם. מי שראה את סמאשנובה משחקת טניס בשבועות האחרונים יופתע לגלות איך הפכה השחקנית הצנומה והחלשה, שדישדשה בחלק התחתון של המאיון העליון בטניס נשים, לטניסאית מיומנת ומשופשפת ששולטת בקו האחורי לא פחות טוב מהגדולות מכולן.
סמאשנובה מדורגת היום במקום ה-21 בעולם. אם לא יקרה משהו בלתי צפוי, סמאשנובה תדלג בקרוב מעל השיא של עמוס מנסדורף (מקום 18 בדירוג הגברים) ותהפוך לסיפור ההצלחה הגדול ביותר בתולדות הטניס הישראלי.
לא מדברת פוליטיקה
דווקא בתקופה בה ישראל זקוקה לדוברים מצליחים בזירה הבינלאומית, סמאשנובה מסרבת בנימוס לדבר על פוליטיקה בכלי התקשורת הזרים. "אני לא מדברת על פוליטיקה", הוא קובעת, "אני אמנם גרה בישראל, אבל משתדלת שלא לחשוב על מה שקורה שם. אני פשוט מנסה לא לחשוב על זה, כשאני מגיעה לישראל אני מנסה להתרחק ממקומות מסוכנים. את האמת, אני כבר לא מגיעה לישראל באותה תדירות כמו פעם".
סמאשנובה, שלא ביקרה בישראל למעלה מחודשיים, חזרה לארץ לפני שבועיים כדי לסייע לנבחרת הנשים של ישראל בהתמודדות בגביע הפדרציה. את הראיון ביקשה לקיים באנגלית. "אני יודעת לדבר עברית, אבל בגלל הנסיעות הארוכות שלי אני פשוט שוכחת. אין לי יותר מדי עם מי לדבר עברית בתקופות הארוכות שאני מצויה בחו"ל, כך שזה קשה לי", היא אומרת.
- את מרגישה שאת מייצגת את ישראל בחו"ל?
"בוודאי שאני מייצגת את ישראל, אפילו בכבוד. אמנם מדובר בעם שלי, וחבל לי על מה שקורה כאן, אבל גם טניסאיות שמגיעות מקרואטיה לא מתעסקות במלחמה עם בוסניה".
- בישראל היו כאלה שמתחו ביקורת על הסירוב שלך לדבר על המצב הפוליטי.
"החלטתי שלא לערב פוליטיקה. כל מה שקורה בישראל זה עניין פוליטי ואני מתעסקת רק בספורט".
יכול להיות שציפו מספורטאית במעמד שלך להיות שגרירה ישראלית.
"מה מצפים ממני לעשות? אנשים בכל העולם פותחים עיתון או צופים בטלוויזיה ורואים בדיוק מה קורה בישראל. אני ספורטאית ולא שגרירה, על מה אתם רוצים שאני אדבר? אני מנסה לייצג את ישראל בבמת הספורט בצורה הטובה ביותר, אין לי כל עניין בהתעסקות בפוליטיקה, זה לא התחום שלי".
סמאשנובה, שעלתה לישראל מביילארוס, כבר שקלה פרישה בשנה שעברה. "זה היה עמוק בראש שלי, אין ספק שהמחשבה על פרישה עברה לי בראש. ראיתי שכלום לא הולך לי, אבל לא הייתי בטוחה במאה אחוז שאני הולכת לעשות את זה. עברתי את התקופה הקשה הזו ויצאתי לדרך חדשה ומוצלחת".
שנה חדשה ומבורכת
את השנה הנוכחית פתחה במקום ה-88, אבל זינקה תוך חצי שנה עד לדירוג השיא בקריירה שלה. אגב, סמאשנובה ממוקמת במקום ה-127 בעולם בדירוג המרוויחות בטניס נשים בכל הזמנים, עם כ-965 אלף דולר. בחמשת החודשים הראשונים של 2002 הרוויחה סמאשנובה כ-170 אלף דולר, לעומת 99 אלף דולר במהלך כל השנה שעברה. "אני עדיין לא מנצחת את כולן, אבל עבדתי לפני תחילת השנה הזו בצורה הטובה ביותר. יש לי צוות אימון איטלקי ואבא שדואג לכל הדברים שלי בארץ, כך שאני מוקפת בסביבה טובה והתוצאות בהתאם".
- מה גרם לשינוי ביכולת שלך בתקופה האחרונה?
"ברור שעכשיו אני נהנית הרבה יותר כי אני מנצחת, אני פשוט נהנית לשחק. הלחצתי את עצמי ולא נהנתי מהמשחק. עכשיו הגעתי למצב שבו לא איכפת לי מה אחרים אומרים עלי, הניסיון שלי עוזר לי בשלב הזה של הקריירה. אני משחקת מהקו האחורי ולא מרבה לעלות לרשת, אבל מבחינתי יותר חשוב להיות קשוחה מנטלית. מי שחושב שאני משעממת אותו פשוט יכול להחליף ערוץ בטלוויזיה או לא לראות את המשחקים שלי".
סמאשנובה מוסיפה כי הרומן שלה עם מאמנה האיטלקי, קלאודיו פיסטולצי, תרם גם הוא לשינוי החיובי. "הוא חבר שלי מזה שנה וחצי וגם המאמן שלי. הוא מאמן בין היתר גם את היפאני סוזוקי והאיטלקי סינגונטי, כך שהוא לא כל הזמן רק איתי. אין ספק שהוא חלק גדול מהשנוי שחל בי העונה".
סמאשנובה דוחה את הביקורת על הנטייה שלה להפסיד ליריבות נחותות. "להפסיד לרוסיה פאנובה מהמקום ה-20 בעולם זה רע?" שואלת סמאשנובה. "אם לא הייתי עייפה לאחר הנצחונות הגדולים שהשגתי, הייתי היום בין עשרת הטניסאיות הטובות בעולם. אני מקווה להמשיך להפתיע את הצמרת העולמית".
- את באמת יכולה להגיע לעשר הגדולות?
"לא הצבתי לעצמי את ההשתלבות בטופ 10 כמטרה נעלה, חשוב לי יותר להינות מהמשחק. אני לא אומרת שזה בלתי אפשרי מבחינתי להגיע לעשרת הטניסאיות הטובות בעולם. אם אשחק כמו ששיחקתי עד כה, זה בהחלט אפשרי, אבל זה עדיין רחוק ממני. אני לא נאיבית ורואה הכל בפרספקטיבה הנכונה. אני משחקת, מנצחת ומקווה שאמשיך להצליח. בכל העולם כשמדברים על הטניס הישראלי מזכירים מיד את עמוס מנסדורף, אני מקווה שכשאפרוש יזכרו גם אותי".
בעוד כשבועיים ייפתח בצרפת טורניר הרולאן גארוס היוקרתי, בו לא הצליחה סמאשנובה כטניסאית בוגרת. סמאשנובה: "אי אפשר לדעת מה יהיה החודש בצרפת ובחודש הבא בווימבלדון. אם אהיה בכושר טוב אגיע לשלבים מתקדמים אין לי איזשהו מחסום פסיכולוגי בעניין".