שתף קטע נבחר

הקבלנים: חישוב מדד הדיור לא משקף המציאות

ממחקר שנערך בהתאחדות הקבלנים עולה, כי תמונת האינפלציה בישראל מעוותת כלפי מעלה, בגלל חישוב שגוי של מדד הדיור על-ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה

"תמונת האינפלציה בישראל מעוותת כלפי מעלה, בגלל חישוב שגוי של מדד הדיור על-ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה". כך עולה ממחקר מקיף, שהושלם בימים אלו בהתאחדות הקבלנים, על-ידי הכלכלן אדם בוכמן.

מהמחקר עולה, כי בשלושת החודשים הראשונים של השנה עלה מדד המחירים לצרכן בשיעור מצטבר של 2.4%. המדד ללא הדיור עלה ב-0.8%. סעיף הדיור במדד עלה ב-- 8.1% פי 10 משאר מרכיבי המדד.

"האם מחירי הדירות באמת עלו ב-8.1%? התשובה שלילית. מחירי הדירות בפועל ירדו. סעיף מחירי הדירות אינו משקף את מחירי הדירות, אלא בעיקר את השינוי בשער החליפין של השקל", קובע בוכמן.

"ומה עם השכירות? מדד השכירות אכן משקף את המצב בשטח בגלל עליית הדולר, אך השכירות היא רק רבע ממדד הדיור", אומר בוכמן.

עד לשנת 99' מדד הדיור היה מחושב לפי העיסקאות המדווחות למס רכישה. מאותה שנה, לנתון זה התווסף חישוב מחירי הדירות לפי השינויים בשכר דירה.

יואל פינקל, סגן הסטטיסטיקן הממשלתי, אמר אתמול לידיעות אחרונות, כי השיטה שבה נמדדים מחירי הדירות ושכר הדירה היא הטובה ביותר: מחירי הדירות אכן נמדדים לפי גובה שכר הדירה, אולם צריך לזכור שהלמס מודדת את השינוי במחירי צריכת שירותי הדיור ולא מחירי הדירות עצמן, לכן אין עיוות.

 

 

 

 

 

פורסם לראשונה

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
" עיוות המציאות"
" עיוות המציאות"
מומלצים