שתף קטע נבחר

רובינשטיין החליט לא לפתוח בחקירה נגד פרנקל

עם זאת, מותח היועץ המשפטי לממשלה ביקורת נוקבת על בנק ישראל והנגיד לשעבר וקובע כי התקיימו הליכים ולא תקינים ולא ראויים. פרנקל : ההחלטה של רובינשטיין תומכת בטענתי כי פעלתי לכל אורך הדרך בתום לב

היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, הודיע היום (ג') כי החליט לא לפתוח בחקירה פלילית נגד נגיד בנק ישראל לשעבר, פרופ' יעקב פרנקל. רובינשטיין ציין בהחלטתו כי מהחומר עולה תמונה של הליכים לא תקינים ולא ראויים, אך אין לו תשתית לפתוח בחקירה פלילית.
לפני כחודשיים הציג מבקר המדינה אליעזר גולדברג את דו"ח המבקר, שכלל בין היתר פרק שעניינו הסדרים שנעשו בבנק ישראל עם פרנקל. על פי הדו"ח, קיבל פרנקל תנאי שכר והוצאות הניתנות לשרים, בנוסף לתנאים חריגים מהם נהנים הבכירים בבנק ישראל בנושא פדיון מחלה, הוצאות אש"ל ופדיון חופשה. נושא אחר שנדון היה צבירת זכויות אקדמיות, בו לא נסתיים הטיפול ולא שולמו כספים.
עם קבלת הדו"ח הוקם צוות בראשותה של רחל סוכר, המשנה לפרקליטות המדינה, ובכירים נוספים. כמו כן נפגשו פרקליטת המדינה והצוות עם עו"ד יעקב נאמן, בא כוחו של פרופ' פרנקל, ועם היועץ המשפטי לבנק ישראל. הצוות נדרש לשאלה האם היו בדו"ח המבקר ממצאים המצדיקים העברת החומר לחקירה פלילית של המשטרה.
בהחלטתו כותב רובינשטיין כי לא נמצאו בבדיקה ממצאים המצדיקים את העברת החומר לטיפול המשטרה לשם חקירה פלילית. עם זאת, מציין רובינשטיין כי "אין בכך כדי למעט כלל ועיקר בכל אשר נאמר על ידי המבקר באשר להתנהלות המעורבים השונים בנושא. על בנק ישראל ללמוד היטב את דו"ח המבקר ולהפיק לקחים מן התמונה הבעייתית בעליל העולה מתוכו, לרבות באשר לקבלת החלטות בדבר שימוש בכספי ציבור ולאופן שבו נהגו הנגיד לשעבר ובכירי הבנק. זאת, בגוף שבכיריו צריכים להקפיד על קלה כחמורה בכספים כאלה".
עוד מוסיף רובינשטיין כי הביקורת נדרשה בין השאר בתהליך קבלת ההחלטות בבנק בנושא הבדיקה. הביקורת מצאה ליקויים במישור המהותי, הכרוכים במתן הטבות בשלושה מן התחומים: ימי מחלה, חופש ואש"ל, שעלותם מסתכמת במאות אלפי שקלים - מעל לזכויות השרים שלהם צמוד הנגיד.
רובינשטיין מוסיף וכותב כי אילולא פרש "המנהל הבכיר" הנזכר בדו"ח המבקר מתפקידו מזה זמן רב, היה מקום לפתוח בחקירה משמעתית בעניינו. היועץ קובע בהחלטתו כי על פרנקל להחזיר את הכספים שניתנו בסעיפי פדיון חופשה ומחלה ולבדוק אם סכום ההחזר שהופקד תואם את הכספים ששולמו.
בסוף החלטתו כותב רובינשטיין: "נשנתה כאן תופעה שאינה חדשה במינהל הציבורי הישראלי, הלובשת צורה ופושטת צורה, ומשרד מבקר המדינה נדרש אליה בדרכים שונות לא אחת, קרי, שבכירי ממשל ברשויות ציבוריות עושים בכספי הציבור מה שלא היו עושים בכספם שלהם, בין היתר ללא ייעוץ משפטי או תוך עקיפתו". עוד כותב רובינשטיין: "התמונה מחייבת את הבנק להפקת לקחים אמיתית, זאת בבחינת קל וחומר במוסד שעניינו כספי המדינה, שבכיריו צריכים להקפיד במיוחד בכספי ציבור על קלה כחמורה, מה שלא קרה במקרה הזה".

פרנקל: הוכחה שפעלתי בתום לב

פרנקל הביע היום שביעות רצון מהחלטתו של היועץ המשפטי לממשלה ואמר כי ההחלטה תומכת בטענתו כי פעל לכל אורך הדרך בתום לב. פרנקל הזכיר כי התחייב להחזיר הכספים ששולמו לו שלא לפי כל הנהלים, ואכן עשה זאת מיוזמתו. פרנקל אמר כי הוא תומך בקביעת היועץ המשפטי לממשלה ומבקר המדינה לפיה יש לפעול להבהרת הנהלים ותהליכי קבלת ההחלטות בתחומים המינהלתיים המקובלים בבנק ישראל מזה שנים.

פינס: רובינשטיין טעה

יו"ר ועדת החוקה של הכנסת, ח"כ אופיר פינס (עבודה), אמר בתגובה כי לדעתו רובינשטיין שגה בהחלטתו. "לא מתפקידו של היועץ המשפטי לממשלה לחזור על דברי מבקר המדינה, אלא לבדוק אם יש בסיס לכאורה לקיום יסודות לעבירה פלילית - עבירת הפרת אימונים. הדברים היו חייבים להיבדק באמצעות חקירת משטרה מסודרת אותה מנע היועץ", אמר פינס. לדבריו, החלטת רובינשטיין היא בלתי סבירה ואולי אף צריכה לעמוד במבחן בג"ץ.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרנקל. אין תשתית לחקירה פלילית
מומלצים