שתף קטע נבחר

הפארקים היפים בעולם

טנזניה, אפריקה ילוסטון, ארה"ב ניו יורק, ארה"ב פטגוניה, צ'ילה 
מחוז אלברטה, קנדה אזור האגמים, אנגליה לונדון, אנגליה צ'יטוואן טראי, נפאל 
ליד בנגקוק, תאילנד סיביר, רוסיה 



לא שאפשר לחרוש את כולם בכרטיס אחד, אבל לפחות אפשר - בשמש המזרח תיכונית - לפנטז על מפלים ויערות. ולא. מצטערים. פטריוטים פטריוטים, אבל אין כאן את פארק הירקון

טנזניה, אפריקה

הפארק הלאומי סרנגטי

שמורת הטבע המוגדרת על ידי חוקרים כחשובה בעולם מכילה למעלה משלושה מיליון בעלי חיים גדולים החיים בתוך אחת המערכות האקולוגיות העתיקות בעולם. בשפת המאסאי, פירוש המלה "סירינגיטו" הוא "המקום בו האדמה אינה מפסיקה לנוע", ובצדק. מישורי הסרנגטי נדמים לעתים כאינסופיים.

שטחה של השמורה כ-15 אלף קמ"ר, וכדאי להקדיש לפחות כמה ימים לספארי, בעיקר בעונת נדידת הגנו (שזה סוג של אנטילופה מצחיקה). למעלה מ-1.4 מיליון בעלי פרסות יוצאים למסע הזה, שמתפרש על פני 3,000 ק"מ. לעדרי הגנו, שמהווים את רוב החיות במסע, מצטרפות זברות, אנטילופות ומלחכי עשב אחרים, הנודדים כל שנה בעקבות המרעה בין פארק הסרנגטי לשמורת מאסאי מארה בקניה הסמוכה.

עדרי הענק האלה מעלים ענן אבק שנראה למרחקים, והם שועטים כשאחריהם מזדנבים החתולים הגדולים: הפנתר, הצ'יטה והאריה (ואם לדייק, הלביאה. האריה נח), שגובים את מנת הטרף הקל שלהם. רצוי לבקר בפארק בעזרת מארגני ספארי מקצועיים - בין אם מקומיים או מהארץ, כי הממשלה הטנזנית מגבילה את מספר המבקרים ואת אופן הביקור באזור.

טיפ: בנדידה הגדולה ניתן לצפות בין ינואר למרץ מדי שנה, אבל התאריכים עשויים להשתנות מעט. מה לעשות, הגנו מסתובב בלי יומן.

חזור למעלה
ילוסטון, ארה"ב

הפארק הלאומי

הסטטיסטיקה מראה שכל אמריקני שלישי צפוי לבקר בימי חייו בפארק שמייצג אולי יותר מכל את אמריקה הפראית. הפארק, הפרוש על שטח ענק בין מדינות וויומינג, איידהו ומונטנה, נוסד ב-1872 ומתהדר בתואר "הפארק הלאומי הראשון בעולם". בתוך שטחו מצויים למעלה מ-10,000 גייזרים ומעיינות תרמיים, ובראשם "אולד פיית'פול" הידוע, המכונה כך בשל נטייתו להעלות סילון אדים רותחים מתובלים בניחוח גופרית מדי 45-20 דקות. הפעילות התרמית הענפה בשטח הפארק היא עדות לפעילות געשית (שכללה בעבר הר געש ענק שהתפוצץ והותיר "קלדרה" - מכתש געשי מפלצתי רוחש פעילות תרמית במרבית השטח).

למעלה משלושה מיליון מבקרים פוקדים את שטחי ילוסטון מדי שנה בחיפושם אחרי דובי גריזלי, זאבים, עדרי ביזונים ומשהו מאמריקה הראשונית, מהזמן שלפני השתלטות הכבישים, מסילות הברזל וקווי המתח הגבוה על הנוף.

נכון שהתיירות המתועשת של הפארק פוגעת בביוספרה הממוזגת והעדינה, ונכון גם שנחילי המבקרים מייאשים למדי, אבל זה עדיין אחד המקומות האחרונים בצפון אמריקה שמבטיח הכרות עם אזורים מיוערים או ערוצי נחלים. חוץ מזה, שפע דגי שמך ממתינים שם לחכה שתעביר אותם למחבת.

טיפ: באמריקה כמו באמריקה - ילוסטון בנוי לביקור כוניות פרטיות וכמעט שלא ניתן למצוא תחבורה בתוך הפארק. אל תנסו "לבלוע" אותו בנשימה אחת.

חזור למעלה
ניו יורק, ארה"ב

סנטרל פארק

אחד הדברים האהובים על ניו יורקרים זה פשוט לחתוך מהכל ולהיעלם לסנטרל פארק לכמה זמן שרק אפשר. הפארק האלגנטי נמתח לאורך 51 בלוקים, מרחוב 59 ועד 110. מפתיחתו ב-1859 מהווה הפארק מקור גאווה לתושבי ניו יורק, למרות שההיסטוריה מעידה על כמה שנים שבהן לא היה בטוח לטייל שם.

הסנטרל פארק מציע בילויים מגוונים לכל הגילים: אם זה לאכול את הסנדוויץ' של הפסקת הצהריים על הדשא ללא נעליים, לעשות סיבוב על הרולרבליידס החדשים, לשכור סירה לשיט רומנטי על האגם בשקיעה או סתם להאכיל את הציפורים.

אירועים ממוסדים יותר הם במת הקיץ שנערכת ביוני-יולי ומארחת נגנים, זמרים, רקדנים ותזמורות של התקופה (לשולטים בחומר הנלמד: פול סיימון כבר לא מופיע כמעט, ופסטיבל "שייקספיר בפארק" הנערך מדי שנה בחודשי הקיץ בתיאטרון דלאקורט בפארק הפך כבר למסורת חשובה).

לאורכו ולרוחבו של הפארק שפע מבנים היסטוריים, פסלים מרשימים, טירה משוחזרת ואובליסק מצרי מקורי מהמאה ה-17 לפנה"ס, ממנו ניתן להשקיף על מוזיאון מטרופוליטן לאמנות. טיפ: פגשתם בן/ בת זוג? נהגי הכרכרות עטויי כובעי הצילינדר ישמחו לקחת אתכם לסיבוב דרך הפארק בשקיעה בעגלות מהמאה ה-19 (גם הסוסים נראים מאז) תמורת בוחטה נאה. קארי וביג, מאחוריכם.

חזור למעלה
פטגוניה, צ'ילה

טורס דל פיינה

"מגדלי הפיינה", כפי שקרוי הפארק הלאומי בקצה הדרומי של יבשת אמריקה, מכיל כמה מתופעות הטבע המרשימות בעולם. מגדלי הסלע, על שמם קרוי הפארק, בוקעים מתוך מאסיב (גוש הרים) של אבן שחם כהה בשולי הרי האנדים.

על מקור השם "פיינה" הדעות חלוקות: יש שטוענים כי פיינה היה מתיישב לבן קדום באזור, ויש שמשייכים את השם למלה "כחול" בשפות אינדיאניות מקומיות, מה שברור לחלוטין בהתחשב בצבע התכלת העמוק הנשקף מאגם גריי בפארק.

התיישבות מוקדמת של חוואים לבנים, ששרפו אזורי יער בכדי ליצור כרי מרעה לעדריהם, הותירה נזקים עצומים לשטח הזה, שהוכרז כפארק ב-1959. למרות זאת עדיין ניתן לצפות בקבוצות של ריא'ס - מעין עופות ענק דמויי יען שכמעט נכחדו בידי החוואים, וגואנאקו - חיות דמויות גמל הקרובות ללאמות ולאלפקות של האנדים.

באגם גריי אסור להחמיץ את השיט לקרחון גריי האימתני, שחריקות וגניחות שבירתו מבשרות מדי יום על נסיגתו כתוצאה מהתחממות הכדור. במספרים, הקרחונים בפארק נסוגו ב-90 השנים האחרונות בקצב של מעל עשרה מטרים בשנה, מה שמותיר כר נרחב למחקר ביולוגי באזורי הנסיגה.

אם אתם חובבי טרקים, תוכלו לצאת למסע רגלי מסביב לטורס דל פיינה, שאורכו שמונה-עשרה ימים. מובטח לכם מפגש עם הנופים היפים בעולם.

טיפ: בשל המיקום הדרומי הקיצוני של הפארק מומלץ להגביל את עונת הביקור בו לתקופה שבין נובמבר לאפריל, שהיא עונת הקיץ בחצי הכדור הדרומי.

חזור למעלה
מחוז אלברטה, קנדה

הפארק הלאומי באנף

בלב הרי הרוקי הקנדים, בדרום-מערב הארץ הענקית, מתגלים אגמי תכלת, עמקים מוריקים דמויי פרסה, קרחוני עד ופסגות מושלגות ומשוננות. ראשיתו של הפארק הזה בקבוצת פועלי רכבת שגילו ב-1883 את המעיינות התרמיים בלב הפארק. שטח השמורה המקורי הורחב ב-1902 לממדי הענק הנוכחיים (6,641 קמ"ר) הכוללים אינספור אגמים בצבע תכול-ירקרק. הידוע מביניהם הוא אגם לואיז הענק, הקרוי על שם נכדתה של המלכה ויקטוריה.

לא פחות מארבעה מיליון תיירים פוקדים מדי שנה את הפארק, אבל קל מאוד להיפטר מהם, להתאבזר בתרמיל ולצאת לטיולים רגליים אינסופיים (יש סוסים לעצלנים).

בשטח הפארק אפשרויות לינה רבות, החל מקמפינג וכלה במלונות פאר, וכולם, אגב, שייכים לחברת הרכבות. רק שימו לב: גם הקנדים, שמורגלים לפגוש דובים, יודעים שדובים זה נחמד, אבל בתנאי שקוראים להם פו והם מצוירים. לינה בשטח מחייבת התייעצות עם הריינג'רים במרכזי המבקרים והוראות מיוחדות. דוגמה? בבקשה: את האוכל צריך לתלות על עץ גבוה בלילה.

טיפ: רעיון נפלא לבילוי ירח דבש כולל שהייה של מספר ימים ב"שאטו לייק לואיז", שמספק תצפית מדהימה אל אגם לואיז, ומציע שפע פינוקים ברמת ארמון צרפתי. המחיר בהתאם.

חזור למעלה
אזור האגמים, אנגליה

לייק דיסטריקט

טירות עתיקות לחופי אגמים בצבע פלדה תחת שמים קודרים וכעוסים. נשמע כמו שירה? לא סתם: משוררים בריטים רבים קיבלו את זריקת ההשראה הראשונה שלהם בטיול סתווי לאורך חופי אגם וינדרמיר, בלב הפארק הלאומי לייק דיסטריקט.

זהו הפארק הלאומי הגדול באיים הבריטיים, ושטחו מגיע לכ-2,300 קמ"ר. ברחביו פזורות עיירות מקסימות הנושאות שמות רומנטיים כגון גראסמיר, הוק'ס הד ופולי ברידג'. צוקי הגרניט החשופים והקודרים מהווים גן עדן לטיפוס הרים, וכתמי צבע של מטפסים מפוחדים הדבוקים לצוקים נשקפים מכל פינה.

אם אתם חובבי טיולים באופני הרים - מצאתם את המקום הנכון להצטייד בו במפה טופוגרפית ולצאת לכמה ימי טיול ברחבי הפארק. אפשרויות הלינה בעיירות רבות, ובכולן ניתן למצוא B&B - חדר וארוחת בוקר במחיר הוגן (שימו לב לכיסויים הסרוגים הורודים על קנקני התה).

בניגוד לשמועות על חסכנותם של הבריטים, ארוחות הבוקר המקומיות עשויות להכביד על מי שיוצא לטיולים רגליים אינטנסיביים, אז נסו לקצץ בבייקון, בנקניקיות ובשעועית אפויה.

טיפ: רוצים משהו חדש וקיצוני? מספר בתי ספר לטיפוס צוקים מציעים קורסים בני שלושה ימים עד שלושה שבועות בהדרכה מקצוענית. מומלץ לכל מי שלא הצליח לטפס על העצים בגן.

חזור למעלה
לונדון, אנגליה

הייד פארק

יחד עם גני קנזינגטון הצמודים לו ממערב, הייד פארק הוא הגדול מבין שלושת הגנים המלכותיים בלונדון. הוא הוקם ב-1530 בהוראת הנרי השמיני (כן, ההוא עם הנשים), שבחר להפגין שם את כישורי הציד שלו. ב-1851 הוקם בלבו "ארמון הקריסטל" שהיה עשוי כולו זכוכית, ובתוכו הקימו את "התערוכה הגדולה" שהפכה לאחד האירועים הגלובליים הראשונים.

כיום מציע הייד פארק שלווה כמעט כפרית בלב העיר, ולא נדיר לטעום שם את אנגליה האריסטוקרטית של פעם. המשיכה הגדולה לפארק היתה ונשארה ה"ספיקר'ס קורנר" - פינת הנואמים - שנחנכה ב-1872 בפינה הצפון-מזרחית של הפארק בעקבות סדרת הפגנות שנערכו שם בעד זכות ההתכנסות והביטוי.

הפינה הזו מציעה ערב רב של נואמים: מפלסטינים, דרך מטיפי "יום הדין קרב" למיניהם וכלה במהפכנים הזויים הנושאים את דבריהם מדי יום א'. למעשה, כל אחד יכול להפוך ארגז ולשאת את דברו. כמובן, בלי קללות ומבלי להזכיר את המלכה ואת אמא שלה. משתעממים מהברברת? אפשר לגוון בבמות התזמורת המפוזרות בסביבה.

טיפ: רוצים לשחק אותה אריסטוקרטים? בכמה פינות בהייד פארק ניתן לשכור סוסים, כובעים ומעילי פרשים, ולצאת לרכיבה כיאה לאנגלים צנוניים. את המגפיים צריך להביא מהבית.

חזור למעלה
צ'יטוואן טראי, נפאל

הפארק הלאומי

בנפאל, ממלכת ההרים הקטנה שכשליש משטחה בהרי ההימלאיה, נהוג לבקר בגלל ההרים הגבוהים - אבל אנחנו התכנסנו בגלל סיבה אחרת. אם סיימתם את הטרק ובא לכם לבקר בשמורת טבע מרשימה, נסו את הפארק הלאומי צ'יטוואן שבשולי המישור האינדו-גנגטי. עד להכרזתו כפארק לאומי בשנות ה-50, הוא שימש כשמורת הציד הפרטית של מלך נפאל, שנהג לשעשע את אורחי המדינה בציד טיגריסים.

הפארק הזה הוא אחת משמורות הטבע היפות באסיה, ושווה להקדיש מספר ימים לספארי. כך תבטיחו לעצמכם מפגש עם הקרנפים חדי הקרן האסיאתיים, הטיגריסים הבנגליים המפוספסים, ובסך הכל עם 45 מיני יונקים.

פילים אסיאתיים הם עדיין החיה הנפוצה ביותר בצ'יטוואן, ואילו החיה המוזרה ביותר היא הדולפין הגנגטי - זן ייחודי של דולפיני נהר הנפוצים גם בנהר הגנגס. כשאתם מתקרבים לערוץ אחד הנהרות החוצים את השמורה, הישמרו מהגריאל - סוג של קרוקודיל שאינו בוחל בבשר אדם. איך תחרשו את השטח? הדרך הטובה והנפוצה לסייר בשמורה היא על גבי פילים, סטייל מסעות ציד בריטיים ממאות קודמות.

טיפ: רוצים להתפנק? שמורת צ'יטוואן מציעה את אחד הלודג'ים המפוארים בעולם, ה"טייגר טופס". נכון שחדריו מוזמנים פעמים רבות מראש ומחיריו נוגעים באצבעות הרגליים של אלוהים, אבל הוא מציע פינוק אמיתי בשיטת "הכל בדיל", כולל הסיורים בשמורה.

חזור למעלה
ליד בנגקוק, תאילנד

פארק המים לאולנד

אם אתם נמצאים בבנגקוק בפעם השמינית ורולקסים מזויפים בעשרה דולרים כבר לא עושים לכם את זה, נסו משהו אחר לגמרי. בדרך מבנגקוק לפטאיה, בירת הזימה של תאילנד, נמצא פארק השעשועים המושלם לחובבי ספורט מים - לאולנד.

אלא מה, במקום מרחבי דשא אינסופיים תופתעו לגלות שפארק המים כולו ממוקם על גג של בניין. ולא סתם בניין - קניון ענקי המכיל אינספור חנויות. לא שמשהו חסר בשל המיקום המוזר: מגלשות לולייניות, סירות נופלות (שווה רק לשמוע את הצרחות), ג'קוזי ענק, שבע בריכות גדולות ומזחלות מים המגיעות למהירויות בלתי הגיוניות, כולם משולבים בדוכני אוכל וגן עדן לשופינג.

בהחלט תחליף אטרקטיבי לעוד חצי יום של קניות בכרך הסואן והמזוהם, כמו גם עיסוק לכל גיל.

טיפ: לא מומלץ לקחת "חצי יום סיור" מאורגן מבנגקוק - למרות המחיר הזול. הקומבינה של המארגנים עם החנויות גורמת למחירים לטפס לסכומים מטורפים. זה לא מה שאנחנו רוצים.

חזור למעלה
סיביר, רוסיה

הפארק הלאומי קמצ'טקה

הפארק המדהים הזה, שנפתח למבקרים רק לאחרונה, מכסה שטח ענק על חצי האי קמצ'טקה בקצה המזרחי האסיאתי של סיביר. למעשה, רוב שטחו של דרום חצי האי באזור פטרופבלובסק נמצא בגבולות הפארק. האזור כולו יושב על שטח געשי פעיל מאוד, ובתחומי השמורה יש למעלה מ-200 הרי געש, 29 מהם עדיין פעילים.

בלב הפארק נמצא "עמק הגייזרים" - מצבור פעילות תרמית של מעיינות חמים וגייזרים פעילים. ברחבי חצי האי קמצ'טקה יש למעלה מ-150 גייזרים פעילים, שהם אולי היחידים ביבשת אסיה, וכאן ניתן למצוא את המישורים האחרונים של הטייגה הסיבירית המקורית.

העובדה שהאזור היה סגור עד לעבר הלא רחוק גרמה לפריחה של החי והצומח בחצי האי. זהו טבע בראשיתי במיטבו, ולא נדיר לצפות בעוף הימי הטורף, השלך, צולל לעבר דג מבוהל וממריא במהירות כשהוא מפרפר במקורו. ולא, קמצ'טקה זו לא קללה.

טיפ: קמצ'טקה היא גן עדן לצפרים ולציפורים, וזה המקום לראות עופות דורסים ודורסים ימיים דרים בכפיפה אחת עם כלבי ים ולוויתנים. לא לשכוח את המשקפות.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סרנגטי. המקום בו האדמה אינה מפסיקה
סנטרל פארק. לחתוך מהכל ולהיעלם בפארק לכמה זמן שרק אפשר
טורס דל פיינה. כמה מתופעות הטבע המרשימות בעולם
קמצ'טקה. בתחומי השמורה יש למעלה מ-200 הרי געש
מומלצים