לתשומת לבם של החיילים המשתחררים
לקראת שחרור מחזור הגיוס של אוגוסט 1999 מצה"ל, כדאי לדון בכמה עיוותים הקיימים במערכת המס, המונעים מהחיילים לנצל את ההטבות המגיעות להם. דוד שי ממליץ בהזדמנות זו לחברי הכנסת, לתקן עוד כמה בעיות שמונעות ממי שבאמת זכאים להקלות גם ליהנות מהן
במהלך השבועות הקרובים ישתחרר מצה"ל מחזור הגיוס של אוגוסט 1999. רבים מבני המחזור שירתו בתפקידי לחימה וסיכנו את חייהם במהלך השירות. בציבוריות הישראלית שמור מקום של כבוד ביחס לחיילי צה"ל וגם הנבחרים בכנסת מרבים להביע את הזדהותם. בקרב הח"כים יש מי שלא מסתפקים רק בסימפתיה ומחפשים ללא הרף דרכים להיטיב עם החייל המשוחרר. הפעם נעסוק בחלק מהבעיות הקיימות סביב הטבות אלה.
1. לא עבדת - לא נהנת
החוק העיקרי שנועד להיטיב עם החייל המשוחרר הוא חוק קליטת חיילים משוחררים, התשנ"ד- 1994. במסגרת חוק זה תוקנה פקודת מס הכנסה, ונקבע כי חייל משוחרר משירות חובה (כולל שירות לאומי) זכאי ב- 24 החודשים שלאחר שחרורו לנקודות זיכוי כדלקמן:
*שתי נקודות זיכוי לחודש אם שירת 24 חודשים לפחות.
*נקודת זיכוי אחת לחודש אם שירת פחות מ- 24 חודשים, אך לפחות 12 חודשים.
הסיבה העיקרית למתן נקודות זיכוי היא התחשבות ביכולתו של העובד לשלם את המס, כלומר להקלת נטל המס במקרים הראויים לכך. לא זו הסיבה במקרה של חייל משוחרר: כאן משמשות נקודות הזיכוי כגמול לחייל על תרומתו למדינה. זהו גמול פגום, משום שהוא ניתן רק לחייל שבחר לעבוד מיד עם סיום השירות הצבאי.
חייל שבחר להשקיע את כל זמנו ברכישת השכלה, כזה שהעדיף לנסוע לטיול ממושך בחו"ל או שלרוע המזל נותר מובטל ומי שהחל לעבוד מיד עם שחרורו מצה"ל אך שכרו נמצא מתחת לסף המס (3,096 ש"ח לחודש) - כל אלה אינם נהנים מנקודות הזיכוי הנוספות.
את העיוות הזה קל מאוד לתקן. נציבות מס הכנסה יודעת מה ערכן הכולל של נקודות הזיכוי לחייל משוחרר שנוצלו בפועל בשנים האחרונות. ראוי כי תקציב זה יילקח ויחולק שווה בשווה בין כל החיילים המשוחררים, ללא כל תנאי. בפתרון זה יש בעיה אחת: בהתחשב בשיעור הנמוך של החיילים המשוחררים שנהנו מנקודות הזיכוי, חלוקת הזיכוי בין כל החיילים תיתן לכל אחד מהם מענק זעיר בגודלו, ותחשוף את העובדה שמדובר בצעד שלא ממש מייצג רצון אמיתי להיטיב עם החיילים המשתחררים.
להיטיב, אבל עם כ-ו-ל-ם
ב- 24 ביוני 2002 הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק פרטית מטעם חמישה חברי כנסת מסיעת "שינוי", שמטרתה להקל בעול המס על החייל המשוחרר. מדובר בתוספת לסעיף 8 לפקודת מס הכנסה, שזו לשונה: "לפי בקשת נישום, שהוא חייל משוחרר, יראו לעניין חישוב סכום המס החל את הכנסתו החייבת של אותו נישום – כאילו התקבלה בחלקים שנתיים שווים בתוך התקופה של שירותו הסדיר ושתי שנות המס שלאחר שחרורו; ואולם, לא היתה הכנסתו של אותו נישום חייבת במס בשתי שנות המס שלאחר שחרורו, יראו לעניין סעיף זה את שתי שנות המס הראשונות בהן תהיה הכנסתו של היחיד חייבת במס בשתי שנות המס שלאחר שחרורו.
הצעה זו, ייאמר לשבחה, מנסה להימנע מהטעות העיקרית שנעשתה במתן נקודות זיכוי לחייל משוחרר: היא אינה מכריחה את החייל לקבל את הקלת המס מיד עם שחרורו, אלא דוחה זאת למועד בו תגיע הכנסתו אל מעבר לסף המס. עם זאת, לפלא הוא בעיני מדוע, לאחר שגילו את הטעות, אין חברי הכנסת מנסים לתקן אותה, אלא מסתפקים בכך שאינם חוזרים עליה.
מס הכנסה משולם בכל שנה על בסיס ההכנסה באותה שנה, אך הרעיון של פריסת הכנסה על פני יותר משנה אחת לשם חישוב המס אינו זר למערכת. פריסת הכנסה מתאפשרת כשמדובר בתשלום חד פעמי הנובע מעבודה שנעשתה במשך שנים אחדות. בהתאם לכך ניתן לפרוס הפרשי שכר, פיצויי פיטורים ופדיון חופשה על-פני שנות העבודה בגינן ניתנו תשלומים אלה (אך לא יותר מ- 6 שנים). פריסה זו נעשית משיקולי צדק: החיוב במס של תשלום חד פעמי בשנה שבה התקבל עלולה להטיל עליו מס שולי גבוה מאוד, ללא הצדקה.
כעת מציעים חברי סיעת "שינוי" להיטיב בדרך זו עם החייל המשוחרר, ולפרוס את הכנסתו בתחילת עבודתו גם על-פני שנות שירותו הצבאי. לרעיון זה יש הצדקה במסגרת מתן תגמול הולם לחיילים, אך במסגרת תפיסת העולם המונחת ביסודה של פקודת מס הכנסה אין להגביל אותו לסקטור החיילים המשוחררים בלבד, אלא להחיל אותו על כל הנישומים.
כדי להבהיר את כוונתי אזכיר, שפקודת מס הכנסה אינה מבדילה בין נישומים: חובת תשלום המס חלה במידה שווה על סוחר סמים ועל מי שעוסק בגמילה מסמים, על השוטר ועל השודד. הרחבת תקופת השומה משנה אחת לשנים אחדות היא רעיון שיש בו צדק, אבל הצדק אינו צריך להיעצר בחייל המשוחרר לבדו, ואביא רק דוגמא אחת לכך.
למה לרופאים לא מגיע
רופא מקדיש ללימודים אינטנסיביים 6 שנים מחייו, שבהן הוא חסר הכנסה, עובר סטאז' של שנה בשכר רעב, מקדיש עוד 5 שנים להתמחות בשכר מגוחך, וכשמגיע המועד שבו הוא מתחיל ליהנות מפירות השקעתו, הוא מגלה שהמס השולי החל עליו מגיע ל- 50%. כלום אין הצדקה לחשב לעובד כזה מס הכנסה על-פני 20 שנה? הרי הכנסתו הגבוהה כעת נובעת מ- 12 שנים של השקעה מאומצת, שאינן מובאות בחשבון בעת חישוב המס.
פקודת מס הכנסה מאפשרת חקיקה סקטוריאלית, כזו שמעניקה הקלות מס לסקטור מסוים. "חוק הנגב" מדגים יכולת זו וגם את פוטנציאל הנזק הגלום בה – זהו המסלול הבטוח לצורך ברפורמה נוספת. הדרך להענקת הקלות מס לחייל המשוחרר היא באמצעות עקרונות כלליים, החלים על כל האוכלוסייה ומיטיבים גם עם החייל המשוחרר.
הקשר המוזר בין צה"ל וקצבת ילדים
אי אפשר לעסוק בהטבות לחיילים משוחררים ולהתעלם מהשינוי שנעשה לאחרונה בכללי הזכאות לקצבת ילדים. "הכל יודעין כלה למה נכנסה לחופה, אלא כל המנבל פיו, אפילו חותמין עליו גזר דין של שבעים שנה לטובה, הופכין עליו לרעה", לפיכך אקצר ואומר כי כל מי שטובת החיילים המשוחררים לנגד עיניו חייב להצטער על השימוש הנלוז שעשו הממשלה והכנסת בשירות בצה"ל לשם הגשמת מטרה שאין כל קשר בינה ובין הרצון להיטיב עם החייל המשוחרר.
דוד שי הוא ראש מוקד פיתוח יישומים בחברת חילן-טק ומחבר הספר "ניהול השכר וחישובו" בהוצאת "סדן".



