שתף קטע נבחר

חופשה בבית מלון: חשבתם שהשגתם דיל טוב?

בתי-המלון בארץ הורידו מחירים בעשרות אחוזים ומציעים דילים מפתים, אבל מה שנופשים שוכחים לעתים קרובות הוא כל התוספות שקונים אחר-כך במלון, שהן יקרות לעתים במידה שערורייתית ומקפיצות בעשרות אחוזים ויותר את ההוצאה. הרכבנו חבילת תוספות בסיסית לחופשה משפחתית לזוג עם ילדים, ובדקנו כמה הן עולות ב-18 בתי-מלון שונים. התוצאה: הוצאה נוספת של 190%-68% על מחיר הדיל. בדיקת הרשות לצרכנות בהסתדרות והמרכז למחקרים צרכניים

מחיר האקסטרות שוד הטלפונים טיפים 

הטוסט בלובי, הקפה והעוגה, הקרטיבים והקולה ליד הבריכה, הנשנוש מהבר התמים בחדר, הגיחה לחדר הכושר וההתענגות על מסז' מרפה שרירים - כל האקסטרות בבתי-המלון, השירותים הנלווים בעגה המלונאית, הם נגישים, מפתים ונראים כמו תוספת טבעית לנופש המהנה. אבל הנופשים הזחוחים, שכבר עשו את כל החישובים הכלכליים לפני שהזמינו את החדרים ועכשיו רק רוצים לנפוש בשקט, לא תמיד נותנים דעתם על כך שהאקסטרות האגביות הללו עלולות להקפיץ את מחיר הנופש שלהם בעשרות אחוזים ויותר, וליתר דיוק: 190%-68%. הישראלים נחשבים נהנתנים ואוהבי אקסטרות, אומרת אתי גוילי, מנכ"ל חברת התיירות צבר, במיוחד כאשר הם מגיעים לחופשה עם הילדים. אחר-כך, ביציאה הביתה, הם מגלים לא אחת שהדיל של תחילת הדרך הפך להוצאה קורעת-כיס.
בפרויקט משותף לידיעות אחרונות ולרשות ההסתדרות לצרכנות והמרכז למחקרים צרכניים בראשות דוד עידן, בדקנו כמה עולות התוספות השונות בבתי-המלון. סוקרי המרכז למחקרים צרכניים אספו פרסומי דילים בעיתונים, והתקשרו ל-18 מלונות וביקשו הצעות לחופשה משפחתית לזוג מבוגרים עם שלושה ילדים, לשלושה לילות באמצע השבוע, בשבוע שמתחיל ביום ראשון הקרוב, 14 ביולי, הנחשב זול יחסית בגלל תשעה באב.
בשבוע הבא, עם תחילת עונת השיא של חופשת הקיץ, עולים המחירים, אם כי לא בכל המלונות. כך, בנפטון אילת דיל שעולה השבוע 4,920 שקלים יעלה 6,400 שקלים. בשרתון מוריה אילת יגבו מ-18 ביולי 7,320 שקלים לעומת 6,000 שקלים השבוע, ובשפיים יבקשו 3,972 שקלים לעומת 3,216 שקלים השבוע.
המלונות שבדקנו כללו שבעה באילת, העיר המובילה בנופשים משפחתיים, ובהם הדילים הם לארבעה לילות ולא לשלושה. כן נכללו מלונות בירושלים ובתל-אביב, הסובלות ממשבר תיירותי ואמורות להציע דילים אטרקטיביים במיוחד, ושני מלונות נופש מובהקים. לא התייחסנו להבדלי הרמות בין המלונות, וגם לא למבצעים האגרסיביים מכולם המוצעים לוועדי עובדים.
במקביל יצאו סוקרי המרכז למחקרים צרכניים לכל 18 בתי-המלון שנכללו בבדיקה, וליקטו מחירוני אקסטרות שונות בלובי ובמתחמי הבריכות, וכן מחירי שיחות טלפון.
לפי הממצאים חישבנו לכל מלון לוח תוספות בסיסי למשפחה נופשת שמחליטה ליהנות מכל סוגי התוספות. הוא כלל: ארוחה נוספת על ארוחת הבוקר הכלולה בחבילה, על-פי ממוצע זהיר של 80 שקלים לאדם, קרטיבים, ארטיקים ומשקאות קלים ליד הבריכה (ברוב הבריכות הגישו גם ארוחות קלות ליד הבריכה, אבל לא כללנו), ארוחת צהריים קלה בלובי עם טוסטים, קינוחים, מילק-שייק וקפה, בכמות הגיונית למשפחה (למשל, פשטידה אחת וסלט אחד למשפחה), נשנוש במיני בר, שני טיפולים בספא ושני ביקורים בחדר הכושר, וכן 4 דקות של שיחה בין-עירונית מטלפון של המלון, מתוך הנחה שרוב השיחות יבוצעו בטלפונים סלולריים או בטלפון ציבורי.
התוצאה, כאמור: השימוש באקסטרות מקפיץ את עלות השהות במלון ב-190%-68%. משפחה שרכשה דיל אטרקטיבי של חצי פנסיון במלון המלך שלמה באילת ב-5,328 שקלים, תמצא עצמה מוציאה, אם תבחר בכל התוספות הללו, עוד 3,600 שקלים, כלומר תוספת של 68%. משפחה שתשלם לדיל בדן אכדיה הרצליה 3,600 שקלים, תמצא עצמה משלמת סכום זהה נוסף על התוספות. והשיא הוא במלון רנסאנס בתל-אביב, שמציע את הדיל הזול ביותר למשפחה - 2,100 שקלים, אבל התוספות עלולות להקפיץ אותו עוד בכ-4,000 שקלים, שפירושן תוספת של 190%.
חני מונין, מנהלת מחלקת הסקרים ברשות ההסתדרות לצרכנות, רואה בתוספות היקרות את אחת הסיבות לתכונה הידועה של הנופשים הישראלים, הבעייתית כשלעצמה, לאגור סנדוויצ'ים או להבריח משקאות בכיס חלוק הרחצה. אילו מחירי האקסטרות היו סבירים ושווים לכל נפש, היא טוענת, לא היתה סיבה לחגיגת האגירה.
במלונות מודעים לעובדה שמחירי התוספות גבוהים, ויש מלונות, כמו לגונה, ספורט ופרדייס באילת או נירוונה בים המלח, שיצאו בשיטת הכול כלול בדיל. יש מלונות, כמו דן אכדיה בהרצליה, שרתון פלאזה בירושלים ודן פנורמה בתל-אביב, שכוללים בדיל כניסה חינם לחדר כושר. אחרים כוללים תוספות שונות לילדים. בחלק ממלונות דן, למשל, מעניקים תלושי ארוחת צהריים חינם לילדים עד גיל 12. בבדיקה שלנו ניכינו מהחישוב הטבות רלוונטיות שנתן המלון.
דוד עידן מציע שלא ללכת שבי אוטומטית אחרי עיסקאות בסגנון הכול כלול. בדיקה שלנו העלתה כי מחירה של עיסקה כזו הגיע ל-9,600 שקלים במלון לגונה באילת ול-10,100 שקלים במלון ספורט, בעוד שמחירי החבילות שהרכבנו אנחנו בשבעת המלונות האילתיים שנסקרו נעו בין 7,500 שקלים (נפטון) ל-11,180 שקלים (הילטון מלכת שבא). יש גם לזכור שכאשר התוספות נקנות בנפרד, ניתן לשלוט עליהן וגם להשתמש בפטנטים לצמצמן (ראו מסגרת).
נוסף לתוספות הפופולריות בדקו הסוקרים גם עלויות של תוספות פחות פופולריות, כמו תשלום לרופא שמוזעק למלון בעת מחלה, כביסה, מספרה, עיסויים בספא ושירות חדרים.
במחירי התוספות יש להבחין בין מחירים גבוהים אך לגיטימיים לבין מחירים פרועים ממש. עם הקטגוריה השנייה נמנים, למשל, מחירי שיחות הטלפון לסוגיהן, העיסויים, ומחירים נוספים שמונה חני מונין: למה טוסט במלון רנסאנס, שאיננו מן המפוארים, צריך לעלות 55 שקלים, כשמחירו בחוץ כמחצית מזה? מדוע סלט בלובי של קראון פלאזה ירושלים עולה כ-50 שקלים, מנת עוגת שוקולד חמה - 52 שקלים, וכוס חלב - 21 שקלים?
מחירי הלינה במלונות היום זולים בכ-50% בהשוואה לתקופה שלפני המיתון, אבל התמונה המפתה הזאת מסתירה מציאות שונה והרבה יותר יקרה, אומרת מונין. לא הוגן שאנשים הבאים לנפוש יצטרכו בתוקף היותם 'צרכנים שבויים' להוציא כל-כך הרבה כסף על תוספות. רשות הצרכנות בהסתדרות מתעתדת לפנות לשר התיירות בנושא ואף לדרוש כינוס ועדה בכנסת כדי לנסות לשנות את המצב.
בהתאחדות המלונות אומרים בתגובה: קיימת שונות רבה במחירי השירותים הנלווים. כל מלון קובע את המחירים על-פי תחשיבים שלו בהתאם לרמתו, הרכב ההוצאות והעלויות וכו'. בכל מקרה מדובר בשירותים וולונטריים, ותמיד ניתן לרכוש אותם גם מחוץ למלון. בעקבות המשבר המתמשך בתיירות הורידו מלונות את מחיריהם, לעתים גם את מחירי השירותים הנלווים, והאפשרויות היום לחופשה הן מגוונות ביותר. משפחה יכולה לצאת לחופשה איכותית באחד המלונות בארץ במחיר לא גבוה, ובוודאי זול מיציאה משפחתית לחו"ל.

מחיר האקסטרות
בבריכה: קרטיב: בדרך-כלל 5 שקלים. בדן פנורמה אילת ובשרתון פור פוינטס בירושלים מסתפקים ב-4 שקלים, ואילו בהילטון מלכת שבא באילת - 8-6 שקלים. משקאות קלים: במלון שורש בהרי ירושלים - 6-5 שקלים. בהיאט ירושלים - 13-12 שקלים.

בלובי: טוסט: מ-24 שקלים במלון שורש, דרך 30 שקלים בנפטון אילת ובשפיים, ועד 45 שקלים בקיסר אילת, והשיא - 55 שקלים ברנסאנס תל-אביב. מנת סלט: מ-30 שקלים בשפיים ובנפטון אילת, ועד 57 שקלים לסלט טונה ברנסאנס בתל-אביב. מנת אבטיח: מ-17 שקלים בנפטון אילת ועד 27 שקלים בהילטון מלכת שבא באילת. מילק-שייק: מ-16 שקלים בשורש ועד 26 שקלים בנפטון אילת.

כניסה לחדר כושר: במלונות בהם גובים כניסה - מ-20 שקלים בשפיים ובהמלך שלמה אילת ועד 10 דולר ברנסאנס תל-אביב.

עיסויים בספא: הזול ביותר - עיסוי שוודי או רפלקסולוגיה ל-45 דקות במלון היאט ירושלים, שעולה 85 שקלים. אבל שיאצו באותו מקום עולה 210 שקלים. בשרתון פור פוינטס בירושלים עולים כל העיסויים, שוודי, תאילנדי ורפלקסולוגיה, 130 שקלים לחצי שעה ו-200 שקלים לשעה. בהמלך שלמה באילת עולה עיסוי תאילנדי או שיאצו 190 שקלים ל-45 דקות, או 250 שקלים לשעה. בדן אכדיה בהרצליה - עיסוי תאילנדי של 45 דקות עולה 230 שקלים, והיקר ביותר הוא עיסוי איורוודה, שעולה 335 שקלים ל-60 דקות.

ביקור רופא: הרופאים אינם עובדי המלונות, אלא מוזעקים על-ידי המלונות, שחתומים על הסכם, והתשלום מועבר אליהם במלואו בדרך-כלל. לא כל המלונות מעניקים את השירות. במלונות שכן, נעים המחירים בין 300 שקלים במלון שורש ל-150 דולר בדן פנורמה. בחלק מהמלונות ידעו שיש רופא, אבל לא ידעו לציין תעריף.

מספרה: פן - 60-40 שקלים בהיאט ירושלים ובדן פנורמה אילת, 150 שקלים בשרתון פלאזה ירושלים.

כביסה וגיהוץ של חולצה: המחיר יכול להגיע עד 66 שקלים בדן אכדיה הרצליה, שם גובים 77 שקלים לכביסה וגיהוץ של מכנסיים או חצאית.

חזור למעלה
שוד הטלפונים
לא ברור אילו פראיירים ממשיכים לנהל שיחות מהטלפונים של בתי-המלון. שלא לציטוט מוכנים גם גורמים בכירים בענף המלונאות להודות, שמדובר ברווחים מופקעים וזועקים לשמים, המגיעים, כפי שהעלתה בדיקתנו, אף ליותר מ-10,000% (!).

בבזק משלמים 22.5 אגורות לדקת השיחה הראשונה, ואחר-כך נע המחיר בין 2.50 אגורות לדקה בשעות הערב, הלילה וסופי שבוע, ל-14 אגורות לדקה בשעות היום. במלון שורש, לעומת זאת, גובים שקל לדקה - לא נורא אבל עדיין מדובר ברווח שבין 344% לכ-3,500% לעומת מחירי בזק. אבל בשפיים ובדן אילת גובים כבר 1.50 שקל לדקה, בהילטון מלכת שבא באילת - 2.50 שקלים לדקה, ברנסאנס תל-אביב – 2.95 שקלים לדקה, והשיא, 4 שקלים לדקה, שייך לכל השיחות במלון שרתון פור פוינטס בירושלים ולשיחות הבין-עירוניות בדן פנורמה בתל-אביב. מדובר ברווח של עד יותר מ-15,000% לדקה.

ומה קורה בשיחות לטלפונים סלולריים? על-פי נתוני בזק, דקה ממוצעת מבזק לטלפון סלולרי עולה 66 אגורות לדקה. במלונות גובים בין 1.60 שקלים לדקה בשרתון מוריה אילת ובקיסר אילת, ל-8 שקלים לדקה בקראון פלאזה ירושלים - פער של 1,112%-166%.

אשר לשיחות בינלאומיות, בחברות הבינלאומיות התעריפים נעים בין 78 אגורות ל-3.25 שקלים לדקה, לפי היעד, החברה והתעריפים השונים למנויים מול מזדמנים. בבתי-המלון שוב אופרה אחרת: מ-5.40 שקלים לדקה בשפיים ועד 51 שקלים (!) לדקה בהילטון מלכת שבא אילת - פער שבין 66% ל-1,823%. רק במלון קיסר אילת אמרו שגובים לפי תעריפי בזק.

חזור למעלה
טיפים
אל תסתפקו בהצעת מחיר אחת לדיל במלון. השוו קודם-כול לפחות בסוכנות נסיעות מתמחה אחת, ואחר-כך חייגו לעוד שתי סוכנויות לפחות. נסו אפילו להתמקח, במיוחד כאשר מדובר בהזמנה לשני חדרים ויותר.

בררו מראש במלון אילו אקסטרות כלולות בדיל.

אל תתפתו אוטומטית למלונות שאומרים הכול כלול.

השוו מול מחירי דילים בטבלה שכאן, כדי לאמוד את הכדאיות.

מזערו את מספר הארוחות ורכישת אוכל ומשקאות במלון. חטיפים מומלץ להביא מהבית. גם עוגיות, קפה וקומקום חשמלי. שתייה על המרפסת נעימה לעתים קרובות יותר מאשר בלובי וגם זולה יותר.

בררו מראש אם יש בחדר מקרר. בקשו שירוקנו אותו. שווה אפילו לשלם תמורתו. אם יש מרכול סמוך, יעשו לכם אפילו משלוחים. תוכלו להצטייד במשקאות קלים וזולים משמעותית, ואפילו לארגן ארוחה קלה במחיר זול. גם רשתות המזון המהיר מבצעות משלוחים לחדרים במלון.

אם הכסף משמעותי עבורכם ולא אכפת לכם לבשל בזמן החופשה, לכו על דילים במלונות עם מטבחונים מאובזרים, בהם ניתן לבשל אפילו ארוחות.

במקרה של מחלה, הימנעו ככל האפשר מלהזעיק את רופא המלון. במקומות יישוב רבים יש לקופות החולים רופאים תורנים המגיעים לביקורי בית, גם בחדר מלון, בתשלום, אבל מופחת יחסית לרופאי המלונות. (בסיוע חני מונין, מנהלת מחלקת הסקרים ברשות ההסתדרות לצרכנות).

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היאט ירושלים. 12 שקל לפחית קולה
קראון פלאזה. 8 שקל לדקת שיחה?
מומלצים