שתף קטע נבחר

שלום כולל במזרח התיכון: התוכנית המלאה

חשיפה: מכון מחקר חיבר תוכנית שלום כוללת למזרח התיכון. במכון חברים דיפלומטים בכירים מכל רחבי העולם. העקרונות: כן למתווה קלינטון, לא לזכות השיבה. ישראל תיסוג מהגולן, אבל הכנרת תישאר בידה

הטרור ממשיך להשתולל, צה"ל כבש את השטחים, אבל יש מי שאינו מתייאש וממשיך להכין את השלום. קבוצה נרחבת של דיפלומטים לשעבר, מכל רחבי העולם, חיברה תוכנית מפורטת לשלום כולל במזרח התיכון, שהגיעה לידי ynet ומובאת כאן לראשונה.
התוכנית חוברה במכון המחקר "International Crisis Group" היושב בבריסל. מחברי הדו"ח, המורכב משלושה חלקים (ראו בקישורים מימין), מציינים שהוא נכתב על רקע נאומו של הנשיא ג'ורג' בוש ושלארה"ב תפקיד מרכזי בדרך לגיבושו ויישומו.
עוד כותבים החוקרים, שדרושה מעורבות בינלאומית משמעותית לצורך קידום ההסכם ושהגופים הפעילים בזירה כרגע - הרביעייה (הכוללת את ארה"ב, האו"ם, האיחוד האירופי ורוסיה), ושלישיית שרי החוץ הערביים - של מצרים, ירדן וערב-הסעודית - הם המתאימים ביותר ליטול תפקיד מרכזי בנושא.
כן מציינים כותבי הדו"ח שוועידת שלום אזורית בחסות בינלאומית תהיה "אירוע מתאים ביותר לפירסום כוונות הצדדים המעורבים למחוייבותם לגיבוש ההסכם והצעדים הדרושים ליישומו".
מחברי הדו"ח כותבים עוד שהם מכירים בעובדה שאין די בכתיבת תוכנית, מפורטת ככל שתהיה, לשלום כולל באיזור "כל עוד אין לצדדים המעורבים נכונות, רצון ואף מחוייבות רחבה לקידום השלום". החוקרים מדגישים שהשלב הראשון בפיתרון הסיכסוך בין ישראל לפלסטינים הוא הפסקת האלימות. בהמשך נדרשת עריכת רפורמות שיובילו לדמוקרטיזציה ושקיפות בממשל הפלסטיני, ו"לצורך זה על ההנהגה הקיימת לזוז הצידה".

מדינה פלסטינית לפי קווי 67'

בזירה הפלסטינית, מציעה התוכנית להקים מדינה פלסטינית שגבולותיה יהיו מבוססים על קווי הפסקת האש מה-4 ביוני 1967.
כארבעה אחוזים מהשטחים המצויים מעבר לקו הירוק יסופחו לשטחה של ישראל כדי להשאיר בתחומה את ההתנחלויות העיקריות. בתמורה תוותר ישראל על שטח במימדים דומים שיסופח לשטחה של המדינה הפלסטינית החדשה.
ירושלים תשמש בירתן המשותפת של שתי המדינות כאשר ישראל שולטת על החלקים היהודים בעיר והפלסטינים על החלקים הערבים. המקומות הקדושים יחולקו גם הם בין המדינות, כאשר הפלסטינים שולטים על מסגדי הר הבית והישראלים על הכותל המערבי. על פי ההסכם לא תותר בניה או חפירות ארכיאולוגיות באף אחד מהמתחמים ללא הסכמת הצדדים.
בעיית הפליטים תיפתר באופן הבא: הפליטים הפלסטינים יוותרו על זכות השיבה לישראל ובתמורה יזכו לפיצוי כספי וזכות ליישוב מחדש בשטחי המדינה הפלסטינית, בשטחים הישראלים שיועברו לריבונותה, במדינות אחרות או במדינות בהן הם מצויים כיום. הטיפול בנושא הפליטים יהיה באחריותה של מועצה בינלאומית שתוקם במיוחד לצורך זה.
על פי התוכנית ארה"ב תעניק את חסותה ליישום ההסכם כולו ולצורך זה תקבל גיבוי מהקהיליה הבינלאומית. כוח רב-לאומי של כ-25 אלף חיילים שישוגר לאיזור יבטיח את קיום ההסכם ויישומו. הכוח יורכב ממשמר גבול שיסייר ויאבטח את הגבולות המשותפים לשתי המדינות וכן כוח שיטור מיוחד וצוות מנהלי שיאבטח ויהיה אחראי על יישום ההסכם בעיר העתיקה בירושלים.

ויתור על הגולן ופירוזו

בזירה הסורית מציע הדו"ח שהגבול בין ישראל וסוריה ייקבע על פי אותו הסכם הפסקת אש מ-1967 ושצוות הכולל את ראש המחלקה למיפוי באו"ם יהיה זה שיהיה אחראי על שירטוט קו הגבול המדויק. לסוריה תוענק ריבונות על שטחי רמת הגולן וגישה למי הירדן והכנרת ולישראל תהיה ריבונות על שטחי הכינרת, הירדן והאיזורים הסמוכים.
עם זאת, השטחים הגובלים בין המדינות יהיו מפורזים ועל שני הצדדים יוטלו הגבלות בקשר לנוכחות צבאית וחימוש במקום. ארה"ב תפקח על יישום ההסכם ותציב עמדת אזהרה מוקדמת על החרמון. עוד מציע הדו"ח שמיד עם כניסת ההסכם לתוקף יחלו המדינות בנירמול היחסים וקשירת קשרים דיפלומטיים.

איזור ביטחון בדרום לבנון

בגזרת לבנון מציע הדו"ח שהגבול בין המדינות ייקבע על פי קווי הגבול ב-1923 כשמועצה המשותפת לשני הצדדים תהיה אחראית על שירטוטו המדוייק של הגבול.
כן ייקבע "איזור ביטחון" שיכלול את דרום לבנון וצפונה של ישראל והנוכחות הצבאית באיזור זה תהיה מוגבלת לכוחות ביטחון שוטף בלבד. ישראל ולבנון יהיו אחראיות לשמירה הביטחון ההדדית באיזור ולא יאפשרו פעילות של גורמים המסכנים את קיום ההסכם וביטחונה של המדינה השכנה. הצדדים יקשרו קשרים דיפלומטיים וינרמלו את יחסיהם.

בכירי המדינאים מרחבי העולם

"International Crisis Group" הוא מכון מחקר בינלאומי שבראשו עומד מהטי אהטיסרי, ראש ממשלת פינלנד לשעבר. שמו עלה לאחרונה לכותרות כשהיה אמור לעמוד בראש משלחת מטעם האו"ם לבדיקת אירועי מחנה הפליטים ג'נין. כזכור לאחר ביקורת ישראלית על הרכב המשלחת, המנדט לפעילותה והשלכות מסקנותיה ולחץ מדיני כבד, הוחלט באו"ם לבטל את שיגורה לישראל.
במועצת המכון חברים נשיאים לשעבר, ראש ממשלות שרי חוץ שגרירים ובכירי ממשל בדימוס - ויועצים מדיניים מארה"ב ומדינות שונות באירופה, אסיה, מרכז ודרום אמריקה והמזרח התיכון. את ישראל מייצג במועצת המכון פרופ' איתמר רבינוביץ', לשעבר שגריר ישראל בארה"ב וחבר בצוות המשא ומתן הישראלי עם סוריה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חזרה לקווי 67'
צילום: רויטרס
הכינרת בשליטת ישראל אך לסורים יש גישה
צילום: רויטרס
איזור ביטחון בדרום לבנון עם הגבלה על נוכחות כוחות
צילום: רויטרס
מומלצים