שתף קטע נבחר

עושים הצגות

הנה שיא ישראלי חיובי: ביחס לגודל האוכלוסייה יש לנו את מספר צופי התיאטרון הגבוה ביותר בעולם - 3.5 מיליון ישראלים בשנה. לקראת העונה החדשה שבפתח – סקירת הרפרטואר המוצע בכולם וגם השוואה של מחירי הכרטיסים, המנויים והחניה

בימים אלה מתחילים לחזר אחריכם ולנסות לשכנע אתכם לקנות מנוי לעונה הקרובה של התיאטרון. אפשר לשמוע ברדיו ג'ינגלים בקולם של שחקנים, תקבלו שיחות טלפון הביתה, תמצאו בדואר ידיעונים של התיאטרונים באיזור מגוריכם ותוצפו במבצעים של חברות האשראי.
הישראלים אוהבים הצגות. כ-3.5 מיליון איש בארץ הולכים במשך השנה לתיאטרון ולמופעים, וחוקרי תרבות אומרים שזהו מספר הצופים הגבוה ביותר בעולם ביחס לאוכלוסייה. אפילו האינתיפאדה ומצב הרוח הירוד כמעט שלא השפיעו על הרגלי היציאה שלנו.
בארץ פועלים 36 מוסדות תיאטרון שמקבלים תמיכה ציבורית, והם העלו השנה יותר מ-400 הצגות שונות. העדפה גדולה יש לקומדיות: רבים רוצים לברוח מהמצב ולהפעיל קצת את שרירי הצחוק. "התיאטרון הוא המקום היחיד שעוד אפשר לצחוק בו", אומר עמרי ניצן, המנהל האמנותי של הקאמרי.
אבל הישראלים אוהבים גם מחזות מקוריים, ובעיקר עדכניים. מהדו"ח השנתי של המרכז למידע ולמחקרי תרבות עולה כי בתיאטרונים הגדולים עולה שיעור המחזות המקוריים על המתורגמים, וכי התיאטרונים הקטנים יותר ומרכזי הפרינג' העלו כמעט אך ורק מחזות ישראלים.

היכל התרבות בנעלי-בית

הביקוש לתיאטרון הביא בשנים האחרונות לתופעה חדשה: צמיחה של מרכזי תרבות בערים בינוניות וקטנות ברחבי הארץ, על חשבון התיאטרונים הרפרטואריים המרכזיים בערים הגדולות. מנהלי המרכזים הללו, שנקראים בדרך כלל "היכל התרבות", מרכיבים עונת תיאטרון מכל המבחר של התיאטרונים הגדולים, ומציעים מנוי קרוב לבית. הוותיקים מכולם הם תיאטרון ירושלים ותיאטרון הצפון. חדשים יותר הם תיאטרון גבעתיים ומרכז הבמה בגני-תקווה. כולם הולכים ומגדילים את מספר המנויים שלהם משנה לשנה, ויוצרים תחרות לתיאטרונים הרפרטואריים, המתחרים זה בזה.
"אנחנו מביאים לקהל שלנו הצגות שנבחרות בקפידה על-ידי ועדת רפרטואר. יש לנו אולם מפואר, הכי גדול בארץ, עם 1,100 מקומות, חניה חופשית והנחות רבות", אומר אבנר מכטינגר, מנכ"ל תיאטרון הצפון בקריית-חיים, המתגאה במספר הלא מבוטל של 22 אלף מנויים שמגיעים מיותר מ- 100 יישובים. "בשנה הבאה, למשל, נציג הצגות כמו 'מכתב לנעה' ו'מה עושים עם ג'ני' של תיאטרון בית לסין, 'אקורדיונים' ו'טובים השניים' של הקאמרי ו'מניין נשים' של הבימה. בנוסף, יוכלו המנויים שלנו לבחור הצגות מתוך מיגוון גדול, ביניהן 'העבד' של גשר, 'יום הולדת לג'וזפה ותמרה' של הבימה, 'רווקים ורווקות', 'קופנהאגן', 'הרב קמע' של הקאמרי, 'ארוחה עם חברים' של בית לסין, המופעים של יוסי בנאי ואבי קושניר ועוד".
מבחר דומה של הצגות אפשר יהיה למצוא בשנה הקרובה גם במרכזי התרבות של רעננה, כפר-סבא, ראשון-לציון, נס-ציונה, בת-ים, נתניה או כרמיאל. כולם מציעים הנחות, כולם מבטיחים להביא היישר למקום מגוריכם לא רק את ההצגות הכי טובות, אלא גם קונצרטים, מחו"ל, מופעי בידור והצגות ילדים.
מנהלי התיאטרונים הרפרטואריים מתבטאים בזהירות על המתחרים. אחרי הכל, הם רוכשים בכסף טוב את ההצגות המצליחות ומפיצים אותן ברחבי הארץ. אבל יש להם, למנהלי התיאטרונים היוצרים, גאוות יחידה. "ההבדל בינינו לבין היכלות התרבות", אומר מנהל החאן הירושלמי, רני פינצי, "הוא כמו בין סופרמרקט לבוטיק. הם בוחרים לפי טעם הקהל הרחב, ונוטים לכיוון הבידור הסדרתי. אנחנו מייצרים מוצרי איכות".
כיוון ששיגעון התיאטרון עובד אצלנו, יש מקום לכולם. חלק יעדיפו ללכת על בטוח ולקחת הצגות שרצות מזה זמן וכבר זכו להצלחה, לגשת בנעלי בית למרכז התרבות הקרוב ולא להתברבר עם בעיות חניה, לפגוש בהזדמנות זו את השכנים או את ההורים של הילדים בגן המשותף. אחרים ירצו להיות מעודכנים יותר, לראות את ההצגות מיד כשהן עולות באולם-הבית שלהן, להתלבש יפה ולספוג את אווירת התרבות בעיר הגדולה עם בית הקפה הצמוד.
ועוד לא סיימנו עם שיטת המנויים, הייחודית לישראל. היא הולכת ומתפשטת במהירות לכל התחומים. אם אתם רוצים לתכנן מראש את תקציב התרבות שלכם לשנה הבאה קחו בחשבון גם מנוי לאחד הסינמטקים (בתל-אביב הוא עולה 430 שקל לתושב העיר, וכל הסרטים בחינם לשנה), או מנוי לסדרת מחו"ל או לאחת מעשרות התזמורות הפועלות בארץ. אפילו רשת בתי קולנוע לב משיקה מפעל מנויים, ואחריה יבואו ודאי בתי קולנוע נוספים. נשאר רק לשבת ולעשות חשבון כמה כסף אתם יכולים להוציא על תרבות ובידור בתקציב המשפחתי שלכם בשנה הקרובה.

השנה המחירים לא עלו

המחירים אינם שונים בהרבה בין התיאטרונים הרפרטואריים לבין מרכזי התרבות, אך ככל שמתרחקים מהמרכז המחיר הולך ויורד. כדאי לדעת: רק חלק קטן מהציבור קונה כרטיס בקופה ומשלם את מחירו המלא.
רוב הצופים קונים מנוי בדיל כזה או אחר, מצטרפים למבצעים של ועדי עובדים, של בתי-ספר או של חברות האשראי. ובאמת, למה לא לנצל את הנקודות שהצטברו לכם להצגות ולתרבות, במקום לרכוש בהן עוד מכשיר חשמלי שיצבור אבק?
השוואה לשנה הקודמת מראה, שכמעט כל התיאטרונים השכילו לא להעלות את המחירים, בניגוד לסקטורים רבים אחרים במשק. לצורך ההשוואה בדקנו את מחירו של מנוי חדש פתוח ליחיד בשורות הראשונות של האולמות. אם אתם מנויים ותיקים שמחדשים מנוי - זה יעלה לכם פחות, ומנוי לזוג עולה פחות מכפול (כמו בנסיעות ובבתי המלון - אם אתם לבד תשלמו יותר). מנוי פתוח יקר יותר ממנוי שמור (או סדרתי), ומשמעו שניתן לנצל את המנוי לכל אחת מהצגות התיאטרון, ואתם קובעים את המועד הנוח לכם ובוחרים איזו הצגה אתם רוצים לראות.
בכל מקרה, מחיר כרטיס בשיטת המנויים זול בהרבה ממחיר הכרטיס בקופה. בתיאטרון חיפה, למשל, עולה כרטיס בודד בקופה 130 שקל, ובתיאטרון גשר - 150 שקל. היתרון בשיטת המינויים אינו רק בחיסכון, אלא גם בידיעה שאם רכשת מנוי - לא תצטרך לטרוח יותר על רכישת כרטיסים.

הקאמרי

"עונה חגיגית במיוחד" קוראים בקאמרי לעונה הזו, שכן התיאטרון יעבור למשכנו החדש והמפואר, צמוד למשכן האופרה בתל-אביב. יהיו בו שלושה אולמות, ציוד טכני משוכלל, חנות ספרים, קפה-תיאטרון, גלריה ועוד. בשנה האחרונה היו לקאמרי 33 אלף מנויים, והצצה ברשימת ההצגות המתוכננות לעונה הקרובה מראה רוב גדול להצגות מתורגמות. בין ההצגות החדשות: "מאמא קוראז'" מאת ברכט, עם ג'יטה מונטה, "נתן החכם" של אפרים לסינג, "כובע הקש" האיטלקי - קומדיית אבסורד קלאסית, "פעם בחיים" - קומדיה על הוליווד של שנות העשרים, "ג'ו אג" - סטנד-אפ על זוגיות מאת פיטר ניקולס. בין המחזות המקוריים שיועלו: "עוץ לי גוץ לי" מאת אברהם שלונסקי, מחזה על הומלסים בבימוי נולה צ'לטון, וארבעה מחזות חדשות פרי עטם של מחזאים ישראלים. ההצלחות הגדולות של הקאמרי ימשיכו להציג, ובראשן "ליזיסטרטה" ו"חברות הכי טובות", שתיהן של המחזאית ענת גוב. כמו-כן ימשיכו לרוץ בתיאטרון וברחבי הארץ "רווקים ורווקות", "מר גרין", "הרב קמע", "טובים השניים" ועוד.
המחירים: מנוי שמור ל-7 הצגות ליחיד בשורות הראשונות עולה 576 שקל או 1,152 לזוג. הכל ב-9 תשלומים. יש גם מנוי מיוחד להצגות בכורה למי שבא לו לרוץ ראשון לספר לחבר'ה, מנוי מוזל ביציע ב-330 שקל, והנחות גדולות לרוכשים בישראכרט תמורת כוכבים.התיאטרון מציע למנויים תלושי הנחה בסך 20 אחוז להצגות בתיאטראות אחרים, לקונצרטים, לאופרה, במסעדות בסביבה ולאורחים. כבדי שמיעה יכולים לקבל אוזניות ללא תשלום. חנייה יש בשפע - אך בכסף טוב. בתיאטרון מבטיחים כי יגיעו להסדרי הנחה עם החניונים בסביבה.
פינת הנחתום: מנהל הקאמרי, נעם סמל: "אנחנו מביאים תיאטרון ישראלי, מקורי, מגיב למציאות שלנו ומחובר לעורקים שלה. חוץ מזה אנחנו מביאים מבחר ענק של הצגות מתורגמות, והכל במשכן החדש והמשוכלל שלנו".

הבימה

לתיאטרון הוותיק ביותר בארץ היו בעונה האחרונה 30,000 מנויים. עד סוף 2002 יעלו, בין השאר, "מניין נשים" מאת נעמי רגן, "מחכים לגודו" מאת סמואל בקט עם רמי הויברגר, דב נבון ושלמה בר-אבא; "מאמי", אופרת הרוק של הלל מיטלפונקט, אהוד בנאי ויוסי מר-חיים; "אוהבים את אופל", קומדיה מאת ג'ון פטריק עם ליא קניג; "פרגודים" מאת ז'אן ז'אנה; ו"מותו של סוכן" מאת ארתור מילר עם מוני מושנוב וסנדרה שדה.
הלהיט הגדול של הבימה, שגם יעבור לעונה הבאה, הוא המחזמר "מרי לו" (כרטיס בודד בקופה עולה 170 שקל!) ימשיכו לרוץ גם חבילות מאמריקה, תמרה, אבנים בכיסים, הכסאות, יום הולדת לג'וזפה, מונולוגים מהוואגינה ועוד.
מנוי פתוח חדש ל-7 הצגות עולה 666 שקל ליחיד, למחדש מנוי - 594 שקל, למחדש עד ה-1 באוגוסט – 564 שקל. מנוי להצגות בכורה עולה 624 שקל. למשלמים בכרטיס לאומי ויזה הנחה תמורת נקודות. התיאטרון מפעיל כבר כמה שנים קופת הרגע האחרון: כל הכרטיסים שנשארים להצגות באותו ערב בלבד נמכרים החל מהשעה 18:00 ב-50 אחוז הנחה.
חנייה: מנוי זוגי מקבל חנייה חינם בחניון הארבעה הסמוך לסינמטק, האחרים כדאי שיבואו בתחבורה ציבורית. לא קל למצוא חנייה בסביבה.
פינת הנחתום: מנהל הבימה, יעקב אגמון: "בצירוף מקרים נדיר מתרכזת בעונה באה בהבימה קבוצת השחקנים המובילה בישראל. הקבוצה הזו מאפשרת להעלות את הרפרטואר המגוון והמעניין ביותר שהוצג בתיאטרון מזה עשר שנים".

תיאטרון באר-שבע

התיאטרון פועל בשני אולמות: גם באולם הבית וגם בהיכל התרבות של באר-שבע, והיו לו בשנה שעברה כ-9,500 מנויים. בין ההצגות החדשות שיעלו השנה, רוב למחזות המקוריים: "תפוסה מלאה" מאת חיים זהבי, "ציוני הדרך" מאת רועי רשקס, "סדרים" מאת ליטל פורת והמחזמר "שלמה המלך ושלמי הסנדלר". בין המתורגמים: "צימוק בשמש" - דרמה על שחורים באמריקה מאת לוריין הנסברי, "תפוס ברשת" מאת ריי קוני ו"המלך ליר" של שייקספיר, עם הליהוק המפתיע של אורנה פורת בתפקיד המלך.
ההצלחה הגדולה של העונה האחרונה היתה "אחרון ימיה" עם אורנה פורת, וגם בעונה הקרובה ימשיכו לככב הדרמה המוזיקלית "ינשופים", "כשאת אומרת לא", "יונו והטווס", "גשם שוטף", "אדונן של שתי משרתות" ועוד.
תיאטרון באר-שבע הוא הזול מכולם: המנוי הוא ל-8 הצגות, מהן חמש של התיאטרון, שתיים לבחירה מתיאטראות אחרים וכרטיס נוסף להפקות מיוחדות. מחיר המנוי שונה באמצע השבוע ובמוצ"ש, ויש מחיר מיוחד להצגות יום ג' אחה"צ. לדוגמה: מצטרף חדש באמצע השבוע במקומות הראשונים באולם ישלם 954 שקל. יש אפילו מנוי לעולה חדש ב-200 שקל, והכל ב-5 תשלומים. הטבות נוספות: הנחות על קורסים של המכללות בבאר-שבע, במסעדות ולתיאטרון הקאמרי בת"א. חנייה חינם יש בשפע סביב התיאטרון.
פינת הנחתום: "הרפורטואר שלנו מגוון ומסקרן, כאשר הדגש הוא על מחזאות מקורית", אומר מנהל תיאטרון באר-שבע, רזי אמיתי. "הקריטריונים שלנו לבחירת ההצגות הם מחזות טובים ואיכות בביצוע".

בית ליסין

בשנה האחרונה היו לתיאטרון 26,000 מנויים. בעונה הבאה מתכננים להעלות בעיקר מחזות מקוריים, ביניהם "אלטלנה" מאת אלדד זיו, "מירל'ה אפרת" מאת יעקב גורדין, "המלאך" מאת אפרים סידון, "שבר ענן" מאת מרים קיני, "סינית אני מדברת אליך" מאת סביון ליברכט, וכן מתורגמים כמו "חשמלית ושמה תשוקה" מאת טנסי וויליאמס ו"פיאף" מאת פאם ג'ימס.
התיאטרון ימשיך עם ההצגה המובילה שלו מהעונה, "תשוקה", וכן עם "להציל את איש המערות", "סליחות", "ארוחה עם חברים", "מכתב לנעה", "מיומנו של ישראלי שפוי" של יוסי בנאי, "איסמעיליה", "מה עושים עם ג'ני" ועוד.
חבילת המנוי מציעה בחירה חופשית ל-3 או 6 הצגות, ביניהן הצגות אורחות של תיאטרונים אחרים, כולל בימים שישי ושבת. מנוי רגיל ליחיד ל-6 הצגות עולה 630 שקל, למחדש 530 שקל. רוכשי המנויים מקבלים 20 אחוז הנחה לתיאטרונים נוספים ולקונצרטים, והנחה משמעותית לרוכשים בכרטיסי אשראי תמורת כוכבים. חנייה: יש מגרש בתשלום מאחורי התיאטרון וגם חינם במקומות המסומנים סביב כיכר המדינה.
פינת הנחתום: מנהלת בית לסין, ציפי פינס: "לנו יש את ההצגות הכי טובות בעיר, וכבר נבדק - למי שאין מנוי לא רואה תיאטרון".

התיאטרון העירוני חיפה

15,000 מנויים נהנו השנה מהמשכן החדש של התיאטרון. בין ההצגות החדשות הצפויות העונה: "מעיין הכבשים" מאת לופה דה-וגה (בשיתוף הקאמרי), "אל תקרא לי שחור", "הם יורים גם בסוסים" (על-פי הסרט המפורסם), ו"האגם המוזהב" מאת ארנסט תומפסון. ההצגה המצליחה של השנה שעברה היתה "אילוף הסוררת" והיא תמשיך לעונה הבאה עם הצגות אחרות, ביניהן "אב הבית", ו"הקאמבק של בוריס שפילמן".
המנוי כולל 7 הצגות, 5 של התיאטרון ועוד 2 הצגות אורחות. המחיר ליחיד 550 שקל, למקום ביציע מחיר מיוחד של 299 שקל. למנוי במוצ"ש יש תוספת של 50 שקל. כמו-כן קיים מנוי פתוח ל-5 הצגות במחיר 450 שקל. סדרת שוחרי תיאטרון (700 שקל) כוללת, מלבד ההצגות, גם מפגשים עם יוצרים, כיבוד ותוכנייה חינם. החנייה בחניון התיאטרון הסמוך, תמורת 10 שקלים לכל הערב.
פינת הנחתום: מנהל תיאטרון חיפה, סיני פתר: "מי שרוכש מנוי לתיאטרון שלנו שותף לקהילה תוססת היוצרת תיאטרון עכשווי. חוץ מזה הוא יכול להנות מהצגות מעולות בבניין המחודש והיפהפה שלנו".

החאן

לחאן 4,000 מנויים באולם הבית בירושלים, אבל הוא מרבה להציג מחוץ לעיר. לעונה הקרובה מכינים את "המלחמה על הבית" של אריסטופנס ו"קריטון" של אפלטון (שניהם על ממשל ומשטר), מבטיחים מחזה שכותב אתגר קרת במיוחד לתיאטרון והצגת ילדים בבימוי מיקי גורביץ'. כמו-כן יעלו בחאן את "גן הדובדבנים" של צ'כוב בשיתוף הקאמרי.
ההצגה המצליחה של העונה שעברה היתה "מילה של אהבה", והיא תמשיך לרוץ לצד "דון פרלימפלין" ו"צל חולף". מנוי פתוח ל-6 הצגות לבחירה, כולל מופעים אורחים, עולה 610 שקל. ניתן לשלם ב-5 תשלומים, וכן קיימים מחירים מיוחדים למנויי מפעל הפיס ולמחזיקי כרטיסי אשראי. לחאן יש גם מנוי חאן חופשי לחיילים ולסטודנטים, כלומר כניסה חופשית לכל ההצגות על בסיס מקום פנוי החל מ-24 שעות לפני תחילת ההצגה. החנייה ללא תשלום ברחובות ובסימטאות סביב התיאטרון.
פינת הנחתום: "אנחנו התיאטרון הרפרטוארי המרתק והמעניין ביותר בארץ, שיוצר מוצרי איכות ומציג אותם בכל הארץ", אומר מנהל החאן רני פינצי. "תוסיפו לזה את המבנה העתיק והיפהפה שלנו, עם החצר המיוחדת, שהופך את החוויה למיוחדת עוד יותר".

גשר

בגשר שוקדים עדיין על הרפרטואר של העונה הבאה, אבל עובדים כבר במלוא המרץ על "אופרה בגרוש" מאת ברטולד ברכט וקורט וייל. בעונה הבאה ימשיכו לרוץ ההצגות הכמעט נצחיות "כפר", "עיר", "אדם בן כלב" וההצגה החדשה יחסית "חלום ליל קיץ", וכמובן ההצלחה הגדולה של העונה, "העבד". להצגה זו באולם התיאטרון ביפו כבר אין להשיג כרטיסים עד סוף ספטמבר. ההצגה מוזמנת ל-35 יישובים ברחבי הארץ.
מדיניות התיאטרון היא לא להקים מערך מנויים. מחיר הכרטיס בקופה 150 שקל, אבל ניתן לרכוש חבילות כרטיסים בהנחה דרך ועדי עובדים. מחיר לסטודנט, לחייל או לתלמיד הוא 65 שקל. גימלאים מקבלים 50 אחוז הנחה, ויש הנחות ללקוחות של סלקום ומפעל הפיס, שנותנים חסות לתיאטרון. לקוחות ישראכרט מקבלים כרטיס שני במתנה תמורת נקודות. גם בגשר יש קופת הרגע האחרון החל מהשעה שש בערב בחצי מחיר, וכן אוזניות לכבדי שמע. החנייה חינם בערב בשדרות ירושלים וברחובות הסמוכים.
פינת הנחתום: אורי לוי, מנהל גשר: "אם אתה רוצה לחוות תיאטרון אמיתי, איכותי וללא פשרות - גשר הוא המקום".

הקטנים, העצמאיים והחצופים

כדי לא לחטוא לעשייה התיאטרונית האינטנסיבית בארץ חשוב להזכיר גם את התיאטרונים הקטנים שפועלים כאן. למרות שלרובם אין מערך מנויים מסובך, גם הם זוכים לקהל גדול. מדובר, בין השאר, בתיאטרון הקיבוץ, תיאטרון עכו, הסימטה, תיאטרון הספרייה ברמת-גן, תיאטרון הנגב, תיאטרון הרצליה החדש (שכבר הפיק מספר הצב
גות מוצלחות), מרכזי הפרינג' בבית ציוני אמריקה, בצוותא ובתמונע - שלושתם מושכים קהל רב, מיקלט 209 בתל-אביב, שמתמקד במיצגים, והזירה הבין-תחומית בירושלים, שרצה עכשיו בארץ בהצלחה גדולה עם "גילוי אליהו" מפסטיבל עכו האחרון.
המחירים בתיאטרונים אלה נע סביב 80-50 שקל לכרטיס ולעיתים אף פחות, וכולם נותנים הנחות נוספות לצעירים, לסטודנטים, לחיילים ולגימלאים. כמו-כן פועלים בארץ ארבעה תיאטרוני ילדים (שהעלו יחד כ-100הפקות בשנה שעברה), ותיאטרונים מיוחדים כמו היידישפיל, תיאטרונים ערביים וכאלה של בתי-ספר למשחק, שבהצגות שלהם אפשר לנסות לסמן את הכשרונות הבאים שיגיעו אחר-כך לתיאטרונים הממוסדים. ואסור לשכוח את התיאטרונים המסחריים, שהעלו בין השאר השנה את המחזמר "גבירתי הנאווה" או את "קונגרס הנשים המצחיקות".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"איסמעליה". תמשיך בבית לסין
"ליזיסטרטה". תמשיך בקאמרי
"מרי לו". תמשיך בהבימה
לאתר ההטבות
מומלצים