שתף קטע נבחר

החיסון נגד אבעבועות שחורות - שאלות ותשובות

מהי המחלה, מדוע עלתה שוב לכותרות, למה לא מחסנים את כולם והאם כשיוחלט לחסן יהיו מספיק חיסונים?



- מהי מחלת האבעבועות השחורות?

אבעבועות שחורות היא מחלה קטלנית ומידבקת הנגרמת על ידי נגיף. בתחילה גורם הנגיף לחום, כאבי ראש ועייפות. בהמשך מתפתחת פריחה ההופכת לשלפוחיות מלאות מוגלה. כעבור שובע השלפוחיות מתייבשות והופכות לגלדים שחורים שנושרים כעבור שבועות אחדים. 30% מהחולים בה מתים בייסורים, ורבים מאלה ששורדים את המחלה נותרים עם מראה מעוות. המחלה מתפשטת דרך מגע וגם דרך טיפות רוק הנישאות באוויר. המחלה הוכחדה בתחילת שנות ה 80, בעקבות חיסון שיטתי של כל אוכלוסיית העולם ואיתור נקודתי של חולים (בעיקר במדינות העולם השלישי).

- מדוע דנים בה כעת?

למרות שהמחלה הודברה מן העולם, ידוע כי ארגוני הטרור ומדינות התומכות בטרור – ובעיקר עיראק – עוסקים בפיתוח הנגיף האבעבועות השחורות ומתכננים להשתמש בו כנשק ביולוגי. בלש התקפה האמריקנית הצפויה על עיראק דנות מדינות רבות, בהן ארה"ב, באפשרות לחסן את האוכלוסייה מפני המחלה.

- האם ישנו חיסון נגד המחלה?

כן, החיסון נגד המחלה מכי לנגיף חי מוחלש המכונה "ואקסינה", והוא נחשב ליעיל אם נותנים אותו לפני ההדבקה, א ובתתוך ארבעה ימים מרגע החשיפה לנגיף. במקרה כזה גם אם החולה יחלה, החיסון שקיבל יפחית באופן משמעותי את חומרת המחלה.

- אם כך, למה לא לחסן את כלל האולכוסייה כבר עכשיו?

לחיסון עלולות להיות תופעות לוואי חמורות, בהן דלקת המוח ומוות. על פי ההערכות, על כל מיליון איש שיקבלו את החיסון, יפתחו 250 איש תופעות לוואי שאינן צפויות. יש לשקול את הסיכונים הנשקפים מחיסון המוני אל מול ממשות האיום.
מי מחליט האם לחסן את האוכלוסייה או לא? ההחלטה נתונה בידי גוף מורחב הכולל נציגים של מערכת הביטחון, צה"ל ומשרד הבריאות. ההחלטה המתגבשת כעת היא לחסן את מי שעלול לבוא במגע ראשון עם המחלה, כגון אנשי מערכת הבריאות, חיילים ואנשי כוחות ההצלה.

- אם יוחלט לחסן את כלל האוכלוסייה, האם כל אחד יוכל לקבל את החיסון?

לא. כ-750 אלף איש בישראל לא יוכלו לקבל את החיסון מסיבות רפואיות שונות. כלולים בכך חולים במחלות עור שונות (כגון אקזמה) ובני משפחותיהם, נשים הרות, אנשים הסובלים מכשל חיסוני, בהם חולי סרטן המטופלים בכימוטרפיה וחולי איידס.
האם אפשר לרכוש את החיסון באופן פרטי? לא. מאז שארגון הבריאות העולמי הודיע על כך שהמחלה הוכחדה, החיסון אינו ניתן יותר באופן שגרתי בשום מקום בעולם, ולכן לא ניתן לרכוש אותו.

- האם האוכלוסייה בישראל כבר מחוסנת נגד המחלה?

מבוגרים וצעירים שנולדו לפני שנת 1979 חוסנו מאז לידתם פעמיים ולעיתים שלוש פעמים נגד המחלה – בלידה, בבית הספר היסודי ובצבא. חיילי צה"ל המשיכו לקבל את החיסון עד שנת 1996. על פי ההערכות, ישנם כיום כשלושה מיליון ישראלים שלא חוסנו מעולם.

- האם מי שחוסן בעבר עדיין מחוסן גם היום?

לשאלה זו אין תשובה חד משמעית. ידוע כי לנוגדנים שנוצרים בגוף בעקבות החיסון יש חיים קצרים יחסית – עד עשר שנים. עם זאת, רוב המומחים סבורים כי מי שחוסן בעבר עדיין נושא מידה מסוימת של חסינות נגד המחלה, שגם אם לא תמנע ממנו להידבק בה, תמנע את הופעת המחלה בצורתה החמורה ביותר.

- האם יש בישראל די חיסונים לכלל האוכלוסייה?

הכמות הנדרשת לחיסון כלל האוכלוסייה בישראל היא 9 מיליון מנות חיסון. לדברי מנכ"ל משרד הבריאות, כמות החיסונים המצויה במלאי החירום של משרד הבריאות טובה, וכי בקרוב יושלם המלאי.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום נדב גנות דובר צה ל
הנוגדנים חיים 10 שנים (אילוסטרציה)
צילום נדב גנות דובר צה ל
מומלצים