שתף קטע נבחר

משפצים את הצריף של בן צבי

השבוע החלו עבודות שיקום הצריף של הנשיא השני ומשפחתו, שהועבר מירושלים לבית קשת כדי להקים יד לזכרו של הבן עלי, שנהרג במלחמת השחרור

גם בקיבוץ בית קשת, בגליל התחתון, רוצים לשמר את ההיסטוריה. השבוע החלו עבודות השיקום של צריף המגורים של הנשיא השני, יצחק בן צבי, שהועתק מירושלים לקיבוץ לזכרו של בנו עלי, חבר הקיבוץ, שנהרג במלחמת השחרור.
עלי בן צבי, בנם של יצחק בן צבי ורחל ינאית, התגייס לפלמ"ח ואחר כך נמנה על מייסדי בית קשת בשנת 1944. במרץ 1948 עמד להתחתן בנהלל עם פנינה דרומי (לימים השחקנית פנינה גרי).
ביום ה' באדר ב' תש"ח, יום הולדתו ה-24, ראו חברי הקיבוץ ערבי עולה על שדות החיטה של הקיבוץ. עלי, שהיה האחראי על הפלחה, גייס מייד שבעה חברים נוספים והם יצאו לשדות. התברר כי נקלעו למלכודת ובמקום נפתח קרב שנמשך שלוש שעות ובמהלכו נהרגו שבעה, ביניהם עלי. את רחל ינאית הזעיקו מחוות ארמון הנציב בירושלים, שם עבדה. היא נכנסה לחדר, ניגשה אל בעלה וחיבקה אותו. "היו לנו שתי עיניים, עמרם ועלי", לחש בן צבי, "עכשיו נעקרה לנו אחת מהן".
בשיחה עם אילת נגב מידיעות אחרונות לפני כעשר שנים אמר אחיו של עלי, עמרם: "נסענו לאסוף את פנינה מבית קשת, ולקחנו אותה לנהלל. שם אכלנו את סעודת הכלולות שהכינו לקראת נישואי עלי ופנינה, ואבא הוציא את התנ"ך שלו. כל הנוכחים בכו, אבל הוא, כמו עשוי ברזל, בלי דמעה בעין, קרא את 'איך נפלו גיבורים'. אבא היה מאופק מאוד. אמא, היתה בעלת נפש סוערת. עד יומה האחרון לבשה שחורים, ולא השתתפה בשמחות. רק בהלוויות ואזכרות".

רעידת האדמה ביטלה את הדליפות

הצריף שהועבר מירושלים היה צריף המגורים של יצחק ורחל בן צבי ברחוב אבן גבירול 10 ברחביה, בו נולדו שני הבנים. היה זה צריף מעודפי הצבא הבריטי. עמרם בן צבי: "הצריף דלף בחורף. כשהיה הגשם מתחיל לרדת, היתה אמא קמה באמצע השיחה ומפזרת קערות אמייל מתחת לטיפות. היא כבר ירעה את מקומות הדליפה. ב-1927, כשהייתי בן חמש, היתה רעידת אדמה והצריף כולו רעד. סבתא תפסה אותי ואת אחי וזרקה אותנו החוצה. בחורף הבא התברר, שרוב הנזילות נעלמו. רעש האדמה סתם את הפרצות בין קורות העץ". לימים, פורק, כאמור, הצריף והועבר לקיבוץ בית קשת, לשמש בית תרבות לזכר הבן עלי.
צניעותם של בני הזוג בן צבי, גם בימי הנשיאות, היתה מהמפורסמות, אולם המיתוס כאילו הוא ורעייתו גרו בצריף בתקופת נשיאותם, היה בהחלט מופרז. האמת היא שלאחר שנבחר לא הסכימה רחל ינאית שירכשו למענם את "בית שוקן" המפואר (כיום בסמוך לבית ראש הממשלה). "אנחנו עם עני, ואין כל סיבה שנתגורר בארמון. כל חיינו גרנו בצריף", אמרה. הזוג הנשיאותי הסתפק ב"בית ולירו" הפשוט יותר. מכיוון שלא היה די גדול לקבלות פנים, נבנה ליד דירת המגורים צריף עץ שוודי ובו שני אולמות גדולים. כיום משמש צריף זה כחלק מ"יד בן צבי".

נאבקים עבור כל שקל

במרוצת השנים הפך הצריף למחסן והוזנח מאד. את הרעיון לשקמו העלה נציג המועצה לשימור אתרים בצפון, עמרי שלמון. הוא גייס למבצע את רדיו 'קול רגע' (שמנכ"לה הוא חיים הכט), ואשר ממוקם בסמוך לצריף. שלמון מעריך כי ידרשו כ-600 אלף שקל להשלמת הפרויקט. בינתיים הוקצה סכום קטן מטעם המועצה לשימור אתרים לתחילת העבודות, שמתחילות, כאמור, השבוע.
שלמון: "בכל מדינה מתוקנת היתה הממשלה מתגייסת לשיקום אתר שכזה, שבו גר הנשיא השני של המדינה. אבל אצלנו שוחרי השימור צריכים להיאבק עבור כל שקל לבצע פרויקט שכזה". שלמון מסר כי פנה למועצה להנצחת נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה בבקשה לסיוע, אבל עדיין לא נענה.
שלמון מספר כי עם השלמת הפרויקט יהיו בו חדר הנצחה למשפחת בן צבי כולה, אשר ירוהט ברוח שנות ה-20. במרכזו יוחזר "השולחן העגול" של משפחת בן צבי ששימש מרכז לחיי בני הבית, ולא פחות לפגישות הפוליטיות שקיימו יצחק ורחל בן צבי. בחלק השני של הצריף יוקם אודיטוריום. אזור בית קשת הפך בזמן האחרון למוקד תיירותי בעיקר בשל יער בית קשת, והאודיטוריום יוכל לשמש מוקד לכינוסי מטיילים ולפעילות תרבותית אחרת. על מלאכת העיצוב תהיה אחראית המעצבת רונית לומברוזו.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצריף כיום. "נאבקים על כל שקל"
באדיבות המועצה לשימור אתרים
צילום: לע"מ
בני הזוג רחל ויצחק בן צבי. "בלי דמעה בעין"
צילום: לע"מ
מומלצים