שתף קטע נבחר

חיפה: בית רוטשליד מחליף שם

בית יוצא דופן על הר הכרמל עבר בירושה לעירייה לטובת מרכז מוסיקה. הבית נמכר ובכסף שופץ 'בית רוטשילד' ההיסטורי שיקרא מעתה על שם התורמים

בחיפה חגגו לפני שבוע את חנוכת 'בית הכט' על הכרמל. אולם מתברר כי זה אינו ביתם המקורי של אידית וד"ר ראובן הכט, שאף הוא קיים עדיין, אלא בית היסטורי אחר ששמו הוסב להנצחת בני הזוג הכט.
ד"ר ראובן הכט, חתן פרט ישראל, היה איש עסקים מצליח והבעלים של ממגורות 'דגון' בחיפה. הוא נולד באנטוורפן ב-1909 ועלה לישראל ב-1936. היה פעיל באצ"ל וידיד אישי של זאב ז'בוטינסקי ומנחם בגין, ולמרות זאת קיבל מהממשלה הזמנית את הזיכיון להקמת הממגורות ועוד בליבה של חיפה האדומה.
הכט ורעייתו אידית בנו את ביתם המפואר על הכרמל ברחוב היובל 3 (ליד מנזר הכרמליטיות). האדריכל היה ורנר ויטקובר. בספר שיצא ב-1993 ונקרא 'הבריזה הקרירה באה ממערב' נסקרו 65 שנות פעילותו ועל כריכת הספר צילום של בית הכט.
מדובר בבית בסגנון מודרני, שאי אפשר להתעלם ממנו. סביב הבית גן גדול שתוכנן על ידי פרופ' רות אניס מהטכניון. בבית זה גר הכט עד יום מותו ב-1993 ולאחר מות רעייתו ב-1998הועבר לשימוש העירייה על פי צוואתו של הכט, אשר ייעד אותו למרכז למוסיקה. אולם התברר כי הבית אינו מתאים ליעוד זה בעיקר בשל היותו ממוקם בלב שכונת מגורים.
עקב עלות אחזקה גבוהה לבית, פנתה העירייה למשפחת הכט והציעה למכור את הבית ובמקום זאת להפוך בית אחר באזור, בית טמפלרי שנודע אחר כך כ'בית רוטשילד', לבית הכט. עם קבלת הסכמת קרן הכט נעשה הדבר.

מבית מלון למרכז תרבות

בית הכט הנוכחי נבנה בשנת 1893 על ידי משפחת פרוס בגרמנייה כבית מלון, אולם לא זכה להצלחה גדולה. מאוחר יותר עבר לידו של הכומר שניידר, מסיונר מגרמניה שהפך אותו לאכסניה למיסיונרים. זה מכר את הבית למסיונרית אנגליה בשם פרנסס ניוטרון.
ב-1948 רכש הברון רוטשילד את הבית והשטח סביבו ובבית שוכנו משרדי חברת ההתיישבות פיק"א. לזמן מה גם שוכנו בו הנשים והילדים של קיבוץ אילון שפונו לחיפה בגלל קרבות מלחמת השחרור.
רוטשילד ציווה את הבית לעיריית חיפה והבית עבר לרשותה ב-1957. הבית שימש שנים רבות כמרכז קהילתי אמנותי לתושבי הכרמל. במשך הזמן נוספו לו מבנה 'מחניים' והאודיטוריום שבו פועל הסינימטק החיפאי.
מדרום לבית ניצבת 'חורשת מניה שוחט'. במקום ניטעה החורשה על ידי הטמפלרים ב-1906 לכבוד הקיסרית אוגוסטה ויקטוריה. שם החורשה הוחלף למניה שוחט לאחר מותה.
על שימור הבית בן שתי הקומות, ששמו הוסב כאמור ל'בית הכט', הכין משרד האדריכלים יוסף מושלי. במהלך השיקום הוחלפו אבנים שבורות, שוחזרו תריסים וחלונות, הותקנו מדרגות חירום חיצוניות ושופץ המרתף. בשיקום הבית הושקעו כמיליון דולר מקרן ראובן ואידית הכט, ממגורות דגון ומעיריית חיפה.

"לשמר גם את בית הכט המקורי"

הוועדה הציבורית לשימור חיפה יצאה בביקורת חריפה בנושא בית הכט. בדיון בוועדה שאלו חברי הוועדה כיצד מופרת צוואת ד"ר הכט וכיצד עובר נכס המיועד לטובת הציבור לידיים פרטיות. חברת הוועדה, האדריכלית ורד סולומון ממן: "עיריית חיפה מזלזלת בנכסים התרבותיים שמורישים לה גדולי האנשים שחיו בעיר הזו. במקום להוות דוגמה אישית לתושבי, היא מזניחה את הנכסים הללו או מוכרת אותם ליזמים פרטיים כדי להיפטר מהם. אלה נכסים השייכים לציבור והעירייה עושה בהם ככל העולה על רוחה בלי לעשות חשבון לאף אחד".
הוועדה הציבורית לשימור חיפה דורשת מהעירייה לצרף את בית הכט המקורי לרשימת השימור העירונית.
את תגובת עיריית חיפה לגבי שימור בית הכט המקורי לא ניתן היה לקבל.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
ד"ר הכט. ידיד של ז'בוטינסקי
צילום: לע"מ
צילום: נעה שק
בית הכט הישן. אי אפשר להתעלם ממנו
צילום: נעה שק
צילום: נעה שק
בית הכט "החדש". לשעבר בית רוטשילד
צילום: נעה שק
מומלצים